Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rumunijos kandidatas į premjerus atsisakė pastangų suformuoti vyriausybę

Paskirtasis kandidatas į Rumunijos ministro pirmininko postą Nicolae Ciuca antradienį atsisakė savo mandato naujai vyriausybei suformuoti, paaiškėjus, kad jo siūlomas kabinetas tikriausiai nesulauktų pakankamai paramos parlamente.
Rumunijos prezidentas Klausas Iohannisas ir Nicolae Ciuca
Rumunijos prezidentas Klausas Iohannisas ir Nicolae Ciuca / AFP/ „Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Rumunija

Buvęs generolas N.Ciuca iš Nacionalinės liberalų partijos (PNL) trečiadienį ketino pasiūlyti naują vyriausybę. Buvo spėjama, kad jis neužsitikrins reikiamos daugumos, opozicinei Socialdemokratų partijai (PSD) ir jos jaunesniajai partnerei „Gelbėkime Rumuniją“ (USR) pareiškus, kad jos nepalaikys N.Ciuca.

Šiuo metu gynybos ministro pareigas laikinai einantis N.Ciuca pareiškė nusprendęs atsisakyti mandato po diskusijų su bendrapartiečiais.

„Esu įsitikinęs, kad visa partijos lygiu vykdoma veikla turi būti grindžiama dialogu, taip pat šalyje susiklosčiusios padėties supratimu“, – po partijos posėdžio pirmadienį vakare pareiškė N.Ciuca.

Rumunijos prezidentas Klausas Iohannisas spalio 21 dieną pavedė N.Ciuca pamėginti suformuoti vyriausybę, parlamentarams nepalaikius jo pirmtako iš USR Daciano Cioloso pasiūlyto ministrų kabineto.

N.Ciuca pasitraukimas komplikuoja jau kelis mėnesius trunkančią politinę krizę Rumunijoje, maždaug 19 mln. gyventojų turinčiai ES narei grumiantis su didėjančio sergamumo COVID-19 ir koronavirusu užsikrėtusių pacientų mirčių banga, paralyžiavusia trapią sveikatos apsaugos sistemą. Antradienį šalyje buvo užfiksuota rekordiškai daug mirties nuo koronaviruso atvejų – 591.

Politinė krizė Rumunijoje prasidėjo rugsėjo pradžioje, kai buvęs liberalas premjeras Florinas Citu atleido USR deleguotą teisingumo ministrą, šiam atsisakius pasirašyti regioninės infrastruktūros plėtros programą. Spalio 5 dieną F.Citu vyriausybė buvo atstatydinti per balsavimą dėl nepasitikėjimo, kurį inicijavo socialdemokratai ir parėmė USR.

Vėliau antradienį K.Iohannisas turėtų sušaukti visų parlamente atstovaujamų partijų susitikimą ir nuspręsti, kam dabar reikėtų pavesti pamėginti suformuoti vyriausybę

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius