Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rumunijos vietos valdžios rinkimus temdo korupcija

Rumunai sekmadienį balsuoja municipaliniuose rinkimuose, kuriuos temdo virtinė korupcijos skandalų, prieš pusmetį sužlugdžiusių šalies vyriausybę.
Sorinas Oprescu
Sorinas Oprescu / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Rinkimai Rumunija

Šis balsavimas yra pirmas išbandymas Rumunijos politikams po baisaus, 64 gyvybių pareikalavusio gaisro naktiniame klube sostinėje Bukarešte, dėl kurio žlugo korupcija susiteršusi buvusio premjero Victoro Pontos socialdemokratų administracija.

Šiuo metu šalį valdo laikinoji technokratų vyriausybė. Municipalitetų pareigūnus vienoje skurdžiausių Europos šalių taip pat persekiojo kaltinimai dėl neteisėto pasipelnymo.

Bukareštui vadovauja laikinasis meras – po to, kai buvęs meras Sorinas Oprescu pernai buvo areštuotas dėl įtarimų paėmus dėkingumo mokesčius už municipaliteto paraiškas.

Daugiau kaip 18 mln. žmonių gali balsuoti už merus ir municipalitetų tarybų narius. Nors visuomenė darosi vis nepakantesnė korupcijai ir neūkiškumui, savo kandidatūras yra iškėlę ir keli politikai, kurių atžvilgiu vykdomi tyrimai.

„Praėjus 26 metams po (buvusio diktatoriaus) Nicolae Ceausescu žlugimo mes vis dar neturime to pilietinės kultūros lygio, kurio reikia norint prispausti šiuos kandidatus nedalyvauti“, – AFP sakė politikos konsultantas Radu Magdinas.

Jis tikisi, kad viską laimės Socialdemokratų partija (PSD), o „tai pasiųstų smūgines bangas per liberalus ir dešiniuosius“ prieš rudenį numatomus visuotinius rinkimus.

Bukarešte, kaip rodė apklausos, pirmauja Gabriela Firea, PSD ir sąjungininkės „Nacionalinės sąjungos už Rumunijos pažangą“ kandidatė.

Rinkimų apylinkės buvo atidarytos 7 val. vietos (ir Lietuvos) laiku, o darbą baigs 21 valandą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius