-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2017 08 07 /2017 08 08

Rusijoje dvi grupės „Pussy Riot“ narės sulaikytos dėl nesankcionuotos protesto akcijos

Rusijos merginų pankroko grupės „Pussy Riot“ narės Marija Aliochina ir Olga Borisova pirmadienį buvo sulaikytos Rytų Sibiro mieste Jakutske dėl nesankcionuotos protesto akcijos, per kurią jos reikalavo paleisti kalinamą ukrainiečių režisierių Olegą Sencovą.
Nadia Tolokonikova ir Marija Aliochina
Nadia Tolokonikova ir Marija Aliochina / „Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr.

Per sekmadienį vykusią protesto akciją prie kalėjimo, kur O.Sencovas atlieka jam skirtą bausmę, merginų grupės narės ant tilto išskleidė plakatą su užrašu anglų kalba „Laisvę Sencovui!“

Ilgametė „Pussy Riot“ narė Marija Aliochina socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad ji kartu su Olga Borisova po sulaikymo buvo nuvežtos į policijos nuovadą, o vėliau stojo prieš teismą dėl kaltinimų organizavus nesankcionuotą protesto akciją.

Kiek vėliau O.Borisova socialiniame tinkle „Facebook“ parašė, kad teismui nustačius trūkumų byloje, ji ir M.Aliochina buvo paleistos. Kol kas neaišku, ar policija iš naujo pateiks joms kaltinimus.

2015-ųjų rugsėjį 41 metų kino režisierius O.Sencovas buvo nuteistas už terorizmą byloje, susijusioje su prorusiškų partijų būstinių padegimais Kryme – Juodosios jūros pusiasalyje, kurį Maskva aneksavo 2014 metų kovą. Kino kūrėjui buvo skirta 20 metų laisvės atėmimo.

Kryme gimęs O.Sencovas yra sukūręs du trumpametražius filmus, o 2012 metais pristatė jį išgarsinusį savo pirmąjį meninį filmą „Žaidėjas“ (Gamer). Režisierius griežtai neigė jam pareikštus kaltinimus ir tvirtino, jog tai yra politinį bausmė už nepritarimą Krymo aneksijai.

JAV ir Europos Sąjunga kritikavo kino kūrėjui paskelbtą nuosprendį ir ragino jį paleisti. Išlaisvinti O.Sencovą Rusijos vyriausybę ragino ir daug iškilių šalies bei užsienio kultūros pasaulio veikėjų.

JAV ir Europos Sąjunga kritikavo kino kūrėjui paskelbtą nuosprendį ir ragino jį paleisti. Išlaisvinti O.Sencovą Rusijos vyriausybę ragino ir daug iškilių šalies bei užsienio kultūros pasaulio veikėjų.

„Pussy Riot“ yra feministinė pankroko grupė, o jos narių skaičius varijuoja. Dauguma grupės narių koncertuoja anonimiškai ir prisistato pseudonimais. Balaklavas dėvinčias „Pussy Riot“ merginas išgarsino virtinė prieš prezidentą Vladimirą Putiną ir Rusijos valdžios elitą nukreiptų viešų performansų.

2012 metų vasarį kelios „Pussy Riot“ narės įsiveržė ant pagrindinės Maskvos katedros altoriaus ir atliko dainą, kurią pavadino „pankų malda“ ir kurioje buvo pašiepiami Rusijos Ortodoksų Bažnyčios ir Kremliaus ryšiai.

Po šio performanso trys grupės narės buvo nuteistos už chuliganizmą iš religinės neapykantos. M.Aliochina ir kita grupės narė Nadežda Tolokonikova kalėjime praleido beveik dvejus metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius