Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusija ir Venesuela pradėjo karinius mokymus

Rusijos ir Venesuelos karo laivai pradėjo bendrus karinius mokymus Karibų jūroje netoli JAV teritorinių vandenų.
Venesuelos prezidentas Hugo Chavezas ir Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas
Venesuelos prezidentas Hugo Chavezas ir Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kaip rašo britų visuomeninio transliuotojo BBC naujienų svetainė, tai pirmieji Rusijos laivyno mokymai šiame regione nuo šaltojo karo laikų.

„Pajėgų išsidėsčiusios. Laivai atlieka mokymų epizodus“, – agentūrai „Interfax“ sakė Rusijos karinio jūrų laivyno vyriausiojo vado padėjėjas Igoris Dygalo.

Kariniuose mokymuose „VenRus-2008“, kurie vyks Karibų jūros vandenyse iki gruodžio 3 dienos, dalyvauja maždaug 1600 Rusijos  ir 700 Venesuelos jūrininkų.

Į karinius mokymus yra atplaukę keturi Šiaurės laivyno laivai – sunkusis atominis raketinis kreiseris „Piot Velikij“, kovai su povandeniniais laivais skirtas didelis laivas „Admiral Čabanenko“, didelis jūrų tanklaivis „Ivan Bubnov“ ir jūrų gelbėjimo vilkikas SB-406.

Venesuela į karinius mokymus atsiuntė vienuolika savo karinių jūrų pajėgų laivų ir aštuonis denio aviacijos lėktuvus.

Rusijos pareigūnai praneša, kad per mokymus bus tobulinami bendri priešlėktuvinės gynybos veiksmai, taip pat atliekamos kovos su terorizmu ir narkotikų kontrabanda užduotys.

Venesuela į karinius mokymus atsiuntė vienuolika savo karinių jūrų pajėgų laivų ir aštuonis denio aviacijos lėktuvus.

„Per karinius mokymus bus atliekamos bendro laivų manevravimo, patikros operacijų, išsilaipinant į laivus patikros grupėms, ir pagalbos suteikimo katastrofos ištiktam laivui užduotys“, – sakė I.Dygalo.

Draugystė su Venesuela

Karinių mokymų išvakarėse Rusijos ir Venesuelos atstovai paneigė nuomonę, esą mokymai nukreipti prieš „trečiąsias šalis“. Tuo pat metu ekspertai pažymi, kad Rusijos ir Venesuelos karo laivai veikia prie pat JAV teritorinių vandenų.

Lapkričio pabaigoje Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas aplankė Venesuelą su oficialiu vizitu. Per susitikimą su Venesuelos prezidentu Hugo Chavezu buvo pasirašytas susitarimas dėl bendradarbiavimo atominės energetikos srityje.

Pagal susitarimą Rusija padės Venesuelai statyti atominę elektrinę, parengti personalą, tai pat šalys drauge parengs naudoti urano telkinius.

Pastaruoju metu tarp Maskvos ir Karakaso sparčiausiai buvo plėtojamas karinis bendradarbiavimas: už beveik 4,4 mlrd. dolerių pasirašyta 12 sutarčių dėl ginklų pardavimo.

Venesuela jau gavo iš Rusijos 100 tūkst. Kalašnikovo automatų. Statomos dvi jų surinkimo pagal licencijas ir šaudmenų gamybos įmonės. Vykdoma sutartis parduoti 24 daugiafunkcinius naikintuvus Su-30MK2 ir 50 transportinių bei kovinių lėktuvų.

Rugsėjį į Venesuelos karinių oro pajėgų Libertadoro bazę buvo atskridę du Rusijos strateginiai bombonešiai „Tu-160". Bombonešiai apskrido Karibų jūrą, o jų įgulas asmeniškai priėmė H.Chavezas.

Spaudimas Vašingtonui?

Kaip pažymi apžvalgininkai, Maskva neatsitiktinai pasirinko D.Medvedevo vizito ir karinių jūrų mokymų laiką – pereinamąjį laikotarpį tarp George`o W.Busho ir Baracko Obamos administracijų.

Ekspertai mano, kad Rusijos valdžios tikslas – parodyti Vašingtonui, kad jeigu JAV artina savo karo infrastruktūrą prie Rusijos sienų, o tai nepatinka Maskvai, Rusija savo ruožtu gali vykdyti savo politiką netoli JAV sienų.

Tačiau JAV valstybės sekretorė Condoleezza Rice paneigė, kad Rusijos ir Venesuelos kariniai mokymai gali turėti rimtos įtakos padėčiai regione.

„Keli Rusijos laivai nepakeis pajėgų išsidėstymo“, – sakė Amerikos diplomatijos vadovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius