Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusija tyliai pradeda skiepijimo „Sputnik V“ vakcina turizmą

Rusijos sienos dėl pandemijos lieka uždarytos daugumai Europos Sąjungos (ES) valstybių, tačiau kai kurių jų piliečiai jau ruošiasi kelionei Maskvą: ten jie pasiskiepys rusiška vakcina nuo COVID-19 „Sputnik V“, rašo „Deutsche Welle“.
Vakcinacija nuo koronaviruso Maskvoje
Vakcinacija nuo koronaviruso Maskvoje / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

Norvegijos turizmo agentūra „World Visitor“ siūlo 2–4 dienų keliones į Maskvą, kurių metu bus galima pamatyti įžymias sostinės vietas ir pasiskiepyti rusiška vakcina nuo koronaviruso „Sputnik V“. Tokia kelionė atsieina 1,2–3 tūkst. eurų.

Kai kurie Vokietijos, kurioje auga nepasitenkinimas lėtu vakcinacijos tempu, piliečiai jau žvalgosi į užsienį.

Pirmieji „World Visitor“ agentūros klientai vokiečiai balandžio 8-ąją turėtų atvykti į Maskvą pirmosios „Sputnik V“ vakcinos dozės. Antroji jų kelionė planuojama po kelių savaičių.

VIDEO: Greičiausiai sukurta vakcina pasaulyje: viskas, ką turite žinoti apie skiepą nuo koronaviruso

Tiesa, Rusijos pareigūnai oficialiai nesuteikė leidimo turistams atvykti pasiskiepyti nuo koronaviruso. Šalies siena uždaryta daugeliui ES valstybių, įskaitant Vokietiją.

„Kol kas Rusijoje nėra jokios vakcinacijos programos turistams“, – kovo 22 dieną sakė sveikatos apsaugos ministras Michailas Muraška. Jis pridūrė, kad vakcinos skirtos tik Rusijos gyventojams.

Panašu, kad Rusija neoficialiai skatina ne šalies piliečius apsilankyti ir pasiskiepyti nuo COVID-19. Prezidento Vladimiro Putino įkurta ir vadovaujama politinių organizacijų koalicija „Visos Rusijos žmonių frontas“ yra aktyviai įsitraukusi į vakcinacijos turų planavimą.

Ši grupė parašė laišką, kurį matė DW: jis padės būsimiems vakcinų turistams gauti vizas.

Remiantis dokumentu, „Rusijos ir užsienio piliečių“ vakcinacija yra „Rusijos Federacijos prezidento Administracijos departamento centrinės klinikinės ligoninės bei Federalinės medicininės biologijos agentūros iniciatyva“.

VIDEO: 15/15: ko reikia masinio vakcinavimo sėkmei?

„Visos Rusijos žmonių frontas“ remia agentūros „World Visitor“ organizuojamas Rusijos piliečių, gyvenančių Vokietijoje, keliones.

40 jų, kurie į Rusiją skiepytis atvyks jau kitą savaitę, turės sumokėti tik už skrydžius. Neaišku, kas apmokės už jų viešnagę viešbučiuose, medicinines ar transporto išlaidas Maskvoje, rašo „Deutsche Welle“.

Organizacijos koordinatorius Valerijus Grojuchanovas DW patvirtino, kad jie padeda Vokietijoje gyvenantiems Rusijos piliečiams pasiskiepyti nuo koronaviruso.

„Vakcinos neprieinamos Vokietijoje, todėl mūsų savanoriai yra pasiruošę suorganizuoti Rusijos piliečių vizitus gimtojoje šalyje, kad jie būtų paskiepyti nuo koronaviruso“, – sakė V.Gorjuchanovas.

V.Gorjuchanovas tiesiogiai neatsakė į DW klausimus apie vakcinacijos turus užsieniečiams. Apie teisinį pagrindinį užsieniečių kelionėms neatsakė ir Rusijos sveikatos apsaugos ministerija.

Turi abejonių

Tokios kelionės – jei turistai galėtų atvykti nepaisant uždarytų sienų – Rusijai galėtų būti viešųjų ryšių pergalė.

Rusija „Sputnik V“ vakciną pradėjo naudoti nepabaigus paskutinės klinikinių bandymų fazės. Prezidentas V.Putinas gyrėsi, kad ji patvirtinta jau 55 šalyse. Pačioje Rusijoje vakcinacija vangi – bent viena vakcinos doze paskiepyta vos 4,4 proc. populiacijos.

„Sputnik V“ vakcinos dar nepatvirtino Europos vaistų agentūra (EVA), Lietuva neketina jos įsigyti net ir patvirtinimo atveju – premjerė Ingrida Šimonytė pavadino ją hibridinio karo ginklu.

Vienas iš „World Visitor“ savininkų Albertas Siglas DW sakė, kad pirmosios kelionės į Rusiją bus plačiai nušviestos žiniasklaidoje. Keliautojai bus padalyti į dvi grupes: pirmoji sulauks žiniasklaidos dėmesio, antroji nenori viešumo.

56 metų tekstų rašytoja iš Berlyno Elisabeth Straub kitą savaitę planuoja pasiskiepyti Maskvoje.

„Pandemijos metu žmonės neturėtų galvoti pernelyg politiškai. Vietoj to jie turėtų galvoti, kaip kiek įmanoma greičiau visus paskiepyti, kad pandemija būtų suvaldyta“, – sakė ji DW.

E.Straub tikino norinti pasiskiepyti, nes dažnai dirba atviro išplanavimo biuruose ir baiminasi, kad gali susirgti.

Manfredas L. iš Mainco turi daugiau abejonių dėl suplanuotos kelionės – jis sakė nenorįs tapti V.Putino administracijos galios įrankiu. Tačiau „nešvari“ politika tarp vyriausybių ir farmacijos kompanijų pastūmėjo jį rinktis kelionę į Maskvą.

„Nebenoriu daugiau žaisti šio žaidimo. Dabar tai apie mane. Todėl tiesiog sakysiu: būsiu kiaulė ir tiesiog tai padarysiu. Bijau, kad jei užsikrėsiu COVID-19, man tikrai bus blogai“, – sakė jis.

Manfredas sakė sulaukęs draugų ir šeimos narių kritikos, o pavardės nenorėjo atskleisti dėl viešo pasmerkimo baimės.

Pasak „World Visitor“ vieno iš savininkų A.Siglo, kol kas į vieną iš kelionių į Rusiją užsirašė 700 Vokietijos piliečių. Pasak jo, Rusijos partneriai užtikrino, kad vakcinų turizmas bus įmanomas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius