Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusija bando neatsilikti lenktynėse dėl vakcinos nuo koronaviruso: kažin ar pavyks

Kai praėjusią savaitę buvo paskelbta, kad Rusijos mokslininkai savo kailiu išbandė pačių sukurtą vakciną nuo COVID-19, vieni gyrė tokį jų pasiaukojimą. Bet kiti negalėjo patikėti, kad naudojami tokie metodai, ir tvirtina, jog šis eksperimentas tik liudija apverktiną mokslo situaciją šalyje, rašo „The Moscow Times“.
Tyrėja Kazanės federalinio universiteto laboratorijoje
Tyrėja Kazanės federalinio universiteto laboratorijoje / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

Mokslininkų sprendimas patiems išbandyti vakciną, kaip teigia kai kurie apžvalgininkai, yra signalas vyriausybei, kad realybė labai liūdna.

Sovietmečiu vakcinos esą buvo kuriamos greitai ir buvo patikimos, o dabar nuo tyrimų, kurie atliekami išsivysčiusiose Vakarų valstybėse ir Kinijoje, vis labiau atsiliekama.

Pasmerkė eksperimentavimus

Vektorinę vakciną nuo COVID-19, kurią sukūrė patys, išbandė Rusijos sveikatos apsaugos ministerijai pavaldaus Tiriamojo epidemiologijos ir mikrobiologijos Nikolajaus Gamalejos centro mokslininkai.

Centro akademikas Aleksandras Gincburgas pats išbandė vakciną ir tikisi, kad klinikiniai jos bandymai bus baigti rugpjūtį. Tuomet esą bus galima pradėti vakcinos gamybą.

Ši vakcina esą panaši į tokią, kokią jau vysto Kinijos kompanija „CanSino“, ir, žinoma, Rusija yra tik viena iš daugybės valstybių, dalyvaujančių lenktynėse dėl vakcinos sukūrimo.

N.Gamalejos centro eksperimentus netrukus pasmerkė Rusijos klinikinių tyrimų asociacija.

Atsakydamas į klausimą, ar būta kokių nors nepageidaujamų vakcinos poveikių, A.Gincburgas atsakė: „Ne. Visi gyvi, sveiki ir laimingi“.

Jis netikslino, kiek tiksliai kolegų savo kailiu išbandė pačių sukurtą vakciną, bet, jo žodžiais, tai yra gana platus centro darbuotojų ratas – tiesiogiai vakcinos kūrimu užsiimantys mokslininkai, ikiklinikinių tyrimų organizatoriai, technologai.

Tačiau N.Gamalejos centro eksperimentus netrukus pasmerkė Rusijos klinikinių tyrimų asociacija. Esą šie bandymai šiurkščiai pažeidė mokslinės veiklos normas, Rusijos įstatymus ir tarptautinius standartus.

Giria sovietines vakcinas

Ant kortos pastatyta daug. Paskelbti viešojo gyvenimo apribojimai daro didelę žalą ekonomikai, o Maskvos meras Sergejus Sobianinas šią savaitę kaip tik pareiškė, kad dalis suvaržymų turės būti taikomi iki pat vakcinos sukūrimo.

„Bet mane labai baugina šie pažadai sukurti vakciną iki rugsėjo“, – pabrėžė Rusijos Mečnikovo mokslinių tyrimų instituto profesorius ir laboratorijos vadovas Vitalijus Zverevas.

Mokslininkas įtaria, jog eksperimentuojama būtent todėl, kad Rusijos laboratorijos yra spaudžiamos kuo greičiau sukurti vakciną.

„Akivaizdu, kad tie, kurie sukurs vakciną, gaus didžiausią prizą, nes ją neva pirks kitos valstybės. Man tai primena lenktynes ir man jos nepatinka“, – tvirtino V.Zverevas.

Pasaulio sveikatos organizacijos sąrašuose kandidate sukurti vakciną vadinama vienintelė Rusijos privati biotechnologijų kompanija „BioCad“, kuri yra įsikūrusi Sankt Peterburge.

AFP/„Scanpix“ nuotr./„BioCad“ laboratorija Sankt Peterburge
AFP/„Scanpix“ nuotr./„BioCad“ laboratorija Sankt Peterburge

Šios kompanijos direktorius Dmitrijus Morozovas, žinoma, džiaugiasi ir primena, kad „sovietinė vakcinų tyrimų mokykla buvo viena geriausių pasaulyje“ – juk sovietines vakcinas nuo poliomielito ir raupų naudojo ir aibė kitų šalių.

Skaičiuojama, kad Sovietų Sąjunga iš viso pagamino net 1,5 mlrd. vakcinos nuo raupų dozių.

O „BioCad“ potencialią vakciną nuo naujojo koronaviruso kuria su Sibiro instituto „Vektor“. Šis, anot D.Morozovo, šioje srityje yra „tikras lyderis“ dar nuo sovietmečio.

AFP/„Scanpix“ nuotr./„BioCad“ laboratorija Sankt Peterburge
AFP/„Scanpix“ nuotr./„BioCad“ laboratorija Sankt Peterburge

Įtarumas trukdo bendradarbiauti

Vis dėlto D.Morozovas atsargus – esą vien tai, kad Rusijoje aktyviai veikia daug tyrėjų, nereiškia, jog rusišką produktą bus galima greitai pristatyti rinkoms.

Marcinovskio medicininės parazitologijos ir tropinės medicinos instituto direktorius Aleksandras Lukaševas sutinka. Aukščiausio lygio tyrimų laboratorijose perkėlimas į realybę Rusijai gali pasirodyti pernelyg aukštas barjeras.

V.Zverevas: mūsų kolegos siunčia mums virusus, bet mes jiems negalime duoti savųjų, nes mūsų virusus saugo įstatymai.

„Nesu tikras, kad masinės vakcinos dozių Rusijoje įmanoma pagaminti daugiau nei milijoną“, – AFP teigė A.Lukaševas, kuris pabrėžė, kad užtikrinti vakcinos saugumą per rekordiškai trumpą laiką yra tiesiog neįmanoma. Be to, tai labai brangu.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Pasaulis skuba kurti vakciną nuo koronaviruso
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Pasaulis skuba kurti vakciną nuo koronaviruso

Pasak V.Zverevo, vakcinų vystymas į krizę Rusijoje įpuolė netrukus po Sovietų Sąjungos žlugimo, o sritis neatsigavo iki šiol. Daug įstaigų ir tyrimams reikalingų medžiagų parduota, geriausi mokslininkai išsivažinėję.

O tarptautinis bendradarbiavimas šiuo metu būtų keblokas. Mat pareigūnai Maskvoje mano, kad Vakarų šalys gali panaudoti žinias apie rusiškas „biologines medžiagas“ biologinių ginklų kūrimui.

Todėl, pavyzdžiui, V.Zverevo Mečnikovo mokslinių tyrimų institutas negali pilnavertiškai dalyvauti nevyriausybinio „Europos virusų archyvo“, kuris skatina mokslininkų bendradarbiavimą, veikloje. Mat tam reikėtų perleisti „rusiškus“ virusus.

„Mūsų kolegos siunčia mums virusus, bet mes jiems negalime duoti savųjų, nes juos saugo įstatymai“, – teigė V.Zverevas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius