Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijoje pradėtas tyrimas dėl vaizdo įrašo su prievartaujamu kaliniu

Rusijos pareigūnai antradienį paskelbė pradėję tyrimą dėl išžaginimo, kai buvo paskelbtas sukrečiantis kalėjimo ligoninėje vykusio kankinimo vaizdo įrašas – vienas iš daugybės slaptų įrašų, kuriuos pavyko gauti aktyvistams.
Kalėjimas
Kalėjimas / Tass/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Rusija Kalėjimas

Kovai su kankinimais skirtas projektas Gulagu.net, turintis šaltinių milžiniškoje Rusijos kalėjimų sistemoje, gavo daugiau nei tūkstantį vaizdo įrašų, kuriuose, kaip tvirtinama, matomi kankinimo atvejai įvairiose šalies įkalinimo įstaigose.

Pirmadienį vėlai vakare Gulagu.net paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip Saratovo miesto kalėjimo ligoninėje, kur gydomi tuberkulioze sergantys pacientai, nuogas vyras prievartaujamas daiktu, panašiu į lazdą. Prie lovos pririštas vyras iš skausmo garsiai šaukia.

Gulagu.net įkūrėjas Vladimiras Osečkinas naujienų agentūrai AFP sakė, kad projektas gavo šį ir kitus vaizdo įrašus, kurie esą buvo nufilmuoti įkalinimo įstaigų įranga, iš vieno Baltarusijos piliečio, kalėjusio Saratove.

Vasarį tas asmuo buvo paleistas ir nuo kovo siuntė įrašus Gulagu.net.

„Vadiname jį mūsų baltarusiškuoju Snowdenu“, – sakė Prancūzijoje įsikūręs V.Osečkinas, turėdamas galvoje JAV žvalgybos paslapčių viešintoją Edwardą Snowdeną.

„Tai pirmas kartas, kai žmogaus teisių gynėjai gavo tokį didžiulį kiekį informacijos, įrodančios sisteminį kankinimų Rusijoje pobūdį“, – kalbėjo jis.

Antradienį Rusijos federalinė bausmių vykdymo tarnyba (FSIN) paskelbė apie pradėtą tyrumą, nurodžiusi, kad grupė FSIN darbuotojų iš Maskvos buvo pasiųsti į Saratovą „patikrinti informacijos tikslumo“.

Tyrimą prižiūri „Federalinės bausmių vykdymo tarnybos vadovybė“, rašoma naujienų agentūrai AFP atsiųstame FSIN pranešime.

„Kankinimų konvejeris“

Tuo metu sunkiausius nusikaltimus Rusijoje tiriantis Tyrimų komitetas antradienį pradėjo tyrimą dėl „seksualinio pobūdžio smurtinių veiksmų“.

Už tai numatyta iki dešimties metų nelaisvės.

Generalinė prokuratūra savo ruožtu pradėjo patikrinimą dėl elgesio su kaliniais Saratove, pranešė naujienų agentūra „RIA Novosti“.

Prezidento Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas sakė, kad Kremliui žinoma apie tą vaizdo įrašą.

„Jei šių medžiagų autentiškumas bus patvirtintas, tuomet, žinoma, tai bus pagrindas rimtam tyrimui atlikti“, – sakė jis žurnalistams.

„Tačiau pirmiausia reikia greitai, bet ramiai tai išsiaiškinti ir nustatyti šių medžiagų autentiškumą“, – kalbėjo D.Peskovas.

Vėliau antradienį vienas šaltinis naujienų agentūrai „Interfax“ sakė, kad FSIN padalinio Saratove vadovas įteikė atsistatydinimo pareiškimą.

V. Osečkinas kaltino Rusijos valdžią, kad ji daugelį metų visais įmanomais būdais bando nuslėpti pažeidimus kalėjimuose.

„Rusijos valdžia elgiasi veidmainiškai ir daro viską, siekdama atsiriboti nuo šio kankinimų konvejerio“, – kalbėjo jis.

„Šį kankinimų konvejerį sukūrė FSIN ir FSB (Federalinės saugumo tarnybos) generolai ir jis naudojamas nuteistųjų valiai palaužti“, – sakė V.Osečkinas.

Anot jo, Gulagu.net planuoja perduoti gautą medžiagą Europos Tarybai ir Jungtinėms Tautoms.

Žmogaus teisių aktyvistai reguliariai praneša apie kalinių kankinimo, žeminimo ir mušimo atvejus Rusijos kalėjimuose. Smurtą prieš kalinius naudoja tiek įkalinimo įstaigų darbuotojai, tiek kiti nuteistieji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius