Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 12 05 /21:52

Rusija apkaltino Ukrainą atakavus aerodromus, ukrainiečiai paskelbė padarytos žalos nuotraukas

Rusijoje į pietryčius nuo Maskvos esančiame Riazanės regione aerodrome pirmadienio rytą užfiksuotas sprogimas. Toks pats incidentas užfiksuotas ir Rusijos Saratovo srityje esančiame Engelse. Rusijos Gynybos ministerija paskelbė savo versiją, kas nutiko.
Atakos Rusijos aerodromuose padariniai
Atakos Rusijos aerodromuose padariniai / Ukrainos ginkluotųjų pajėgų nuotr.

Rusijos valstybinė naujienų agentūra „RIA Novosti“, remdamasi šaltiniu gelbėjimo tarnybose, pranešė apie tris žuvusiuosius ir šešis sužeistuosius Riazanėje. Taip pat pranešta apie vieną nukentėjusį lėktuvą. Teigta, jog šiame aerodrome sprogo benzinvežis.

Tuo metu Engelso aerodrome buvo apgadinti du Rusijos lėktuvai Tu-95. Būtent šiais orlaiviais Rusija vykdė masinius smūgius prieš Ukrainą. Šie lėktuvai sparnuotosiomis raketomis atakavo Dniprą, Ivano Frankivską, Lucką, Odesą ir kitus Ukrainos miestus.

Pirmadienio vakarą Rusijos Gynybos ministerija „Telegram“ tinkle paskelbė pranešimą apie sprogimus.

„Šių metų gruodžio 5 d. rytą Kyjivo režimas bandė suduoti smūgius iš sovietų gamybos bepiločių orlaivių prieš karinius aerodromus Riazanės srityje esančiame Diagilevo ir Saratovo srityje esančiame Engelso aerodrome“, – skelbiama pranešime.

Jame nurodoma, kad „mažame aukštyje skrendančius Ukrainos bepiločius orlaivius perėmė Rusijos oro gynybos pajėgos“.

„Dviejų lėktuvų korpuso danga buvo nežymiai pažeista dėl Rusijos aerodromuose nukritusių ir sprogusių reaktyvinių bepiločių orlaivių nuolaužų. Trys aerodrome buvę rusų techninės priežiūros darbuotojai buvo mirtinai sužeisti. Kiti keturi sužeisti kariai buvo nugabenti į gydymo įstaigas, kur jiems buvo suteikta visa būtina medicininė pagalba“, – teigia Gynybos ministerija.

VIDEO: Взрыв на военном аэродроме в Энгельсе

„Nepaisant Kyjivo režimo bandymų teroristiniu išpuoliu sužlugdyti Rusijos tolimosios aviacijos kovines operacijas, šiandien apie 15 val. Maskvos laiku buvo surengtas masinis oro ir jūrų smūgis Ukrainos karinei administracijai ir su ja susijusiems gynybos komplekso objektams, ryšių mazgams, energetikos sektoriui ir kariniams daliniams. Atakos tikslas buvo pasiektas. Buvo pataikyta į visus numatytus 17 taikinių“, – sako Rusijos Gynybos ministerija.

Jos teigimu, apšaudymais sutrikdytas Ukrainos ginkluotųjų pajėgų atsargų, užsienio ginklų, karinės įrangos ir amunicijos gabenimas geležinkeliu į mūšio rajonus.

Nuostoliai akivaizdūs

Nors Rusijos gynybos ministerija skelbė, kad atakos metu patirta žala nežymi, tačiau kitaip atrodo pažvelgus į nuotraukas, kurias paskelbė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų karinės oro pajėgos.

Iš viso „Telegram“ tinkle paskelbtos dvi nuotraukos, o jose matoma, kad patirti smūgiai nėra „nežymūs“.

Ar Ukraina turi tokių dronų?

Nuo Engelso iki fronto linijos Ukrainoje yra apie 700 kilometrų, o iki Diagilevo – apie 500 kilometrų. Oficialiais duomenimis, Ukrainos ginkluotosios pajėgos neturi tokio nuotolio ginklų.

Tačiau spalio mėnesį „Ukroboronprom“ pranešė, kad baigia kurti atakos droną, kurio veikimo nuotolis – 1 000 km, o kovinės galvutės svoris – 75 kg.

Gruodžio 4 d. „Ukroboronprom“ atstovė spaudai Natalija Sad papasakojo apie perėjimą prie paskutinio bepiločių orlaivių bandymų etapo.

„Sėkmingai išbandę droną, tikimės, kad galėsime jį naudoti koviniais tikslais. Pažadėjome tai padaryti iki šių metų pabaigos – stengiamės tesėti savo pažadus“, – sakė ji.

Ukraina oficialiai nekomentuoja sprogimų Rusijos aerodromuose ir neprisiima atsakomybės.

Svarbūs smūgiai Rusijos potencialui

Karybos ekspertas Darius Antanaitis 15min teigė, kad sprogimais buvo suduoti svarbūs smūgiai Rusijos strateginiam potencialui.

Jis pabrėžė, kad būtent sunaikintais bombonešiais buvo atakuojami Ukrainos miestai.

„Sprogimai Rusijos aviacijos bazėse yra svarbūs tuo, kad yra suduodami smūgiai Rusijos strateginiam potencialui, nes bombonešių, kurie buvo sunaikinti arba apgadinti, nėra didelis kiekis ir jų atstatymui Rusijai reikės pakankamai daug resursų“, – 15min pasakojo ekspertas.

15min kalbinti ekspertai spėja, kad jei šias atakas surengė bepiločiai orlaiviai, nėra daug galimybių, kad jie galėjo atskristi iš Ukrainos, nes būtų anksčiau pastebėti. Ekspertai spėja, kad šias atakas galėjo surengti ukrainiečių diversantai, paleidę bepiločius orlaivius iš Rusijos teritorijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius