Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Rusijoje gyvenančiam E.Snowdenui „viskas gerai“, sako jo advokatas

Prieglobstį Rusijoje gavęs buvęs CŽV kontraktininkas Edwardas Snowdenas neketina palikti šalies, kai bus nutrauktas dėl koronaviruso pandemijos įvestas izoliavimosi režimas, ketvirtadienį pareiškė jo advokatas.
Edwardas Snowdenas
Edwardas Snowdenas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Galima sakyti, kad Edwardas įleido šaknis mūsų šalyje. Jis turi šeimą, gyvena čia su savo žmona, turi darbą, jam viskas gerai“, – naujienų agentūrai „Interfax“ sakė amerikiečio advokatas Anatolijus Kučerena.

Paklaustas, kur šiuo metu izoliuojasi E.Snowdenas – Maskvoje ar užmiestyje, A.Kučerena atsakė: „Jis gyvena Rusijoje“.

Teisininkas taip pat pažymėjo, kad karantino režimas jo kliento neslegia.

„Scanpix“/AP nuotr./Edwardas Snowdenas
„Scanpix“/AP nuotr./Edwardas Snowdenas

„Jis prie to pripratęs, nes jau ilgą laiką dirba nuotoliniu būdu. Šiuo metu jis laikosi visų galiojančių Rusijos įstatymų reikalavimų“, – teigė A.Kučerena.

Anot jo, bėglys amerikietis, būdamas kompiuterinių technologijų ir IT saugumo ekspertas, dirba vienoje iš pirmaujančių šioje srityje Rusijos bendrovių.

„Žinoma, jis dirba nuotoliniu būdu. Matyt, Edwardas numatė pandemijos padarinius ir baigė „jaunojo kario kursą“, ir jo laikosi nuo 2015 metų“, – pajuokavo advokatas.

A.Kučerena pridūrė, kad E.Snowdenas yra pateikęs prašymą pratęsti jam išduotą leidimą gyventi Rusijoje.

„Pateikėme migracijos tarnyboms dokumentus dėl Snowdeno leidimo gyventi, kuris baigia galioti šių metų balandį, pratęsimo“, – sakė teisininkas.

Pasak jo, amerikietis prašo rusų valdžios leisti jam likti šalyje dar trejus metus.

Vis tik A.Kučerena pripažino, kad atsižvelgiant į koronaviruso epidemiją, dokumentų išdavimo procesas gali užtrukti.

„Tikimės, kad artimiausiu metu problema bus išspręsta ir gausime leidimą gyventi. Tačiau dėl pandemijos ir saviizoliacijos tai gali užsitęsti“, – teigė advokatas.

E.Snowdenas, kadaise dirbęs ne tik NSA, bet ir JAV Centrinei žvalgybos valdybai (CŽV), 2013 metais nutekino spaudai tūkstančius slaptų dokumentų, kurie atskleidė didžiulį privačių duomenų sekimo mastą po 2001 metų rugsėjo 11-osios atakų Jungtinėse Valstijose. Nuo to laiko jis gyvena užsienyje.

Jo nutekinta informacija sukėlė diplomatinį skandalą, paaiškėjus, kad NSA slapta klausėsi 35 užsienio valstybių vadovų, įskaitant Vokietijos kanclerę Angela Merkel, pokalbių telefonu.

Tėvynėje E.Snowdenui buvo pareikšti kaltinimai dėl šnipinėjimo ir valstybės turto grobstymo. Jis pabėgo iš JAV į Honkongą, kur iš pradžių rezervavo viešbučio numerį, tačiau netrukus, nuogąstaudama, jog gali būti aptiktas, jį paliko. Tada E.Snowdeną priėmė pabėgėlių grupė, su kuria jis gyveno apie dvi savaites.

Paskui buvęs NSA pareigūnas išvyko į Rusiją, kur gavo laikiną prieglobstį. 2014 metų rugpjūtį prieglobsčio laikotarpis buvo pratęstas dar trejiems metams. E.Snowdenui taip pat buvo išduotas leidimas gyventi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius