Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti

Rusija išliks „užkrėsta apatija“, kol V.Putinas pasitrauks

Ukrainiečiai turi teisę „rodyti pirštu net ir į „geruosius“ rusus, – mano apdovanotas Rusijos ir Moldovos žurnalistas Romanas Aninas, kalbėdamas su leidiniu „DW“ apie savo ateities po Vladimiro Putino viziją.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

Moldovoje gimęs rusas yra vienas iš šių metų Laisvosios žiniasklaidos apdovanojimo, kurį skiria Vokietijos fondas „Zeit“, laureatų. Ir tai tik paskutinis iš eilės apdovanojimų ir premijų, kurias pelnė 36-erių metų vyras, priklausantis daugeliui tarptautinių tyrimų tinklų, įskaitant „Panama Papers“ tyrimą vykdžiusią komandą.

Pasak žurnalisto, karo Ukrainoje pabaiga būtų tik pirmas žingsnis siekiant pažadinti Rusijos visuomenę. Jis mano, kad šaliai reformuoti prireiks dešimtmečių darbo su gyventojais. Ir tai įvyktų tik po V. Putino ir „kolektyvinio Putino“ – klikos, susibūrusios aplink ilgai valdžiusį Rusijos prezidentą – mirties.

„Neįmanoma nutraukti šios apatijos valdant V.Putino režimui“, – sakė M.Aninas. „Reikia paviešinti visą tiesą apie karą, kad žmonės paprasčiausiai sužinotų, koks siaubas vyko per tuos 30 metų, jiems tyliai stebint. Ir tie baisumai buvo vykdomi su besąlygišku žmonių pritarimu. Ir galbūt po to Rusija turės kokią nors galimybę įveikti tą apatiją ir pradėti gyventi iš naujo“, – svarstė jis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Karas Ukrainoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Karas Ukrainoje

Pats žurnalistas sau ir kolegoms kelia užduotį „nušviesti, kas iš tikrųjų vyksta Ukrainoje, kokia iš tikrųjų yra valdžia, papasakoti apie tai, kad šis karas yra nusikalstamas, papasakoti, kaip Rusijos valdžia nekreipia dėmesio į savo piliečių gyvybes ir tiesiog siunčia šimtus tūkstančių į žudynes“.

„O žmonių ateitis priklauso nuo pačių žmonių. Jei žmonės Rusijoje nenori gyventi kitaip, nenori žinoti tiesos [...], mes nieko negalime padaryti“, – sako jis.

Komentuodamas tai, kaip ukrainiečiai ir kitų tautų žmonės žiūri į rusus karo akivaizdoje, M.Aninas pastebi, kad niekada nepatyrė kolegų ukrainiečių nepasitikėjimo.Jis pabrėžė, kad ir nesileistų įžeidinėjamas.

„Bet ukrainiečiai ir pasaulis šiandien turi teisę rodyti pirštu į rusus, net ir į „geruosius“, – mano jis. „Mes su tuo susidursime dar ne vieną dešimtmetį, kaip su tuo susidūrė vokiečiai po 1945 metų. Atsiprašau, bet mes to nusipelnėme“, – pridūrė žurnalistas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Reklama
Energetikos ekspertas: elektros sistema be smegenų – tarsi primityvus organizmas, nesiorientuojantis aplinkoje
Užsisakykite 15min naujienlaiškius