TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Rusijoje sparčiai mažėja kalinių – tenka uždarinėti kalėjimus

Krasnojarsko krašte uždaromos dvi įkalinimo kolonijos, nes ženkliai sumažėjo kalinių skaičius – jie buvo išsiųsti kariauti į Ukrainą, skelbia naujienų svetainė „Moscow Times“, cituojanti vietos žiniasklaidos priemonę „Prospekt Mira“.
Rusijos kalėjimas
Rusijos kalėjimas / Vida Press nuotr.

„Vienkartinis didelis kalinių skaičiaus sumažėjimas „specialiosios karinės operacijos“ sąlygomis paskatino kai kuriuos darbuotojus pranešti viršūnėms apie būtinybę uždaryti Rusijos įkalinimo įstaigas siekiant optimizuoti ir sutaupyti lėšų. Šiais metais šios įstaigos bus uždarytos ir mūsų regione. Žinomiausios iš jų yra Areiskoje ir Gromadskoje esančios įstaigos“, – sakė regiono žmogaus teisių ombudsmenas Markas Denisovas.

Kalbama apie 16-ąją ir 7-ąją įkalinimo įstaigas, kuriose vyrai atlieka griežto režimo bausmes. M.Denisovas įsitikinęs, kad po penkerių metų jų vėl prireiks, nes baigsis karas ir „viskas grįš į normalias vėžes“.

Nuo plataus masto Rusijos invazijos pradžios į Ukrainą kariauti buvo išsiųsta daugiau kaip 100 tūkst. kalinių iš Rusijos kalėjimų, britų naujienų portalui „Newsweek“ sakė žmogaus teisių projekto „Gulagu.net“ įkūrėjas Vladimiras Osečkinas.

„AFP“/„Scanpix“/Rusijos pusėje kovojantys buvę kaliniai
„AFP“/„Scanpix“/Rusijos pusėje kovojantys buvę kaliniai

Jo pateiktus duomenis patvirtino Olga Romanova, judėjimo „Sėdinti Rusija“ vykdomoji direktorė, kuri nurodė, kad į Ukrainos frontą buvo išsiųsta apie 120 tūkst. kalinių.

„Iš jų 50 tūkst. buvo užverbuoti privačios samdinių bendrovės „Wagner“ įkūrėjo Jevgenijaus Prigožino. Likusius užverbavo Gynybos ministerija. Žuvusiųjų skaičius nežinomas. Apie 50 tūkst. anksčiau paleistų ir karinę prievolę atlikusių kalinių dabar yra laisvėje“, – teigė moteris.

Ministerija kaliniams pažadėjo atleidimą nuo bausmės ir grįžimą namo po šešių mėnesių, praleistų fronte. Vėliau paaiškėjo, kad jie kovos iki karo pabaigos.

Pasak „Moscow Times“, dalis Rusijos gynybos ministerijos užverbuotų asmenų patenka į bendrovę „Redut“ – pseudoprivačią karinio departamento struktūrą, savo laiku sukurtą konkuruoti su „Wagner“ įtaka.

„Redut“ verbuoja kalinius iš kolonijų Mordovijos, Tulos, Jekaterinburgo, Vladivostoko, Belgorodo, Permės krašto, Baškirijos, Sverdlovsko ir Saratovo srityse.

„Reuters“/„Scanpix“/„Wagner“ samdiniai
„Reuters“/„Scanpix“/„Wagner“ samdiniai

V.Osečkinas anksčiau nurodė, kad per savaitę fronte žūsta daugiau kaip 1 000 nuteistųjų.

Tuo tarpu Jungtinės Karalystės gynybos ministerija įvertino, kad iš 290-350 tūkst. visų iki šiol patirtų Rusijos kariuomenės nuostolių kaliniai gali sudaryti iki 40 tūkst. sužeistųjų ir 20 tūkst. žuvusiųjų

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius