-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 06 /14:13

Rusijoje danas Jehovos liudytojas nuteistas šešerius metus kalėti „už ekstremizmą“

Rusijoje vienas Jehovos liudytojas buvo nuteistas šešerius metus kalėti „už ekstremizmą“ ir tai pirmas toks nuosprendis nuo 2017 metų, kai buvo įstatymu uždrausta ši religinė grupė.
Rusijoje nuteistas Danijos pilietis Dennisas Christensenas
Rusijoje nuteistas Danijos pilietis Dennisas Christensenas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Danijos pilietis Dennisas Christensenas dalyvavo Rusijos pietuose esančio Oriolo teismo posėdyje, naujienų agentūrai AFP sakė Jehovos liudytojų Rusijoje atstovas Jaroslavas Sivulskis.

„Labai apgailestaujame dėl nuosprendžio Dennisui Christensenui – nekaltam žmogui, kuris neįvykdė jokio realaus nusikaltimo, – sakoma atstovo pareiškime. – Liūdna, kad Biblijos skaitymas, (tikėjimo) skelbimas ir moralus gyvenimas Rusijoje vėl yra nusikaltimas.“

Jehovos liudytojai – JAV XIX amžiuje kilęs krikščionių evangelikų judėjimas – per 10 dienų apskųs verdiktą, sakoma organizacijos vadovybės pareiškime.

AFP fotografas prie teismo matė, kaip po nuosprendžio paskelbimo 46 metų D.Christenseną policininkai vedė pro šalininkų minią.

Teisių gynimo grupės smerkė D.Christenseno teismą. „Amnesty International“ nurodė, kad ši byla „simbolizuoja didelius žmogaus teisių pažeidimus“ Rusijoje.

Ginkluoti Federalinės saugumo tarnybos (FSB) pareigūnai D.Christenseną sulaikė Oriole 2017 metų gegužę, netrukus po to, kai Maskva paskelbė Jehovos liudytojus ekstremistine organizacija ir ją uždraudė.

Intensyvėjantis slopinimas

Vėliau priemonės prieš tikinčiuosius buvo tik griežtinamos, ir dabar įvairiuose Rusijos regionuose yra iškelta maždaug 90 baudžiamųjų bylų, nurodo „Amnesty International“.

JAV įsikūręs jos biuras sako, kad Rusijoje buvo konfiskuota daugiau kaip 20 nekilnojamojo turto objektų, priklausančių organizacijai ar jos nariams.

Praėjusią savaitę dėl kaltinimų ekstremizmu į šiaurės rytus nuo Maskvos esančiame Ivanove buvo areštuotas 33 metų vietos Jehovos liudytojų lyderis, pranešė Rusijos žiniasklaida.

Jehovos liudytojai sako, kad jų Rusijoje yra daugiau kaip 170 tūkstančių. Dar tūkstančiai jų yra pabėgę į užsienį.

Daugumą Rusijos gyventojų, kurių iš viso yra 144 mln., sudaro stačiatikiai.

Jehovos liudytojai laikosi pozicijos, kad dabartinės Bažnyčios nukrypo nuo tikrojo Biblijos mokymo. Judėjimas atmeta evoliucijos teoriją ir nesutinka su kraujo perpylimo procedūromis.

Pernai paskelbtoje atskaitoje teisių gynimo organizacija „Human Rights Watch“ apkaltino Rusijos valdžią vykdant prieš Jehovos liudytojus plačią persekiojimo kampaniją.

2010 metais Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) nusprendė, kad šešeriais metais anksčiau įvykdytu judėjimo Maskvos grupės išformavimu buvo pažeista teisė į religijos ir susirinkimų laisvę.

Įtakinga Rusijos Stačiatikių Bažnyčia reiškia nepritarimą Jehovos liudytojams, kuriuos vienas Bažnyčios pareigūnas pavadino „destruktyvia sekta“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius