-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusija perjungia pavarą kelyje į Ukrainą: ko siekiama vis agresyvesne retorika?

Maskvos Carnegie centro direktorius, analitikas Dmitrijus Treninas komentare neseniai parašė, kad Kremliaus veiksmai pastaraisiais mėnesiais liudija, jog Rusijos užsienio politika keičiasi – į agresyviąją pusę. Esą diplomatija, kad ir kokia savotiška, jau praturtinama realiais kariniais grasinimais. 15min paklausė Lietuvos politologų jų nuomonės apie pasikeitusį mąstymą Rusijoje – ar jis kelia pavojų Vakarams ir, visų pirma, Ukrainai?
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / „Scanpix“/„Sputnik“ ir 123RF nuotr.

„Ne taip seniai populiarus rusų juokelis skelbė: tie, kurie nenori klausyti užsienio reikalų ministro Sergejaus Lavrovo, turės reikalų su gynybos ministru Sergejumi Šoigu. Dabar juokas virto realybe“, – rašo D.Treninas.

Analitikas atkreipė dėmesį, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pastaruoju metu dažnai viešai svarsto apie užsienio politiką. Jis neseniai valstybinėje televizijoje kalbėjo apie Ukrainą, Baltarusiją, NATO, JAV.

O kalba V.Putinas grasinimais. Anot D.Trenino, Kremliuje nuspręsta, jog tradicinė diplomatija – kad ir su rusišku prieskoniu – nebeveikia. Esą išblėsus „Ženevos dvasiai“ (omenyje turimas šiemetinis V.Putino ir JAV prezidento Joe Bideno susitikimas, – red.) savo tikslų siekiama kitaip.

Čia svarbiausias Ukrainos klausimas. D.Treninas neatmeta galimybės, kad V.Putinas, vėl įsakęs telkti rusų karius prie Ukrainos sienos, nusiteikęs rimtai ir neblefuoja.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos karo technika prie sienos su Ukraina
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos karo technika prie sienos su Ukraina

O konflikto šioje šalyje, skirtingai nei, tarkime, Sirijoje, beveik neabejotinai nepavyktų lokalizuoti. Panašius nuogąstavimus išsakė ir garsūs Rusijos ekspertai Vakaruose – karo analitikas Michaelas Kofmanas ir Michaelas Kimmage'as.

Kita vertus, Lietuvos politologai 15min buvo labiau linkę kalbėti apie Rusijos vadinamuosius diplomatinius karinius manevrus – kaip ir šių metų pavasarį.

Kaip ir tada, taip ir dabar ruošiamasi V.Putino susitikimui su J.Bidenui bei norima įtvirtinti derybines pozicijas. Rusijos dienraštis „Kommersant“ pranešė, kad virtualus abiejų prezidentų susitikimas planuojamas jau gruodį, o kitų metų pradžioje ketinama susitikti ir „gyvai“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius