Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijoje Kremliui nepatogūs oponentai nuodyti ir anksčiau

Moderniojoje, kitaip tariant, Vladimiro Putino eros Rusijoje Kremliaus oponentai tiek namuose, tiek užsienyje anksčiau nuodyti ne kartą. Vieni išgyveno, kiti – ne.
Vladimiras Kara-Murza
Vladimiras Kara-Murza / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Tiesą sakant, apnuodijimai Rusijoje nėra naujas reiškinys, o tokių incidentų netrūko ir praėjusio amžiaus dešimtajame dešimtmetyje, kai V.Putinas dar nebuvo pakilęs karjeros laiptais iki Kremliaus, ir sovietmečiu.

VIDEO: Rusijos opozicijos lyderis A.Navalnas atsidūrė komoje – įtariamas tyčinis apnuodijimas

Beje, gana simboliška, kad Aleksejus Navalnas ligoninėje atsidūrė būtent rugpjūčio 20-ąją – šią dieną prieš lygiai 80 metų Meksikoje buvo ledo kirtikliu mirtinai sužalotas Levas Trockis, kurį sovietų diktatorius Josifas Stalinas laikė mirtinu priešu. Jis mirė kitą dieną.

Wikimedia.org nuotr./Sužeistas Levas Trockis mirties patale.
Wikimedia.org nuotr./Sužeistas Levas Trockis mirties patale.

Tai, žinoma, nebuvo apnuodijimas, bet sovietmečiu pasauliui įstrigo ir dar vienas žiaurus nusikaltimas. 1978 metais mirtinu ricinu buvo apnuodytas antikomunistas bulgarų žurnalistas Georgijus Markovas, dirbęs BBC Londone.

Jam buvo suleista mikroskopinė ricino granulė iš mechanizmo, paslėpto skėtyje. G.Markovas mirė po keturių dienų.

Jau žlugus SSRS tokie susidorojimai tęsėsi. Antai 1995 metais mirė rusų bankininkas Ivanas Kivelidis, kuris įžeidė Kremlių – jis pasinaudojo telefonu, išteptu nuodais.

2002-aisiais Rusijos federalinė saugumo tarnyba nė neneigė, kad nužudė Čečėnijos sukilėlių vadą „Khatabbą“, ištepdami laišką nuodais, kurie į jo organizmą pateko per odą.

Kitais metais politikas ir žurnalistas Jurijus Ščekočikinas, tirdamas korupciją V.Putino aplinkoje, mirė nuo nuodo, kurį jo šeima tiki buvusį panašiu į panaudotą prieš būsimą Ukrainos prezidentą Viktorą Juščenką.

Taip, apnuodijimo misijos vykdomos ne tik Rusijoje. 2004 metais V.Juščenka, kuris galėjo laimėti rinkimus prieš V.Putino palaikomą V.Janukovyčių, buvo apnuodytas per vakarienę.

„Scanpix“ nuotr./Viktoras Juščenka
„Scanpix“ nuotr./Viktoras Juščenka

V.Juščenka išgyveno tikriausiai dėl to, kad išvėmė maistą, be to, jam buvo paskirtas savaites trukęs intensyvaus gydymo kursas Austrijos ligoninėje. Tie nuodai buvo dioksinas pavadinimu 2,3,7,8-tetrachlorodibenzo-p-dioksinas, o ukrainiečio veidas ir kūnas buvo nepagydomai sudarkyti.

Tais pačiais 2004 m. du Rusijos opozicijos žurnalistai Ana Politkovskaja ir Andrejus Babickis buvo apnuodyti, kai bandė nuvykti iki teroristų išpuolio Beslano provincijos miestelio mokykloje. Jie „Aeroflot“ lėktuve išgėrė apnuodytos arbatos.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Ana Politkovskaja
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Ana Politkovskaja

Abu atgavo sąmonę ir išgyveno. Bet A.Politkovskaja, parašiusi knygą, kritikuojančią V.Putiną, vėliau buvo nušauta. Jos draugai įtaria, kai tai buvo įvykdyta valdžios užsakymu.

Jungtinėje Karalystėje buvo rasti nepaneigiami įrodymai, pripažinti visame pasaulyje, kad du Kremliaus agentai panaudojo radioaktyvųjį polonį 2006 m. nužudydami buvusį Rusijos žvalgybininką Aleksandrą Litvinenką.

AFP/Scanpix nuotr./A.Litvinenka
AFP/Scanpix nuotr./A.Litvinenka

Britų tyrėjai atpažino žudikus ir atsekė vietas, kur jie buvo apsistoję savo apsilankymo Londone metu. Ant lėktuvo, kuriuo jie skrido iš Rusijos į Jungtinę Karalystę, sėdynių buvo rasti neginčijami radioaktyvumo pėdsakai, palikti jų vežto polonio.

Bet Rusija atsisakė išduoti agentus Jungtinės Karalystės teismui, o vienas žudikų buvo apdovanotas deputato postu Rusijos Valstybės Dūmoje.

Rusijos opozicijos veikėjas, Kremliaus kritikas Vladimiras Kara-Murza jaunesnysis įsitikinęs, kad jį bandyta nunuodyti du kartus, 2015 ir 2017 metais.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Vladimiras Kara-Murza jaunesnysis
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Vladimiras Kara-Murza jaunesnysis

Pirmąjį kartą apnuodijimas – vyro kraujyje buvo rastas didelis kiekis sunkiųjų metalų – sukėlė ūmų inkstų funkcijos nepakankamumą, o antrąjį jam jau išsivystė daugelio organų nepakankamumas. Abu sykius V.Kara-Murza išgyveno ir kaltina Rusijos saugumo tarnybas.

Rusų bankininkui Aleksandrui Perepiličniui, kuris bendradarbiavo su Vakarų tyrėjais, analizavusiais dokumentus Sergejaus Magnickio atkapstytoje ir mirties nuosprendžiu pastarajam tapusioje korupcijos byloje, 2009-aisiais pavyko pabėgti į Londoną.

„Twitter“ nuotr./Aleksandras Perepiličnis
„Twitter“ nuotr./Aleksandras Perepiličnis

Bet 2012 metais visiškai sveiką 44-erių vyrą ištiko širdies smūgis. Tik 2015-aisiais vienas botanikas bankininko skrandyje rado reto ir nuodingo Himalajuose augančio augalo kompotrio pėdsakų.

2018 metais „Pussy Riot“ aktyvistas Piotras Verzilovas pareiškė esą tikras, kad buvo apnuodytas Rusijos slaptųjų tarnybų. Vokietijos gydytojai teigė, kad jo nervų sistemą greičiausiai paveikė nuodai.

Tais pačiais 2018-aisiais Anglijos Solsberio mieste bandyta apnuodyti Sergejų Skripalį – buvusį Rusijos karinės žvalgybos pulkininką ir dvigubą agentą.

„Facebook“ nuotr./Julija ir Sergejus Skripaliai
„Facebook“ nuotr./Julija ir Sergejus Skripaliai

S.Skripalis ir jo duktė Julija Skripal 2018 metų kovo 4 dieną buvo apnuodyti kovine nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“ („Naujokas“), sukurta Sovietų Sąjungoje. Kovo 4 dieną jie buvo rasti be sąmonės ant suoliuko šalia vieno prekybos centro Solsberyje. Abu išgyveno.

Ir A.Navalnas sunkiai apsinuodija nebe pirmą kartą. Praėjusiais metais jis buvo skubiai atgabentas į ligoninę iš įkalinimo įstaigos, kur atliko 30 parų administracinio arešto bausmę už demonstracijų organizavimo tvarkos pažeidimus.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Aleksejus Navalnas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Aleksejus Navalnas

A.Navalno komanda tada teigė įtarianti, kad jis buvo apnuodytas. Gydytojai savo ruožtu tvirtino, kad jam pasireiškė „ūmi alerginė reakcija“, ir kitą dieną grąžino jį į kamerą.

Daugelis Kremliaus kritikų stengiasi saugotis. Antai šachmatų čempionas ir V.Putino kritikas Garis Kasparovas ilgai vaikščiojo su apsauginiais, neatidarytais geriamo vandens buteliukais ir paruoštu maistu. Žinoma, jis taip pat nesilanko Rusijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius