Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijoje įkalintas ukrainiečių režisierius badauja jau 50 dienų

Penkiasdešimtą dieną Rusijos kalėjime badaujantis ukrainiečių režisierius Olehas Sencovas pirmadienį buvo „sunkios“ būklės, pranešė jo advokatas, režisieriaus šalininkams organizuojant protestus ir reikalaujant jį paleisti.
Olehas Sencovas
Olehas Sencovas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

41 metų O.Sencovas badauja nuo gegužės 14 dienos, reikalaudamas, kad Rusija paleistų visus ukrainiečių politinius kalinius.

Ukrainą palaikančio aktyvisto ir dokumentinių filmų režisieriaus bado akcija sutampa su Rusijoje vykstančiu pasaulio futbolo čempionatu.

„Žinoma, jis yra labai sunkios būklės“, – jo advokatas Dmitrijus Dinzė sakė pirmadienį telefonu naujienų agentūrai AFP.

Ukrainiečių režisieriaus šalininkai internete paskelbė pirmadienį vakare organizuojantys mitingą Kijevo centre. Panaši akcija vyko sekmadienį. Jos dalyviai buvo atsinešę įvairių plakatų, vienas jų skelbė „Išlaisvinkit Olehą Sencovą“.

Aršus Kremliaus kritikas O.Sencovas buvo sulaikytas Kryme 2014 metais, Rusijai aneksavus Ukrainai priklausantį pusiasalį. Jis buvo apkaltintas prorusiškų partijų būstinių padegimais šiame Juodosios jūros pusiasalyje.

Nors jis kaltinimus neigė, tačiau buvo nuteistas „už teroristinės grupuotės įkūrimą“ Kryme ir nubaustas 20 metų laisvės atėmimo bausme, kurią atlieka kalėjime Sibire.

Paskutinį kartą D.Dinzė aplankė O.Sencovą už 4 tūkst. kilometrų į šiaurės rytus nuo Maskvos esančiame kalėjime prieš dvi savaites.

Tada jis sakė, kad prasidėjo režisieriaus inkstų veiklos sutrikimas ir jam buvo pastatyta lašinė.

„Jis neturi ryšių su išoriniu pasauliu, negaliu pasikalbėti su juo telefonu“, – sakė D.Dinzė pirmadienį.

Pasak advokato, jis turėtų daugiau sužinoti apie O.Sencovo sveikatos būklę, kai „artimiausioje ateityje“ režisierių aplankys jo sesuo.

Praėjusią savaitę Ukrainos Aukščiausiosios Rados žmogaus teisių komisarė Liudmila Denisova nebuvo įleista susitikti su O.Sencovu, kai atvyko aplankyti jo kalėjime Sibire.

Ukrainos parlamento vicepirmininkė Irina Heraščenko paskelbė sąrašą 23 rusų kalinių, kuriuos, pasak jos, vyriausybė norėtų iškeisti į O.Sencovą ir kitus ukrainiečių kalinius.

„Aš raginu Rusijos Federaciją susigrąžinti (savo žmones) ir sugrąžinti mums ukrainiečius“, – sakė ji.

Tačiau, pasak D.Dinzės, šis 23 rusų kalinių sąrašas nėra „nieko nauja“. Tik Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas gali priimti sprendimą dėl O.Sencovo likimo, pareiškė jis.

Už O.Sencovo paleidimą pasisakė Rusijos ir užsienio garsenybės, tarp kurių yra JAV rašytojas Stephenas Kingas ir „Oskarui“ nominuotas rusų režisierius Andrejus Zviagincevas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius