Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijoje laukiama naujos mobilizacijos bangos – blogos žinios jau pasiekė maskviečius

Ukrainos Vyriausioji žvalgybos valdyba (GRU) skelbia, kad Rusija ruošiasi naujai mobilizacijos bangai. Anot jos, karinių komisarų taikiklyje visų pirma atsidurs Maskvos gyventojai.
Mobilizuoti Rusijos rezervistai
Mobilizuoti Rusijos rezervistai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Tikimasi, kad nauja mobilizavimo banga Rusijos Federacijoje pasižymės didesniu dėmesiu vadinamųjų „centrinių regionų“ gyventojams. Visų pirma į Rusijos Federacijos įmones atvyksta karinių komisarų darbuotojų grupės. Jų tikslas Maskvos įmonėse verbuoti žmones. Kartais jie pasitelkia moralinį spaudimą ar net darbuotojų bauginimą“, – skelbia žvalgyba.

Jos duomenimis, karines komisijas labiausiai domina 40–55 metų vyrai, tarnavę kariuomenėje ir turintys tam tikras karines specialybes.

Taip pat rusai intensyvina verbavimo į kariuomenę kampaniją tarp migrantų iš buvusių SSRS respublikų.

Anot žvalgybos, šaukiamojo amžiaus vyrams, besikreipiantiems į valdžios institucijas dėl Rusijos Federacijos pilietybės gavimo, siūloma pasirašyti karinės tarnybos sutartį. Po to pilietybės suteikimo klausimas išsprendžiamas automatiškai.

Vakarų žvalgybos duomenimis, Rusija ruošiasi paskelbti naują mobilizacijos bangą ir į frontą išsiųsti iki 500 tūkst. vyrų.

Be to, GRU teigimu, Rusijoje komercinių įmonių savininkai ir privatūs verslininkai patiria spaudimą, todėl jie verčiami „savanoriškai“ aukoti Rusijos Federacijos ginkluotosioms pajėgoms.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mobilizuoti Rusijos rezervistai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mobilizuoti Rusijos rezervistai

Nurodoma, kad kai kur tokių rinkliavų suma siekia kelis milijonus rublių.

Taip pat, žvalgybos duomenimis, maskviečiai priversti dalyvauti „savanorių patruliuose“. Tam sudaromos 3–5 žmonių grupės, kurios patruliuoja centrinėse gatvėse, aikštėse, vietose prie metro stočių ir didelių prekybos centrų.

Jų užduotis – užkirsti kelią galimam žmonių susibūrimui, siekiant užkardyti kelią galimoms protesto akcijoms. Pranešama, kad bet kuri daugiau nei 20 žmonių grupė šiuo metu Maskvoje laikoma „įtartina“.

Įspėja ir analitikai

JAV Karo tyrimų instituto (ISW) duomenimis, V.Putinas iš tiesų ruošiasi naujai mobilizacijos bangai.

„Artimiausiomis dienomis Putinas gali paskelbti antrąją mobilizacijos bangą ir pagausinti savo kariuomenę – galbūt jau sausio 18 d. Sausio 17 d. Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas pranešė, kad sausio 18 d. V.Putinas sakys kalbą Sankt Peterburge, minint 80-ąsias nacių apsupto Leningrado, V.Putino gimtojo miesto, blokados pralaužimo metines.

V.Putinas mėgsta naudoti simbolines datas, kad kreiptųsi į Rusijos žmones, o kai kurie Rusijos tinklaraštininkai, pasisakantys už karą, pažymėjo, kad jis pasinaudos šia proga paskelbti mobilizaciją arba karą su Ukraina“, – rašė ISW.

„Scanpix“/AP nuotr./Ukrainos kariai Chersono srityje
„Scanpix“/AP nuotr./Ukrainos kariai Chersono srityje

Analitikai pažymėjo, kad Ukrainos ir Vakarų žvalgybos agentūros jau anksčiau ne kartą įspėjo apie V.Putino planuojamą pasirengimą mobilizacijai sausio viduryje.

Šiomis dienomis Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu surengė susitikimą su armijos vadovybe dėl Rusijos prezidento sprendimo padidinti ginkluotąsias pajėgas iki 1,5 mln. karių, dalyvaujančių bendroje armijos grupuotėje Ukrainoje, įgyvendinimo.

Rusija nusprendė įkurti du naujus strateginius teritorinius ginkluotųjų pajėgų padalinius – Maskvos ir Leningrado karines apygardas, taip pat savarankiškas armijos grupes okupuotose teritorijose. Rusijos gynybos ministras pareiškė, kad 2023–2026 m. bus vykdomi dideli Rusijos ginkluotųjų pajėgų sudėties pokyčiai.

Vakarų žvalgybos duomenimis, Rusija ruošiasi paskelbti naują mobilizacijos bangą ir į frontą išsiųsti iki 500 tūkst. vyrų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius