Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 09 27 /13:20

Rusai toliau platina vaizdo įrašus su „gyvu“ Juodosios jūros laivyno vadu

Prorusiški „Telegram“ kanalai trečiadienį išplatino išplatino du naujus vaizdo įrašus su Rusijos Juodosios jūros laivyno vadu admirolu Viktoru Sokolovu, pasirodžius pranešimams apie jo likvidavimą.
Juodosios jūros laivyno vadas admirolas Viktoras Sokolovas
Juodosios jūros laivyno vadas admirolas Viktoras Sokolovas / Telegram

Pirmajame jis neva apdovanoja futbolo komandos narius, laimėjusius kariuomenės čempionatą, skelbia naujienų agentūra „RBK Ukraina“.

Nors vaizdo įrašo data nežinoma, pats čempionatas, kaip nurodė žiniasklaida, baigėsi rugsėjo 18 d. Vadinasi, likus keturioms dienoms iki raketų skrydžio į Rusijos Juodosios jūros laivyno štabą okupuotame Sevastopolyje (rugsėjo 22 d.).

Futbolo komandos „Černomorec“ puslapyje rugsėjo 18 d. paskelbtos žaidėjų su medaliais nuotraukos. Tų pačių medalių įteikimas rodomas trečiadienį platinamame vaizdo siužete.

Tuo pat metu antrajame vaizdo įraše V.Sokolovas šabloniškai kalba apie „laivyno laimėjimus“, nenurodydamas jokių datų, kurios padėtų nustatyti, kada vaizdo įrašas buvo nufilmuotas.

„Juodosios jūros laivynas užtikrintai ir sėkmingai vykdo vadovybės iškeltas užduotis. Jūs žinote, kad mūsų jūrų pėstininkų žygdarbiai praktiškai niekada nepalieka valstybinės televizijos ekranų“, – teigiama, kad admirolas sakė lankydamasis Karininkų rūmuose.

VIDEO: Propagandiniai „Telegram“ kanalai netyla: platina vaizdus su „gyvu“ Juodosios jūros laivyno vadu
VIDEO: Užfiksuotas momentas, kai raketa smogia Rusijos Juodosios jūros laivyno štabui Sevastopolyje
VIDEO: Suduotas smūgis Rusijos Juodosios jūros laivyno štabui Sevastopolyje

Ukraina tikrina informaciją

15min primena, kad ukrainiečiai antradienį sureagavo į pirmą vaizdo įrašą su neva gyvu Rusijos Juodosios jūros laivyno vadu.

Antradienį Rusijos gynybos ministerija paskelbė filmuotą medžiagą iš valdybos posėdžio, kuriame neva dalyvavo Juodosios jūros laivyno vadas V.Sokolovas. Ukrainos kariuomenė paskelbė tikrinanti šią informaciją.

„Kaip žinoma, per raketų smūgį į Rusijos Juodosios jūros laivyno štabą žuvo 34 karininkai. Turimi šaltiniai teigia, kad tarp žuvusiųjų yra ir Rusijos Juodosios jūros laivyno vadas“, – sakoma Ukrainos ginkluotųjų pajėgų specialiųjų operacijų pajėgų vadovybės pranešime.

Specialiųjų operacijų pajėgos teigė, kad daugelio kūnų kol kas nepavyko identifikuoti.

„Kadangi rusai buvo skubiai priversti paskelbti atsakymą su tariamai gyvu V.Sokolovu – mūsų padaliniai tikslina informaciją. Tai vyksta vykdant duomenų rinkimo procedūrą apie operacijos rezultatus“, – pridūrė Specialiųjų operacijų pajėgos.

Gynybos ekspertą stebina rusų teiginiai, kad laivyno vadas iš tikrųjų yra gyvas

Rusijos gynybos ministerijos nuotr./Viktoras Sokolovas
Rusijos gynybos ministerijos nuotr./Viktoras Sokolovas

Gynybos ir saugumo analitikas profesorius Michaelas Clarke'as išsakė savo mintis po to, kai Juodosios jūros laivyno vadas, kurį, kaip teigia Ukraina, nužudė, neva buvo tarp antradienį vykusio susitikimo dalyvių.

M.Clarke'as Jungtinės Karalystės transliuotojui „Sky News“ tvirtino: „Peržiūrėjome vaizdo įrašą, jis nėra labai aiškus ir vaizdas jame daug šokinėja.

„Vaizdo įraše nustatėme asmenį, kuris labiausiai panašus į V.Sokolovą, ir tai gali būti jis, tačiau nėra visiškai aišku“, – sako ekspertas.

„Žiūrint į ankstesnes jo nuotraukas, tai gali būti V. Sokolovas. Kita vertus, vis dar nėra įrodymų, kad šis vaizdo įrašas tikrai yra dabartinis“, – tvirtina M.Clarke'as.

„Yra daug įrodymų, kad V.Sokolovas buvo pastate, į kurį penktadienį pataikė pora „Storm Shadow“ raketos. <... > Įmanoma, kad V.Sokolovas gyvas. Tačiau manau, kad rusai turėtų pateikti įtikinamesnių įrodymų nei šis, jei nori, kad į juos šiuo konkrečiu klausimu būtų žiūrima rimtai“, – pastebi ekspertas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius