Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijoje blokuota nauja „Novaja gazeta“ svetainė

Rusija sekmadienį blokavo nepriklausomo laikraščio „Novaja gazeta“, kuris po Kremliaus invazijos į Ukrainą buvo priverstas sustabdyti savo veiklą, naujo projekto interneto svetainę.
Dmitrijus Muratovas
Dmitrijus Muratovas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Liepos 15 dieną „Novaja gazeta“ darbuotojai pradėjo leisti popierinį žurnalą ir jį buvo galima matyti internete naujoje svetainėje „Novaja rasskaz-gazeta“.

Pirmame jo numeryje, be kitų dalykų, buvo publikuota Vladimiro Putino ideologijos ir autoritarizmo analizė.

Tačiau savaitė po jo pasirodymo Rusijos telekomunikacijų priežiūros institucija prokuratūros prašymu blokavo naująją svetainę.

Sekmadienį ji buvo neprieinama Rusijoje be VPN (virtualaus privataus tinklo), pranešė naujienų agentūros AFP žurnalistai.

„Mūsų svetainė buvo nužudyta netrukus po užgimimo. Turėjome ją septynias dienas ir devynias valandas“, – sakoma leidinio pareiškime.

Jame nurodoma, kad Rusijos prokuratūra apkaltino ją Rusijos ginkluotųjų pajėgų „diskreditavimu“. Šis naujai apibrėžtas kaltinimas nuo kovo dažnai naudojamas karinės intervencijos Ukrainoje kritikams tildyti.

„Šiuo metu nėra skundų prieš mūsų popierinį žurnalą, tad toliau rengsime jo antrą numerį“, – sakoma pareiškime.

Pastaraisiais metais „Novaja gazeta“, garsėjęs straipsniais apie elito korupciją ir žmogaus teisių pažeidimus, buvo vienintelis likęs stambus rusiškas laikraštis, kritikavęs Rusijos prezidentą V.Putiną ir jo politiką.

„Novaja gazeta“ vyriausiajam redaktoriui Dmitrijui Muratovui 2021-aisiais buvo paskirta Nobelio taikos premija.

Tačiau kovą „Novaja gazeta“ buvo priversta sustabdyti savo veiklą Rusijoje, kai po Kremliaus pajėgų įsiveržimo Ukrainą objektyvioms žiniasklaidos priemonėms buvo nustatytos neįgyvendinamos sąlygos darbui tęsti. Valdžia priėmė drakonišką įstatymą, numatantį iki 15 metų laisvės atėmimo bausmes už „žinomai melagingos informacijos“ apie kariuomenę paskelbimą.

Balandžio 7 dieną į D.Muratovas traukinyje buvo užpultas asmens, apipylusio jį aliejiniais dažais, sumaišytais su acetonu. Žurnalistui buvo apdegintos akys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius