-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 03 03 /15:29

Rusija ir pasaulis atsisveikino su Borisu Nemcovu – Kremliaus vadai laidotuves ignoravo

Rusija šiandien atsisveikina su penktadienio naktį pačiame Maskvos centre nužudytu iškiliu opozicijos lyderiu Borisu Nemcovu. Į laidotuves renkasi ne tik Rusijos opozicija, bet ir atstovai iš kitų valstybių. Tarp jų – Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius bei Europos Parlamento narys Petras Auštrevičius.
Rusijos opozicija gedi savo lyderio.
Rusijos opozicija gedi savo lyderio. / „Scanpix“/AP nuotr.
VIDEO: Atsisveikinimas su Borisu Nemcovu - tiesioginė transliacija

Dar prieš atsisveikinimo ceremonijos pradžią 10 val. vietos (9 val. Lietuvos) laiku prie pastato laukė daugiau negu 100 žmonių, laikiusių gėles ir degančias žvakes.

Atsisveikinti su B.Nemcovu atėjo kai kurie aukšto rango Rusijos vyriausybės pareigūnai, tarp jų vicepremjeras Arkadijus Dvorkovičius, tačiau jis ilgai neužsibuvo ir nebendravo su žurnalistais.

Anksčiau buvo pranešta, kad aukščiausi šalies vadovai – abiejų parlamento rūmų pirmininkai, taip pat prezidentas Vladimiras Putinas ir premjeras Dmitrijus Medvedevas – gedulinguose renginiuose nedalyvaus.

Kaip praneša tinklalapis news ru., į atsisveikino ceremoniją atvyko premjero atstovė spaudai Natalija Timakova, žemės ūkio ministras Nikolajus Fiodorovas, buvęs centrinio banko vadovas Sergejus Dubininkas, JAV ambasadorius Maskvoje Johnas Tefftas, Kremliaus žmogaus teisių tarybos vadovas Michailas Fedotovas, vyriausybės administracijos vadovas Sergejus Prichodko, nurodė Rusijos žiniasklaidos kanalai.

Pasak žurnalistų, prie B.Nemcovo karsto stovėjo jo 87 metų motina, artimiausi šio politiko bendražygiai Ilja Jašinas ir Michailas Kasjanovas, kuris ceremonijos pradžioje pasakė įžanginę kalbą.

„Šis niekšiškas nužudymas neabejotinai buvo kerštas už tai, ką darė B.Nemcovas", – pabrėžė M.Kasjanovas.

I.Jašinas savo kalboje taip pat sakė, kad B.Nemcovas „atidavė savo gyvybę už idealus, kuriais tikėjo“. „Jis visus savo metus paskyrė kovai su korupcija ir savivaldžiavimu, – pridūrė jis, reikšdamas viltį, kad žudikai bus surasti – „jeigu ne prie šios valdžios, tai prie kitos“.

„Jis išėjo, kaip išeina didvyriai“, – sakė I.Jašinas.

„Jis išėjo, kaip išeina didvyriai“, – sakė I.Jašinas.

Tuo tarpu buvęs B.Nemcovo politinis bendražygis Sergejus Kirijenka, dabar vadovaujantis Rusijos atominės energetikos milžinei „Rosatom“, sakė žurnalistams, kad kelerius pastaruosius metus jiedu beveik nebendravo, nes jų „požiūriai pernelyg išsiskyrė“.

Į atsisveikinimo ceremoniją atėjęs banko „Alfa“ valdybos pirmininkas Piotras Avenas televizijai „Dožd“ sakė, kad B.Nemcovo nužudymo „nuleistuku“ tapo Rusijos visuomenėje įsigalėjusi „neapykantos atmosfera“.

Policija apjuosė A.Sacharovo centrą metalinėmis užtvaromis, o netoliese budėjo greitosios pagalbos ir policijos automobiliai.

Prie pastato taip pat susirinko daug žurnalistų.

Atsisveikinimas su velioniu A.Sacharovo centre truks iki 14 val. (13 val.), o vėliau B.Nemcovas bus palaidotas Trojekurovo kapinėse Maskvos pietvakariniame pakraštyje.

Ukraina apdovanojo Laisvės ordinu

Ukrainos prezidentas Petro Porošanka Rusijos politiką ir valstybės veikėją Borisą Nemcovą po mirties apdovanojo Laisvės ordinu.

„Mums, ukrainiečiams, Borisas visuomet liks Rusijos patriotu ir Ukrainos draugu. Savo gyvenimu jis įrodė, kad tai įmanoma suvienyti – tereikia panorėti“, – sakė P.Porošenka.

Pasak prezidento, B.Nemcovas kovojo tiek už Rusijos, tiek už Ukrainos laisvę, nes suprato, kad be laisvos Ukrainos negali būti laisvos Rusijos.

Pasak prezidento, B.Nemcovas kovojo tiek už Rusijos, tiek už Ukrainos laisvę, nes suprato, kad be laisvos Ukrainos negali būti laisvos Rusijos.

„Už mūsų ir jūsų laisvę“ – šis istorinis šūkis tapo Boriso Nemcovo gyvenimo devizu. Dėl to nutariau apdovanoti jį Laisvės ordinu. Tebūna šviesus jo atminimas“, – sakė P.Porošenka.

Laisvės ordinas skiriamas asmenims, ypatingai nusipelniusiems stiprinant Ukrainos suverenumą ir nepriklausomybę, vienijant šalies visuomenę, plėtojant demokratiją, socialines ir ekonomikos reformas, ginant žmogaus ir pilietines teises bei laisves.

Šis ordinas yra vienas iš aukščiausių Ukrainos valstybės apdovanojimų, taip pat aukščiausias, koks gali būti skirtas užsieniečiams arba pilietybės neturintiems asmenims.

Kremlius rinkosi, kam leisti dalyvauti

Latvijos europarlamentarė Sandra Kalnietė pirmadienį pranešė, kad nebuvo įleista į Rusiją, kur ji tikėjosi dalyvauti praeitą savaitgalį nužudyto opozicijos aktyvisto Boriso Nemcovo laidotuvėse.

Latvijos europarlamentarė Sandra Kalnietė pirmadienį pranešė, kad nebuvo įleista į Rusiją, kur ji tikėjosi dalyvauti praeitą savaitgalį nužudyto opozicijos aktyvisto Boriso Nemcovo laidotuvėse.

S.Kalnietė atskrido į Maskvos Šeremetjevo oro uostą, bet Rusijos pareigūnai neįleido jos į šalies teritoriją, ji sakė BNS.

Latvijos konsulinė tarnyba, susisiekusi su oro uosto pareigūnais, sulaukė paaiškinimo, kad S.Kalnietė turės išskristi kitu reisu, nes ji yra Rusijoje nepageidaujamas asmuo.

S.Kalnietė savo „Twitter“ paskyroje rašė: „Man ką tik pranešė, kad man nesuteiktas leidimas įvažiuoti į Maskvą, remiantis kodekso 27.1 straipsniu“, nors pareigūnai nepaaiškino, koks yra to straipsnio turinys.

Europarlamentarė pridūrė, kad iki kito reiso į Rygą jai teks nakvoti oro uosto tranzito zonoje, kur anksčiau buvo įstrigęs JAV žvalgybos paslapčių viešintojas Edwardas Snowdenas.

Iškilaus Rusijos opozicijos veikėjo ir prezidento Vladimiro Putino kritiko B.Nemcovo nužudymas penktadienį Maskvos centre ant vieno tilto netoli Kremliaus sienų sukėlė didžiulį pasipiktinimą Rusijoje bei užsienyje. Sekmadienį jo atminimui Maskvoje buvo surengtos didžiulės eitynės, kuriose dalyvavo dešimtys tūkstančių žmonių.

Latvijos užsienio reikalų ministerija pareiškė protestą dėl Rusijos sprendimo neleisti S.Kalnietei dalyvauti aktyvisto laidotuvėse.

„Toks Rusijos žingsnis visiškai nesuprantamas, nes jis prieštarauja elementariems humaniškumo principams. Minėti Rusijos veiksmai neskatina abipusio pasitikėjimo ir daro poveikį dvišalio bendradarbiavimo atmosferai“, – sakoma URM pranešime.

Rygos merui Nilui Ušakovui, prorusiškos kairiosios partijos „Santarvės centras“ lyderiui, Maskva leido atvykti.

Lenkijos Senato pirmininkas Bogdanas Borusewiczius, buvęs vienas pagrindinių „Solidarumo“ judėjimo veikėjų, pirmadienį taip pat pranešė, kad Rusija neišdavė jam vizos vykti į B.Nemcovo laidotuves.

Rygos merui Nilui Ušakovui, prorusiškos kairiosios partijos „Santarvės centras“ lyderiui, Maskva leido atvykti.

N.Ušakovas BNS sakė, kad vyksta į Maskvą „siaurame rate paminėti Boriso Nemcovo“. Antradienį jis planuoja kartu su kitų Europos Sąjungos šalių atstovais dalyvauti gedulingoje ceremonijoje Sacharovo centre.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius