Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti
2022 10 19 /12:14

Rusija paskelbė iš svarbaus Chersono miesto „evakuosianti“ gyventojus, Kyjivas ragina netikėti propaganda

Rusija antradienį paskelbė evakuosianti civilius gyventojus iš vieno svarbiausių pietų Ukrainos miestų – Chersono – ir pripažino, kad jos karių padėtis Ukrainoje, atremiant kontrataką, yra „įtempta“. Kyjivas įspėjo, kad pati Rusija gali apšaudyti miestą.
Karas Ukrainoje. Chersonas
Karas Ukrainoje. Chersonas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Generolas Sergejus Surovikinas, pastarąsias 10 dienų vadovavęs operacijoms Ukrainoje, sakė, kad kariuomenė ruošiasi evakuoti civilius iš Chersono miesto. Chersonas yra vienas iš keturių Ukrainos regionų, kuriuos Maskva neseniai pareiškė aneksavusi.

Tai buvo pirmasis didelis Ukrainos miestas, atitekęs Rusijos pajėgoms po to, kai Kremlius vasario 24 dieną pradėjo invaziją.

Tačiau vasaros pabaigoje Ukrainos pajėgos surengė kontrpuolimą pietuose ir vis labiau artėjo prie miesto.

„Rusijos kariuomenė visų pirma užtikrins saugią Chersono gyventojų evakuaciją“, – sakė S.Surovikinas valstybinei televizijai „Rossija 24“, apibūdindamas situaciją kaip „labai sudėtingą“.

Rusijos kariuomenės vadas taip pat pripažino, kad padėtis Ukrainoje jos kariams, patyrusiems keletą didelių nesėkmių rytuose ir pietuose, yra „įtempta“.

Gyventojams siunčia žinutes

Kremliaus paskirtas Chersono srities vadovas Vladimiras Saldo platformoje „Telegram“ paskelbė apie „organizuotą civilių gyventojų perkėlimą“ iš kelių srities savivaldybių į kairįjį Dnipro krantą.

Rusijos paskirta Chersono srities „valdžia“ išsiuntė gyventojams SMS žinutes, kuriose raginama palikti miestą dėl galimo Ukrainos kariuomenės apšaudymo.

„Mieli gyventojai! Nedelsiant evakuokitės. AFU [Ukrainos ginkluotosios pajėgos] apšaudys gyvenamuosius rajonus. Nuo 7.00 val. autobusai iš Rechporto į kairįjį krantą“, – rašoma žinutėje.

Pranešama, kad okupacinė valdžia planuoja į kairiąjį Dnipro krantą ir kitus Rusijos regionus „perkelti“ apie 50-60 tūkst.

Trečiadienį Chersono kolaborantas V.Saldo pareiškė, kad vadinamoji Chersono srities vadovybė ir pati nusprendė persikelti į kairįjį Dnipro upės krantą dėl tariamo ginkluotųjų pajėgų kontrpuolimo rengimo.

Jo teigimu, perekeliami visi vadinamosios Chersono srities „civilinės administracijos“ padaliniai ir ministerijos. Taip pat pranešta, kad civilias užtrausta 7 dienas įvažiuoti į Chersono sritį.

Ukrainos pareigūnas įspėja: Rusija gali apšaudyti Chersoną

Mykolajivo srities karinės administracijos vadovas Vitalijus Kimas sako, kad rusai ruošiasi apšaudyti laikinai jų užimtą Chersoną.

„Jie siunčia žinią „evakuokitės, Ukrainos ginkluotosios pajėgos apšaudys Chersoną.“ Žinodami rusų taktiką ir tai, kad jie Čaplynkos apylinkėse kasa įtvirtinimus artilerijai... Nujaučiu, kad rusai patys ruošiasi apšaudyti Chersoną“, – tikino jis.

V.Kimas vadovas pažymėjo, kad okupantai naudoja informacines atakas ir ragino netikėti rusų propaganda.

Jis patikino, kad Ukrainos ginkluotųjų pajėgų darbas vyksta visomis kryptimis.

„Stebime, kaip mūsų kariuomenė spardo rusų okupantus“, – pridūrė V.Kimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius