Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusija buvo įspėjusi JAV apie Bostono sprogdintoją T.Carnajevą, bet amerikiečių pareigūnai jo pavardę užrašė su klaida

Rusijos valdžia įspėjo JAV Federalinį tyrimų biurą (FTB) apie vieną iš įtariamų Bostono sprogdintojų, bet JAV pareigūnai jo nesulaikė dėl gramatinės klaidos, skelbia „NBC News“.
Tamerlanas Carnajevas
Tamerlanas Carnajevas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

JAV Atstovų rūmų Saugumo komitetui pateiktoje ataskaitoje rašoma, kad Rusijos slaptosios tarnybos pranešė apie įtarimus dėl Tamerlano Carnajevo dar 2011 metų gegužės mėnesį. Jie įspėjo apie jo ryšius su islamistais.

2011 metų rugsėjį Rusijos agentai CŽV nusiuntė pakartotinį įspėjimą. JAV Muitinės ir pasienio apsaugos duomenų bazėje dar kartą buvo įvestas T.Carnajevo vardas, tačiau padaryta gramatinė klaida. Vietoj „Tsarnaev“ buvo įrašyta „Tsarnayev“

FTB pradėjo tyrimą, apklausė T.Carnajevą, ir pranešimas apie jį buvo nusiųstas į JAV Muitinės ir pasienio apsaugos duomenų bazę. Kaskart, kai T.Carnajevas būtų mėginęs keliauti iš arba į JAV, pareigūnai būtų gavę įspėjimą.

Tyrimas dėl T.Carnajevo buvo nutrauktas 2011 metų birželio mėnesį – FTB sakė neradusi jokių jo ryšių su teroristais.

2011 metų rugsėjį Rusijos agentai CŽV nusiuntė pakartotinį įspėjimą. JAV Muitinės ir pasienio apsaugos duomenų bazėje dar kartą buvo įvestas T.Carnajevo vardas, tačiau padaryta gramatinė klaida. Vietoj „Tsarnaev“ buvo įrašyta „Tsarnayev“.

Buvo įsakyta T.Carnajevą nedelsiant suimti, jeigu jis mėgins išvykti iš arba patekti į JAV. Buvo įspėta, kad jis gali būti ginkluotas ir pavojingas.

2012 metų sausio mėnesį T.Carnajevas per Maskvą nuvyko į Dagestaną, kur šešis mėnesius dalyvavo teroristų mokymuose. Grįždamas į Niujorką jis nesukėlė įtarimų, kadangi dėl gramatinės klaidos nesuveikė pranešimo sistema, teigiama ataskaitoje.

FTB nuotr./Tamerlanas Carnajevas
FTB nuotr./Tamerlanas Carnajevas

„NBC News“ šaltinis teigia, kad T.Carnajevui grįžtant į JAV pirminiam pranešimui JAV Muitinės ir pasienio apsaugos duomenų bazėje jau buvo baigęsis galiojimo laikas. O antrasis, kuriame įspėjama, jog T.Carnajevas gali būti ginkluotas ir pavojingas, nesuveikė, nes įtariamo teroristo pavardė buvo užrašyta su klaida.

T.Carnajevą policija nušovė praėjusių metų balandžio 19 dieną. Jo brolis Džocharas tą pačią dieną surastas besislepiantis valtyje. Abu jie įtariami sprogimo Bostono maratone organizavimu ir įvykdymu. Per juos žuvo 3 žmonės, dar 230 buvo sužeisti.

Dž.Carnajevas laukia teismo. Jis kaltinamas terorizmu, tačiau savo kaltę neigia. Pripažinus jį kaltu jo gali laukti mirties bausmė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius