-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 10 05 /18:07

Rusija išsiunčia iš šalies Lietuvos reikalų patikėtinę, įšaldo J.Baltrušaičio namų veiklą

Rusija išsiunčia iš šalies Lietuvos reikalų patikėtinę Virginiją Umbrasienę. Pasak Rusijos užsienio reikalų ministerijos, ji turi išvykti iš šalies per 5 dienas. Taip Rusija reaguoja į Lietuvos sprendimą išsiųsti Rusijos reikalų laikinąjį patikėtinį Sergejų Riabokonį.
Kremlius
Kremlius / 123RF.com nuotr.

Prieš dvi dienas Lietuva paskelbė Rusijos reikalų patikėtinį Lietuvoje persona non grata. S.Riabokonis privalo išvykti iš šalies per 5 dienas, pranešė Lietuvos užsienio reikalų ministerija (URM).

„Spalio 5 dieną į Rusijos URM buvo iškviestas Lietuvos ambasados darbuotojas, kuriam buvo įteikta nota su pranešimu apie tai, kad, reaguojant į nepagrįstą Rusijos Federacijos reikalų patikėtinio Lietuvos Respublikoje (S.Riabokonio) išsiuntimą, Lietuvos laikinoji reikalų patikėtinė V.Umbrasienė Rusijoje buvo paskelbta persona non grata“, – nurodė Rusijos ministerija.

„Jai buvo įsakyta per penkias dienas išvykti iš mūsų šalies teritorijos“, – teigė ji.

Be to, Rusijos pusė nusprendė įšaldyti Lietuvos diplomatinės atstovybės Maskvoje kultūros centro (J.Baltrušaičio namų) veiklą, kuriuose iki šiol buvo rengiama daugybė kultūros renginių, į kuriuos rinkdavosi ne tik Maskvoje gyvenantys lietuviai, bet ir Rusijos inteligentai.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija reiškia griežtą protestą dėl šių Rusijos žingsnių ir laiko juos nepagrįstais bei toliau eskaluojančiais situaciją.

URM teigimu, Lietuvos sprendimas išsiųsti Rusijos laikinąjį patikėtinį priimtas atsižvelgiant į atsakingų institucijų pateiktą informaciją, pagrindžiančią tai, kad pastarojo meto S.Riabokonio veiksmai ir pareiškimai yra nesuderinami su diplomato statusu, traktuotini, kaip kišimasis į priimančios valstybės vidaus reikalus ir todėl laikomi Vienos konvencijos dėl diplomatinių santykių pažeidimu.

„Sprendimas priimtas atsižvelgus į S.Riabokonio viešus pareiškimus, į pareiškimus, menkinančius 1991-ųjų Sausio 13-osios įvykius Lietuvoje dėl ciniško istorinių įvykių iškraipymo ir taip pat dėl aktyvaus bendravimo su asmenimis, aktyviai veikiančiais prieš Lietuvos interesus“, – žurnalistams pirmadienį sakė užsienio reikalų viceministras Mantas Adomėnas.

Balandžio mėnesį Lietuva atšaukė savo ambasadorių iš Maskvos ir išsiuntė Rusijos ambasadorių iš Vilniaus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius