Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijoje mobilizuotas net vėžiu sergantis, viena akimi apakęs 59-erių metų chirurgas

Rusijos nepriklausomas laikraštis „Novaja gazeta. Europa“ skelbia, kad Sverdlovsko srityje mobilizuotas 59-erių metų chirurgas, sergantis odos vėžiu, blogai girdintis ir apakęs viena akimi. Jis net paskirtas vadovauti būriui.
Mobilizacija Rusijoje
Mobilizacija Rusijoje / „Scanpix“/AP nuotr.

Sverdlovsko srities Asbesto miesto karinis komisariatas mobilizavo 59-erių metų chirurgą Viktorą Djačoką, sergantį pirmos stadijos odos vėžiu, – tai „Novaja Gazeta. Europa“ laikraščiui papasakojo jo dukra.

Viktoras yra Asbesto miesto ligoninės Chirurgijos skyriaus vedėjas. Pasak jo dukters, rugsėjo 22 dienos vakarą jam paskambino iš personalo skyriaus, įteikė šaukimą, atleido iš darbo ir pareikalavo susikrauti daiktus ir kitą rytą atvykti į karinę įskaitą.

V.Djačokas yra baigęs karinį fakultetą ir turi atsargos medicinos tarnybos vyresniojo leitenanto laipsnį.

Paskirtas būrio vadu

Rugsėjo 23 dieną V.Djačokas, kuriam po trijų mėnesių sukaks 60 metų, prisistatė į karinės registracijos ir įdarbinimo biurą, kur jis iš karto buvo įsodintas į autobusą su kitais mobilizuotais asmenimis ir išsiųstas į karinio rengimo stovyklą Volgogrado srityje.

Viktoras net buvo paskirtas būrio vadu.

„Jis atvyko į karinės registracijos ir įdarbinimo tarnybą, tikėdamasis, kad jam bus atlikta medicininė apžiūra, nes tėtis serga pirmos stadijos odos vėžiu, šlapimo akmenlige, visiškai nemato viena akimi, be akinių nieko nemato, turi astigmatizmą, hipertenziją, su amžiumi susijusį kurtumą. Kol kas apie medicininę apžiūrą nekalbama. Ligoninėje niekas tam neprieštaravo, visi laikosi plano, visi vykdo pirmiau pateiktus nurodymus“, – pasakoja Viktoro duktė Polina Djačok.

Pasak jos, tėvas vadovauja apie 19 vyrų būriui ir planuoja po dviejų savaičių išsiųsti juos į okupuotas teritorijas, suformuoti medicinos padalinį.

„Tėtis sukrėstas, jis net nieko nesako, jam depresija, bet stengiasi išlikti ramus, kad manęs ir mamos nenuliūdintų, kad mes nesijaudintume. Stengiasi niekaip neparodyti savo emocijų“, – teigia Polina.

Mobilizuoja ir daugiavaikius tėvus

Jai nepavyko susisiekti su niekuo iš karo prievolės tarnybos. Mobilizacijos karštojoje linijoje pasakė, kad jos tėvas neturėtų būti šaukiamas į kariuomenę, užsirašė jo duomenis, bet tuo viskas ir baigėsi.

„Po dviejų savaičių jis bus išsiųstas į toli nuo mūsų esančias teritorijas, į medicinos skyrių. Gelbėti, gydyti, atlikti pareigą savo šaliai. Tačiau mano tėvas jau visą gyvenimą vykdė šią pareigą, kasdien gelbėdamas ir operuodamas. Kas bus toliau... Jaučiu paniką, pyktį, baimę, neviltį ir vėl pyktį“, – tikina Polina.

Pagal Rusijos mobilizacijos įstatymą piliečiai, kurie dėl sveikatos būklės pripažinti laikinai netinkamais karo tarnybai, negali būti šaukiami į mobilizaciją. V.Djačokas dėl savo ligos yra netinkamas tarnybai, tačiau karinė komisija į tai neatsižvelgė.

Rugsėjo 24 dieną Prezidentinės pilietinės visuomenės ir žmogaus teisių plėtros tarybos vadovas Valerijus Fadejevas sukritikavo Rusijos gynybos ministeriją dėl „lazdų sistemos logikos“ formuojant mobilizacinį kontingentą.

Anot jo, Buriatijoje buvo mobilizuota 70 daugiavaikių tėvų. Įsikišus respublikos vadovui, jie buvo pargabenti namo.

V.Fadejevas taip pat sakė, kad Sverdlovsko srityje, grasinant baudžiamąja byla, buvo mobilizuotos slaugytojos ir akušerės, neturinčios patirties ekstremaliose situacijose, Vologdos srityje į kariuomenę buvo pasiųstas 58-erių metų mokyklos direktorius, o Smolensko srityje – 57-erių metų pensininkas žemės ūkio inžinierius, kuris išlaiko neįgalią dukrą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius