Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 06 21 /15:43

Rumunijos valdantieji sužlugdė savo vyriausybę, kilus vidinėms kovoms

Rumunijos vyriausybė žlugo, valdančiajai partijai žengus neįprastą žingsnį ir trečiadienį pareiškus nepasitikėjimą savo pačios ministru pirmininku Sorinu Grindeanu po kovų dėl valdžios partijos viduje.
Sorinas Grindeanu
Sorinas Grindeanu / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Socialdemokratų partija (PSD) interpeliaciją premjerui surengė praėjus vos šešiems mėnesiams po savo triumfo visuotiniuose rinkimuose.

PSD netikėtai nusprendė neberemti S.Grindeanu birželio 14 dieną, apkaltinusi jį reformų „atidėliojimu“ šioje antroje neturtingiausioje Europos Sąjungos valstybėje.

Tačiau S.Grindeanu pats atsisakė atsistatydinti ir, savo ruožtu, apkaltino įtakingą partijos lyderį Liviu Dragnea bandymu „sukoncentruoti visą valdžią savo rankose“.

Pats 54 metų L.Dragnea negali būti premjeru dėl teistumo, susijusio su balsų falsifikavimu 2016 metais. Jam iškelta dar viena byla dėl piktnaudžiavimo valdžia, tačiau šį kaltinimą jis negia.

S.Grindeanu tapus premjeru, S.Dragnea valdė jį kaip marionetę. Iš pradžių S.Grindeanu lyderiui pakluso, bet pastaruoju metu pradėjo ginti savo pozicijas ir išprovokavo interpeliaciją.

Už nepasitikėjimą premjeru trečiadienį balsavo 241 parlamento narys, 10 pasisakė prieš.

PSD ir jos koalicijos partneris Liberalų ir demokratų aljansas (ALDE) dabar turėtų pateikti naujo premjero kandidatūrą centro dešiniųjų pažiūrų prezidentui Klausui Iohanniui.

Tarptautiniam valiutos fondui ir Europos Komisijai raginant imtis būtinų reformų, didesnis politinis nestabilumas šaliai būtų pavojingas.

Po to naujojo premjero kabinetą ir jo programą per 10 dienų turės patvirtinti parlamentas.

Pastaruoju metu Rumunijos ekonomikos rodikliai yra geri, šios šalies ekonomikos augimas per pirmąjį ketvirtį siekė 5,6 proc. ir buvo didžiausiais iš visų ES šalių. Rezultatų pradėjo duoti ir kovos su korupcija pastangos.

Tačiau Tarptautiniam valiutos fondui ir Europos Komisijai raginant imtis būtinų reformų, didesnis politinis nestabilumas šaliai būtų pavojingas.

Ši didelė krizė jau antra, PSD sugrįžus į valdžią gruodžio mėnesį, praėjus vos metams nuo priverstinio pasitraukimo dėl visuomenės įtūžį sukėlusio gaisro viename naktiniame klube, kur žuvo 64 žmonės.

Dėl to teko atsistatydinti premjerui Victorui Pontai ir jo PSD vadovaujamai vyriausybei.

Vasario mėnesį šalį apėmę protestai privertė vyriausybę atsisakyti mėginimų sušvelninti kovos su korupcija įstatymus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius