Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusija neleis ETPA delegacijai aplankyti įkalintos ukrainietės lakūnės Nadijos Savčenko

Rusija atšaukė kvietimą Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos (ETPA) atstovams aplankyti Maskvoje kalinamą Ukrainos karo lakūnę Nadiją Savčenko, kuri yra kaltinama prisidėjusi prie dviejų rusų žurnalistų žūties, pranešė Rusijos delegacijos vadovas Aleksejus Puškovas.
Nadežda Savčenko
Nadežda Savčenko / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.
Temos: 2 Ukraina Rusija

Šį sprendimą Maskva priėmė po to, kai ETPA trečiadienio vakarą nubalsavo už tai, kad iki balandžio būtų pratęstas Rusijos teisių šiame parlamentiniame forume suspendavimas. Rusijos delegacijos teisės buvo suspenduotos pernai balandį dėl Krymo aneksijos ir karinės įtampos eskalavimo Ukrainos rytuose.

„ETPA sprendimas suspenduoti Rusijos delegacijos teisę balsuoti ir dalyvauti Asamblėjos vadovaujančiųjų organų darbe panaikina Rusijos Federacijos pasiūlymą ETPA nariams aplankyti ukrainietę lakūnę Nadiją Savčenko, kuri kaltinama bendrininkavimu nužudyme ir yra laikoma Rusijos tardymo izoliatoriuje“, – A.Puškovas sakė žurnalistams Strasbūre.

„Kadangi Rusija nutraukia visus kontaktus su ETPA, negali būti kalbos apie kokius nors oficialius ETPA atstovų vizitus, ETPA stebėtojų misijos veiklą arba, tarkime, ETPA atstovų kontaktus su ponia Savčenko“, – aiškino jis.

Maskvos palaikomi separatistai pernai birželį sučiupo N.Savčenko per kautynes Ukrainos rytuose ir perdavė ją Rusijai.

Tardymo izoliatoriuje laikoma ukrainietė lakūnė gruodžio 13 dieną paskelbė bado streiką. Trečiadienį gilų susirūpinimą dėl jos sveikatos išsakė JAV Valstybės departamentas.

Jau ilgiau negu mėnesį maisto atsisakanti N.Savčenko sunkiai serga dėl jos kalinimo Rusijoje, pažymėjo departamento atstovė Jen Psaki, ragindama Maskvą nedelsiant paleisti separatistų jai neteisėtai perduotą pilotę.

N. Savčenko, kuri yra pirmoji Ukrainoje ginkluotųjų pajėgų pilote tapusi moteris, savo šalyje yra laikoma nacionaline didvyre, o spalį, jai nedalyvaujant, buvo išrinkta į parlamentą.

Kijevas tvirtina, kad ji buvo pagrobta Ukrainos teritorijoje ir išgabenta į Rusiją, bet Maskva teigia, kad ji buvo areštuota, kai neteisėtai kirto sieną.

Jos advokatas anksčiau šį mėnesį sakė naujienų agentūrai AFP, kad badaudama N.Savčenko jau neteko 12 kg svorio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius