Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Rusija siūlo JAV vieniems metams įšaldyti branduolinių kovinių galvučių kiekį

Rusija antradienį sakė, jog yra pasirengusi pasiūlyti Jungtinėms Valstijoms abipusį turimų branduolinių kovinių galvučių kiekio įšaldymą vieniems metams, kad būtų pratęsta svarbi ginkluotės mažinimo sutartis, turinti pasibaigti kitais metais.
JAV ir Rusijos vėliavos
JAV ir Rusijos vėliavos / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Rusija siūlo pratęsti naująją START (Strateginės ginkluotės mažinimo) sutartį vieniems metams ir yra pasirengusi prisiimti su Jungtinėmis Valstijomis politinį įsipareigojimą įšaldyti branduolinių kovinių galvučių, kurias turi abi šalys, skaičių šiam periodui“, – sakoma Užsienio reikalų ministerijos pareiškime.

JAV kiek vėliau paskelbė norinčios tuoj pat susitikti su rusų pareigūnais, kad būtų parengtas galutinis susitarimas.

„Mes vertiname Rusijos Federacijos norą daryti pažangą branduolinių ginklų kontrolės klausimu“, – sakė Valstybės departamento atstovė spaudai Morgan Ortagus.

„Jungtinės Valstijos yra pasirengusios nedelsiant susitikti, kad sudarytų patikrinamą susitarimą. Tikimės, kad Rusija įgalins savo diplomatus elgtis taip pat“, – pridūrė ji.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas praėjusią savaitę pasiūlė vieniems metams pratęsti naująją START sutartį, kurios galiojimas turi pasibaigti 2021 metų vasario 5 dieną.

Baltieji rūmai pasiūlymą pavadino netinkamu, nebent drauge su juo būtų įšaldytas branduolinių kovinių galvučių skaičius.

Rusijos užsienio reikalų ministerija nurodė, jog tai būtų galima padaryti sutarus, kad nebus jokių „papildomų“ JAV reikalavimų.

Tačiau ministerija pridūrė, kad gautą papildomą laiką būtų galima panaudoti deryboms dėl branduolinių ginklų kontrolės ateityje.

Pastaruosius mėnesius tvyrojo įtampa dėl naujosios START sutarties – paskutinio svarbaus branduolinių ginklų susitarimo tarp abiejų šalių – likimo. Naujasis START susitarimas, kuriuo apribojamas Vašingtono ir Maskvos turimų branduolinių kovinių galvučių skaičius, buvo pasirašytas 2010 metų balandį, tačiau įsigaliojo 2011 metų vasarį. Dokumentas galioja 10 metų, esant galimybei jį pratęsti.

Susitarimas tuometinių JAV prezidento Baracko Obamos ir Rusijos lyderio Dmitrijaus Medvedevo buvo pasirašytas tokiu metu, kai buvo tikimasi „perkrauti“ Vašingtono ir Maskvos santykius.

Tačiau V.Putinui 2012 metais sugrįžus į prezidento postą, įtampa vėl greitai išaugo.

Baltųjų rūmų nacionalinio saugumo patarėjas Robertas O'Brienas praėjusią savaitę atmetė V. Putino pasiūlymą pratęsti sutartį be jokių sąlygų ir sakė, kad abi šalys privalo tuo periodu riboti branduolinių kovinių galvučių skaičių.

Pasak R. O'Brieno, JAV jau buvo pasiūliusios pratęsti sutartį vieniems metams, kad būtų daugiau laiko deryboms, jei abi didžiausios pasaulio branduolinės galios šiuo periodu įšaldytų darbą dėl kovinių galvučių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius