-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 05 24 /2023 05 25

Rusija tvirtina, kad V.Zalužnas sunkiai sužeistas, Ukraina neigia: ką apie tai žinome?

Rusijos propagandistai jau kelias savaites trimituoja, jog Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiasis vadas Valerijus Zalužnas par raketų ataką dar gegužės pradžioje buvo sunkiai sužeistas ir, greičiausiai, negalės tęsti tarnybos. Ukrainos atstovai tai kategoriškai neigia. Nuolat pranešama apie V.Zalužno pokalbius su NATO ir JAV kariuomenių vadais, tačiau naujų jo nuotraukų ar vaizdo įrašų neskelbiama.
Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadovas Valerijus Zalužnas
Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadovas Valerijus Zalužnas / „AFP“/„Scanpix“

Rusijos propaganda praneša apie sunkų sužeidimą

Iš pradžių programišių grupės „Joker DNR“ atstovas teigė, kad kariuomenės vadas gegužės mėn. buvo sunkiai sužeistas per raketos smūgį į Ukrainos štabą. Vėliau apie tai, remdamiesi savo šaltiniais Rusijos kariuomenėje, skelbė rusų karo tinklaraštininkai.

Jie skleidė informaciją apie tai, kad Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiasis vadas esą yra „kritinės būklės pagrindinėje karinėje ligoninėje, kur vyksta kova dėl jo gyvybės“, neva po to, kai buvo sužeistas.

Rusų propagandistas Andrejus Rudenka tikino, kad V.Zalužnas buvo sunkiai sužeistas gegužės 8 d., kai rusų raketos smogė Ukrainos kariuomenės vadavietei Dniepropetrovsko srityje.

Ukrainos kariuomenės nuotr./Valerijus Zalužnas (kairėje) ir Oleksandras Syrskis
Ukrainos kariuomenės nuotr./Valerijus Zalužnas (kairėje) ir Oleksandras Syrskis

Trečiadienį Rusijos valstybinė propagandinė agentūra „RIA Novosti“ paskelbė, kad V.Zalužnas gegužės pradžioje Chersono srityje, Posad-Pokrovskės kaimo rajone buvo sunkiai sužeistas į galvą ir patyrė daug skeveldrinių žaizdų po to, kai Rusijos ginkluotosios pajėgos raketomis smogė vadovavimo punktui.

Šaltinis Rusijos kariuomenėje, kuris esą tai sužinojo iš agento Ukrainos kariuomenės vadovybėje, agentūrai tvirtino, jog po minėtos atakos V.Zalužnas buvo nuvežtas į Mykolajivą, kur jam buvo suteikta pirmoji pagalba, o paskui jis buvo išsiųstas į Kyjivo karinę ligoninę, kur jam buvo atlikta sudėtinga galvos operacija.

Naujienų portalas „RBC-Ukraine“ atkreipė dėmesį, kad V.Zalužnas gegužės 10 d. negalėjo dalyvauti NATO karinio komiteto posėdyje per vaizdo ryšį, motyvuodamas „įtempta operatyvine situacija vietoje“.

Ukrainos atstovai gandus vadina nesąmonėmis

Nepaisant kontroversiškų pareiškimų, Ukrainos gynybos ministro pavaduotoja Hanna Maliar televizijos kanalui „1+1“ tvirtino, jog su vyriausiuoju kariuomenės vadu telefonu kalbėjosi pirmadienio naktį.

Ji pažymėjo, kad štabo viršininkas „yra vietoje“ ir „dirba savo darbą“.

„Jie rašo skirtingus dalykus... Net kad jis geria... Tai yra nesąmonė. Kariuomenėje labai griežta drausmė. Jie net kavos negeria, kad save stimuliuotų. Jie turi visiškai kitokias užduotis. Ir tai tiesiog juokinga skaityti. Bet rusai turi rusišką logiką“, – pridūrė H.Maliar.

„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos gynybos ministro pavaduotoja Hanna Maliar
„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos gynybos ministro pavaduotoja Hanna Maliar

Trečiadienį po pietų Ukrainos lyderis Volodymyras Zelenskis nurodė, jog surengė Vyriausiojo kariuomenės štabo posėdį. Pranešta, kad vienas iš jo dalyvių buvo Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiasis vadas V.Zalužnas bei kiti.

Apie tai, neigdamas rusų paskleistus gandus, parašė ir Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretorius Oleksijus Danilovas.

„2023-05-24 10.00 Ukrainos prezidentas, vyriausiasis ginkluotųjų pajėgų vadas Volodymyras Zelenskis išklausė ginkluotųjų pajėgų vyriausiojo vado Valerijaus Zalužno ir kitų narių pranešimus“. O.Danilovas savo tviterio žinutę iliustravo mirksinčia šypsenėle.

Vėliau teletilto eteryje O.Danilovas pareiškė, kad tokiu būdu Rusijos propagandistai bando užgožti informaciją apie operaciją Belgorodo srityje.

„Jie (rusai – red.) nori sudrumsti informacinę erdvę po gėdingų įvykių, kurie vyko jų teritorijoje, kai Rusijos piliečiai buvo Rusijoje. Žinoma, jiems dabar reikia galimybės nutraukti tą informacinę bangą“, – sakė O.Danilovas.

Jis taip pat pabrėžė, kad Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiasis vadas šiuo metu yra sveikas, gyvas ir sveikas.

Pranešimai apie pokalbius su sąjungininkų vadais

Nuo gegužės pradžios nebuvo skelbta nei vaizdo įrašų, nei nuotraukų, kuriose būtų Ukrainos kariuomenės vadas. Išskyrus vieną. Rusijos telegram kanalas „Vojennyj obozrevatel“ gegužės 21 d. skelbė, kad V.Zalužnas pirmą kartą per kelias savaites pasirodė televizijos eteryje.

Kanalas tikino, kad V.Zalužnas yra ligoninėje po to, kai buvo sunkiai sužeistas ir tai esą pagrindė dviem nuotraukomis, kuriose neva matyti skirtumas prieš ir po sužeidimo.

V.Zalužnas esą gegužės 19 d. kalbėjo Odesos teisės akademijoje vykusioje konferencijoje.

Tačiau paties V.Zalužno „Facebook“ profilyje pranešimo apie šią konferenciją nėra.

V.Zalužno „Facebook“ profilyje nuo gegužės pradžios kasdien ar kas kelias dienas pranešama apie jo veiklą, tačiau neskelbiama nei nuotraukų, nei vaizdo įrašų.

Nuo gegužės pradžios iki dabar pranešta apie tris V.Zalužno pokalbius telefonu su JAV kariuomenės vadu Marku Milley, susitikimą su Ukrainoje viešėjusiu Vokietijos kariuomenės generaliniiu inspektoriumi Carstenu Breueriu. Tačiau šio susitikimo nuotraukų ar vaizdo įrašų nepaskelbta.

Gegužės 13 d. V.Zalužnas pasidalijo ilgu vaizdo interviu žurnalistui Dmitrijui Komarovui apie karo pradžią, bet – kada darytas tas interviu, neaišku.

Trečiadienį V.Zalužnas pranešė, jog telefonu kalbėjosi su Jungtinių pajėgų Europoje vadu JAV generolu Christopheriu Cavoli, su kuriuo aptarė Ukrainos oro gynybos stiprinimą ir naujos kartos naikintuvų F-16 pritaikymą.

Valerijaus Zalužno „Facebook“ paskyra/Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiasis vadas V.Zalužnas ir JAV ginkluotųjų pajėgų Europoje vadas Ch.Cavolis
Valerijaus Zalužno „Facebook“ paskyra/Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiasis vadas V.Zalužnas ir JAV ginkluotųjų pajėgų Europoje vadas Ch.Cavolis

Pastarąjį kartą V.Zalužnas „Facebook“ savo nuotrauką paskelbė balandžio 30 d., kai susitiko su Ch.Cavoli.

Nuotr. iš V.Zalužno „Facebook“ profilio/Valerijus Zalužnas ir Christopheris Cavoli
Nuotr. iš V.Zalužno „Facebook“ profilio/Valerijus Zalužnas ir Christopheris Cavoli

Parodyta nauja nuotrauka

Trečiadienio vakarą gynybos ministro pavaduotoja H.Maliar dar kartą reagavo į Rusijos skleidžiamą informaciją apie tariamą V.Zalužno sužeidimą ar mirtį.

H.Maliar teigia, kad kuo daugiau nesąmonių, tuo daugiau žmonių jomis tiki.

„Rusai telegram kanaluose rašo, kad kažkas atsitiko mūsų vyriausiajam vadui. Na ir kas? Tegul rašo. Mes tai paneigėme – ne kartą. Jis dirba savo darbą. Ir jo neaplenkia šios klastotės, kaip ir kitų vadų, apie kuriuos priešai rašo prasimanymus. Mes neturime antrininkų“, – rašė ji savo telegram kanale.

Vėliau Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadovybės patarėja Aliona Ševcova paskelbė bendrą nuotrauką su V.Zalužnu.

„Visą dieną linksminuosi skaitydama, kaip rusų patriotai šaukia ura dėl naujų pasakų apie mūsų vyriausiojo vado sužeidimą. Perdaviau dovaną nuo mūsų lakūnų, kariuomenės oro pajėgų korpuso. Vaikinai, dabar jūsų ženklas saugiose rankose“, – rašė ji, paskelbusi bendrą nuotrauką su V.Zalužnu.

Tačiau patvirtinti, kad tai šios dienos nuotrauka, nėra galimybių. Prorusiški kanalai ėmė tvirtinti, kad ši nuotrauka labai panaši į tas, kurios buvo publikuotis gegužės pradžioje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius