Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusija kratosi atsakomybės dėl cheminių atakų Sirijoje

Rusija antradienį atmetė naujus Jungtinių Valstijų kaltinimus, kad jai tenka atsakomybė už Sirijos vyriausybės pajėgų neseniai surengtas chemines atakas, ir pareikalavo atlikti naują, „išties nešališką“ tarptautinį tyrimą.
Įtariama, kad dujų ataka buvo surengta Gutos regione esančiame Dumos mieste
Įtariama, kad dujų ataka buvo surengta Gutos regione esančiame Dumos mieste / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 3 Rusija Sirija Dujos

Rusijos ambasadoriaus Vasilijaus Nebenzios skubiai sušauktame Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos susitikime Maskvos pasiuntinys pažėrė priekaištų JAV valstybės sekretoriui Rexui Tillersonui už tai, kad šis „paskubomis apkaltino Sirijos, kaip jie tai vadina, „režimą“ dėl atakos Rytų Gutoje, per kurią nukentėjusiems žmonėms sutriko kvėpavimas“.

„Dabar jie mėgina įvelti į tai ir Rusiją“, – sakė V.Nebenzia.

Jis kalbėjo, kai 29 valstybių diplomatai susirinko Paryžiuje aptarti galimybių imtis sankcijų prieš cheminių atakų Sirijoje vykdytojus ir patraukti juos baudžiamojon atsakomybėn.

Rusija ir Kinija blokavo Vakarų palaikomas pastangas Jungtinėse Tautose paskelbti sankcijas Damaskui už chemines atakas.

„Ar niekam nekeista, kad šis epizodas, kuris dar nepatvirtintas, kažkokiu būdu sutapo su susitikimu Paryžiuje ir artėjančia konferencija Sočyje? Keistas sutapimas“, – sakė V.Nebenzia.

Per Saugumo Tarybos posėdį Rusijos ambasadorius vėl paragino įsteigti „naują tarptautinį tyrimų organą, kuris vadovaudamasis neginčijama informacija surinktų įrodymus ir nustatytų asmenis, atsakingus už cheminių ginklų panaudojimą“.

V.Nebenzios nuomone, šis organas turėtų pakeisti Jungtinį tyrimų mechanizmą (Joint Investigative Mechanism, JIM) – ekspertų komisiją, dvejus metus aiškinosi cheminių atakų Sirijoje vykdytojus. Rusija vetavo JIM mandato pratęsimą.

JAV ambasadorė Nikki Haley suskubo pareikšti, kad Rusijos pateiktas rezoliucijos projektas neturi šansų būti priimtas. Jungtinės Valstijos, kaip ir Rusija, turi veto teisę Saugumo Taryboje.

Maskva, ne kartą ginčijusi JIM legitimumą, yra pateikusi rezoliucijos projektą, numatantį įsteigti naują, „išties nešališką, nepriklausomą, profesionalų ir patikimą“ tyrimų organą.

JAV ambasadorė Nikki Haley suskubo pareikšti, kad Rusijos pateiktas rezoliucijos projektas neturi šansų būti priimtas. Jungtinės Valstijos, kaip ir Rusija, turi veto teisę Saugumo Taryboje.

„Nesutiksime su jokiais Rusijos pasiūlymais, kurie trukdytų mums išsiaiškinti tiesą ar politizuotų tai, kas turi būti nepriklausomas ir nešališkas tyrimas“, – pažymėjo ji.

„Jei jie nori sąžiningai siekti šio tikslo, esame pasirengę dabar pat atkurti JIM – su jo pirminiu nepriklausomu ir nešališku mandatu. Priimtina tik tai“, – sakė N.Haley.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Nikki Haley
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Nikki Haley

Ji tvirtino, kad Maskva palaikė JIM, kol šios komisijos tyrėjai kaltino džihadistų judėjimą „Islamo valstybė“. Tačiau kai JIM priėjo prie išvadų, kad atsakomybė tenka Sirijos režimui, Rusija suskubo jas užginčyti.

„Nepriklausomas tyrimas taip nevyksta. Negalima abejoti išvadomis, jei jos tau neparankios“, – pabrėžė Amerikos diplomatė.

Damaskas ne kartą kaltintas tuo, kad naudoja prieš civilius cheminius ginklus. Jungtinės Tautos apkaltino Sirijos vyriausybines pajėgas 2017 metų balandį surengus zarino dujų ataką sukilėlių kontroliuotame Chan Šeichūno mieste, per kurią žuvo 87 žmonės, tarp jų daug vaikų.

Nuo 2012 metų Sirijoje buvo surengta mažiausiai 130 atskirų cheminių atakų, rodo Prancūzijos turimi duomenys. „Islamo valstybė“ taip pat kaltinama Sirijoje bei Irake naudojanti ipritą.

Vienoje ketvirtadienį ir penktadienį rengiamas naujas JT tarpininkaujamų Sirijos taikos derybų raundas. Tuo tarpu Rusija ateinančią savaitę organizuoja derybas dėl Sirijos Sočio kurorte prie Juodosios jūros.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius