Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 09 26 /14:14

Rusija išmainė Estoną Kohverą į Estijoje kalėjusį Rusijos šnipą

Šeštadienį Rusija grąžino į tėvynę pasienyje pagrobtą, o vėliau už tariamą šnipinėjimą 15 metų laisvės atėmimo bausme nuteistą Estijos saugumo pareigūną Estoną Kohverą.
Estonas Kohveras
Estonas Kohveras / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Rusijos Federalinė saugumo tarnyba (FST) per naujienų agentūrą TASS paskelbė, kad E.Kohveras iškeistas į Estijoje kalėjusį buvusį šios šalies Vidaus reikalų ministerijos saugumo policijos darbuotoją Aleksejų Dresseną. Pastarasis 2012 buvo nuteistas 16 metų laisvės atėmimo bausme už tai, kad šnipinėjo Rusijai, pranešė postimees.ee.

Nuteistaisiais Rusijos ir Estijos pareigūnai apsikeitė kaip filme – ant tilto per Piuzos upę, kuri skiria šalių teritorijas.

Rusijos naujienų agentūros „Interfax“ šaltinis, dirbantis Rusijos specialiosiose tarnybose, paaiškino, kad šiuo metu 48-erių jau sulaukęs A.Dressenas nuo praėjusio amžiaus paskutinio dešimtmečio vykdė Rusijos kontržvalgybos užduotis ir perdavinėdavo informaciją apie JAV ir Didžiosios Britanijos žvalgybos tarnybų veiklą Baltijos šalyse.

Nuteistaisiais Rusijos ir Estijos pareigūnai apsikeitė kaip filme – ant tilto per Piuzos upę, kuri skiria šalių teritorijas.

„Per 20 darbo Estijos saugumo tarnyboje metų A.Dressenas gavo ir perdavė į Maskvą didžiulį kiekį svarbių dokumentų apie JAV Centrinės žvalgybos valdybos ir Didžiosios Britanijos MI6 veiklą prieš Rusiją Baltijos valstybėse“, – teigė naujienų agentūros pašnekovas.

A.Dresseno žmona jau anksčiau išvyko į Rusiją.

2012 metų liepą A.Dressenui už tėvynės išdavimą ir slaptų dokumentų perdavimą skyrė 16 metų laisvės atėmimo bausmę. Teismas kalta pripažino ir žmoną Viktoriją Dressen. Jai už bendrininkavimą skirti šešeri metai nelaisvės, bet bausmės vykdymas buvo atidėtas penkeriems metams.

Estijos saugumo policijos pareigūną E.Kohverą pernai rugsėjo 5 dieną sulaikė Rusijos federalinė saugumo tarnyba Estijos ir Rusijos pasienyje. Apieškant šį estų pareigūną, esą rasta didelė suma pinigų ir ginklas.

Kitą dieną Maskvos teismas sankcionavo jo areštą pagal kaltinimą šnipinėjimu. Vėliau E.Kohverui buvo pareikšti nauji kaltinimai – dėl ginklo kontrabandos, neteisėto jo laikymo ir neteisėto Rusijos valstybės sienos kirtimo.

Talinas tvirtina, kad E.Kohveras buvo pagrobtas iš Estijos teritorijos grasinant jam ginklu. Tuo tarpu Rusijos FST teigia, kad sulaikė E.Kohverą Rusijos šiaurės vakaruose netoli Estijos sienos, kai jis bandė vykdyti „slaptą operaciją“.

Šių metų rugpjūčio 19 d. Rusijos šiaurės vakarinės Pskovo srities teismas E.Kohverui skyrė 15 metų kalėjimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius