Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 07 16 /15:59

Rusija: užsienio pajėgų skubus pasitraukimas stumia Afganistaną į riziką

Rusija penktadienį pareiškė mananti, kad dėl JAV ir NATO pajėgų „skubaus pasitraukimo“ Afganistane sparčiai prastėja saugumo situacija, ir perspėjo, kad nestabilumas gali išplisti ir į kaimynines regiono šalis.
Žmonės mojuoja Talibano vėliavomis Afganistano ir Pakistano pasienyje
Žmonės mojuoja Talibano vėliavomis Afganistano ir Pakistano pasienyje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Talibų kovotojai Afganistane pasinaudodami paskutiniais užsienio pajėgų pasitraukimo iš šios šalies etapais pradėjo puolimus ir užėmė virtinę rajonų bei sienos perėjų ir apsupo provincijų sostinių.

„Pastarosiomis dienomis, deja, matėme spartų situacijos Afganistane prastėjimą“, – Rusijos naujienų agentūroms sakė rusų diplomatijos vadovas Sergejus Lavrovas.

„Dėl skubaus JAV ir NATO karių pasitraukimo esama didžiulio neužtikrintumo dėl politinės ir karinės situacijos ateities šioje šalyje“, – per spaudos konferenciją Uzbekistano sostinėje Taškente sakė jis.

Kiek vėliau S. Lavrovas pareiškė, kad JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) bandė užsienio pajėgų išvedimą iš Afganistano „nutapyti pačiomis pozityviausiomis spalvomis (...) bet visi supranta, kad ta misija žlugo“.

Rusija praėjusią savaitę Maskvoje priėmė Talibano atstovus; grupuotė ten pareiškė kontroliuojanti kone 85 proc. Afganistano teritorijų.

Maskva atidžiai stebi Talibano veiksmus ir yra sunerimusi dėl galimybės, kad nestabilumas gali pasiekti kaimynines Vidurio Azijos valstybes, kurios anksčiau buvo Sovietų Sajungos sudėtyje ir kuriose Rusija turi karinių bazių.

Pasak S. Lavrovo, ši krizė padidino terorizmo grėsmę ir problemas, susijusias su narkotikų kontrabanda; pastaroji, ministro teigimu, pasiekė „precedento neturintį lygį“.

„Aišku, kad šioje situacijoje esama realios rizikos, kad nestabilumas išplis į kaimynines šalis“, – sakė Rusijos URM vadovas. Jį cituoja naujienų agentūra TASS.

Anksčiau šią savaitę Tadžikistanas pranešė, jog jo sieną kirto beveik 350 afganų pabėgėlių, mėginančių išvengti Talibano kovotojų.

Tadžikų prezidentas Emomalis Rachmonas penktadienį apžiūrėjo pasienio postus, o anksčiau nurodė pašaukti 20 tūkst. rezervistų sustiprinti sienos su Afganistanu apsaugą.

Rusijos gynybos ministerija šią savaitę sakė, kad rengia Tadžikistane karines pratybas. Šioje šalyje ji turi karinę bazę, skirtą palaikyti saugumą pasienyje su Afganistanu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius