Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijoje – Donaldo Trumpo karštinė

JAV prezidento rinkimų karštinė apėmė ne tik JAV – jai lengvai pasidavė ir Rusija. Amerika žengė į naują erą, ir Maskva norėjo pasivaikščioti kartu, „Politico“ rašo Olga Zeveleva, per JAV prezidento rinkimus buvusi Maskvoje.
Matrioška su Donaldo Trumpo atvaizdu
Matrioška su Donaldo Trumpo atvaizdu / „Scanpix“/AP nuotr.

O.Zeveleva tris dienas žiūrėjo valstybinę Rusijos televiziją ir tai, kaip ji pristato JAV rinkimus – atrodė, kad jai tarsi visas kitas pasaulis būtų sustojęs.

Kembridže sociologiją studijuojanti doktorantė O.Zeveleva Rusijoje lankė savo giminaičius, kalbėjosi su studentais, kuriems buvo niekas kitas nebesvarbu – tik Donaldas Trumpas, bendravo su profesoriais, kurie atvirai sakė, kad vesti paskaitas tapo nebeįmanoma. Jos šeimos nariai, paprastai labai neįsitraukiantys į politiką, staiga pradėjo vartoti tokius žodžius kaip „rasizmas“ ir „seksizmas“.

O.Zeveleva rašo, kad visa Maskva ūžė apie D.Trumpą. Viešajame transporte nepažįstamieji kalbėjosi apie rinkikų balsus Ohajuje ir Kalifornijoje. Žmonės parduotuvėje rėkė į telefoną apie rezultatus Šiaurės Karolinoje ir Floridoje. Gatvėje dvi pagyvenusios moterys susikibusios vaikščiojo ir šnekučiavosi apie „baltąją Ameriką“ ir „rasinę atskirtį“. Viena moteris su pirkiniais savo dukrai aiškino, kokia yra laiminga, kad nelaimėjo „madam“, nes „ji yra pasakiusi tiek negražių dalykų apie Rusiją, ir jos prezidentavimas mums būtų buvęs siaubingas“. Jai pritarė netoliese šunį vedžiojęs vyriškis.

Paprastai šalta, išlaikyta ir individualistinė Maskva virto nuo gandų ir bendrų susirūpinimų kunkuliuojančiu kaimu.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Žirinovskis skelbia tostą už laimėjusį Donaldą Trumpą
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Žirinovskis skelbia tostą už laimėjusį Donaldą Trumpą

Maskvos miesto tarybos nariui dirbantis ir į telefono skambučius atsakinėjantis vyras „Facebooke“ rašė, kad jis sulaukė skambučių iš jo apygardoje gyvenančių žmonių, kurie su D.Trumpo išrinkimu sveikino ir jį, ir vienas kitą.

Nors dalis atrodė besidžiaugiantys D.Trumpo išrinkimu (daugiausia dėl to, kad su tuo padidėjo viltys, jog pagaliau bus atšauktos sankcijos), bendra nuotaika Maskvoje greičiau buvo ne džiaugsmas, o nuostaba ir smalsumas. O labiausiai – jaudulys.

Nepaisant to, kad televizija rusus perspėjo, jog klastojami rinkimai gali atiduoti pergalę H.Clinton, visi po rinkimų atrodė be galo pasitikintys Amerikos rinkimų sistema. Dabar visi staiga sutiko, kad D.Trumpas laimėjo laisvuose ir sąžininguose rinkimuose.

Kai atrodė, kad laimės H.Clinton, „Russia Today“ redaktorė „Twitter“ tinkle parašė „Amžiną atilsį demokratijai“. Tačiau greitai ištrynė savo žinutę, kai pradėjo aiškėti, kad nugalėtoju tikriausiai taps D.Trumpas. Rusijos valstybiniai kanalai taip pat panašiai perjungė pavaras – baigė aiškinti apie rinkimų klastojimą ir pradėjo pasakoti, kaip Amerikos darbininkų klasė užplūdo balsavimo vietas ir galiausiai atsiėmė savo šalį.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Amerikiečiai balsuoja prezidento rinkimuose
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Amerikiečiai balsuoja prezidento rinkimuose

„Tai yra tikroji darbo Amerika – žmonės, kurie dirba savo rankomis ir kuria realius dalykus, o ne žmonės, kurie dirba universitetuose, ar žmonės, kurie dirba finansų srityje, – kalbėjo vienas laidos vedėjas. – Tai nėra imigrantai, jie yra vietos gyventojai, kurie metų metus kentėjo Amerikos elito rankose.“

Ar manai, kad jie išvis leis D.Trumpui tapti prezidentu? Manau, kad dar neaišku, – O.Zevelevai pareiškė jos senelė, visiškai įsitraukusį į per televiziją rodomą spektaklį.

D.Trumpo pergalė buvo įrodymas, kad Amerikos propaganda nesugebėjo apgauti rinkėjų, O.Zevelevai pareiškė viena moteris. „JAV visa žiniasklaida rėmė Hillary, ir žmonės vis tiek pasirinko D.Trumpą. Amerikiečiai iš tikrųjų parodė visiems, iš ko jie padaryti“, – rezultatais džiaugėsi ji.

Valstybinė televizija entuziastingai aiškino, kad amerikiečiai balsavo už D.Trumpą, nes „buvo pavargę nuo rusams priešiško H.Clinton ir visos valdžios požiūrio“.

Ir tai buvo tik pradžia, rašo O.Zeveleva. Antrąją dieną po rinkimų valstybinė žiniasklaida trimitavo, kad JAV – ant pilietinio karo slenksčio, dramatiškuose reportažuose rodė JAV vėliavą deginančius žmones ir eitynes Baltųjų rūmų link.

„Ar manai, kad jie išvis leis D.Trumpui tapti prezidentu? Manau, kad dar neaišku“, – O.Zevelevai pareiškė jos senelė, visiškai įsitraukusį į per televiziją rodomą spektaklį.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Amerikiečiai balsuoja prezidento rinkimuose
AFP/„Scanpix“ nuotr./Amerikiečiai balsuoja prezidento rinkimuose

„Visi tikėjosi, kad tai respublikonai dieną po rinkimų degins vėliavas, tačiau paaiškėjo, kad tai darys demokratai“, – sakė vienas laidos vedėjas. Kitaip sakant, „buvo planuojama rodyti šiuos vaizdus apie susiskaldžiusią Ameriką po Demokratų partijos pergalės, ir mes dirbsime su tuo, ką turime.“

Trečiąją dieną po rinkimų žinių laidų prodiuseriai šiek tiek atsigavo ir rado būdą, kuo užkamšyti propagandos vakuumą, kuris atsivėrė, kai žlugo istorija apie „suklastotus rinkimus“. Žinių laidos pradėjo siaubingų respublikonų, kurie supa D.Trumpą, puolimą. Jis pats, žinoma, yra puikus, draugiškas ir gero norintis, bet jam gali nepavykti įgyvendinti savo politikos Rusijos atžvilgiu, nes „institucijos“ ir „partija“ pasistengs tai blokuoti. Rusija turi išlikti budri blogojo elito, kuris supa mieląjį D.Trumpą, atžvilgiu.

Trečiąją dieną po rinkimų žinių laidų prodiuseriai šiek tiek atsigavo ir rado būdą, kuo užkamšyti propagandos vakuumą, kuris atsivėrė, kai žlugo istorija apie „suklastotus rinkimus“.

Praėjus pirminei nuostabai ir smalsumui, rusai į JAV prezidento rinkimus pradėjo žiūrėti kaip į spektaklį. Studentai juos lygino su populiariu serialu „Kortų namelis“, kuriame Amerikos politinė scena vaizduojama kaip kupina išdavysčių ir ištvirkavimų.

Kaip rusų laikraštyje „Vedomosti“ pažymėjo britų politikos mokslų specialistas Samas Greene'as, D.Trumpo fenomenas yra ženklas, kad vyksta transformacija, kai politika tampa cirku. Niekas nebetiki, kad politikoje svarbiausia visuomenė.

Tikriausiai bene netikėčiausias Rusiją kratančios rinkimų karštinės aspektas, rašo O.Zeveleva, yra tas, kad kasdienėse diskusijose pradėta kalbėti apie rasizmą, seksizmą, seksualinį užpuolimą, nelygybę. Daugelis žmonių vis dar šių žodžių nevartoja Rusijoje. Kalbėdami apie D.Trumpą ir jį supančias kontroversijas, daugelis sakydavo, kad jis atrodo „bjaurus vyrukas“.

Kai kurie studentai reiškė solidarumą su „moterimis ir musulmonais Amerikoje“, nes juos liūdino tai, ką rinkimų rezultatai gali reikšti moterims Amerikoje ir visame pasaulyje. Kai kurie O.Zevelevos šeimos nariai buvo susirūpinę, kad daugiausiai baltaodžiai amerikiečiai balsavo už D.Trumpą. Jie nerimavo, kokių pasekmių tai gali turėti. Amerikiečiai prezidentu išrinko žmogų, kuris žinomas dėl savo seksistinio, rasistinio, prieš imigrantus nukreipto požiūrio, ir dėl to rusai galų gale pradėjo rimtai kalbėti apie šiuos dalykus.

Savo šalyje neturintys prasmingo rinkimų proceso, rusai save investavo į JAV. Daugelis šalyje, atrodo, tiki, kad amerikiečiai rinkėjai turi daugiau galios nuspręsti, kas jiems nutiks, nei rusai savo šalyje.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Pasaulio reakcija į JAV prezidento rinkimų rezultatus
AFP/„Scanpix“ nuotr./Pasaulio reakcija į JAV prezidento rinkimų rezultatus

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius