-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 06 07 /19:59

Rusijoje sulaikytas garsus žurnalistas: smaugia tiriamąją žurnalistiką

Maskvoje ketvirtadienio vakarą sulaikytas specialusis portalo „Meduza“ korespondentas, skambius žurnalistinius tyrimus skelbęs Ivanas Golunovas. Jis įtariamas prekyba narkotikais, nors kolegos tokius kaltinimus vadina absurdiškais, skelbia „The Moscow Times“.
Ivanas Golunovas
Ivanas Golunovas / „Facebook“ nuotr.

Policininkai sustabdė I.Golunovą Maskvos centre ir jo kuprinėje neva rado maišelį su įtartina medžiaga. Žurnalistas paneigė, kad maišelis priklauso jam, bet buvo sulaikytas – jam nė nebuvo leista paskambinti savo teisininkui.

Pastarasis – Dmitrijus Džulajus – vėliau teigė išsiaiškinęs, kad policijos nuovadoje pareigūnai ėmė tempti I.Golunovą grindimis, o bent vienas policininkas smogė jam į veidą ir spyrė į krūtinę. Policija atsisakė iškviesti medikus.

Pareigūnai taip pat nepanoro išanalizuoti I.Golunovo panagių ir nuodugniau patikrinti kuprinės, nors taip galbūt būtų įmanoma nustatyti, kad įtariamasis lietė įtartiną medžiagą.

Tyrėjas Igoris Lopatinas BBC teigė, kad U.Golunovas buvo pagautas pardavinėjantis naktiniuose klubuose populiarų mefedroną.

Portalas „Meduza“, kuriam rašė I.Golunovas, pastaruoju metu tyręs korupciją Maskvos valdžioje, penktadienį paskelbė, kad žurnalistas buvo sulaukęs grasinimų.

„Manome, kad Ivanas Golunovas nekaltas. Negana to, manome, kad Golunovas yra persekiojamas dėl savo žurnalistinės veiklos. Mes išsiaiškinsime, kieno valia persekiojamas Vania, ir paviešinsime šią informaciją“, – rašė portalas.

„Tai labai rimta. Ivanas – vienas geriausių žurnalistų Rusijoje.

Savo tyrimuose I.Golunovas narstė tokias temas kaip įtartinas Rusijos laidojimo namų verslas ar korupcija Maskvos merijoje. Maskvos miesto Dūmos rinkimai vyks rugsėjį.

Partija „Vieningoji Rusija“ tokia nepopuliari, kad jos žmonės rinkimuose dalyvaus kaip nepriklausomi kandidatai. Manykite ką norite“, – tviteryje parašė rusas žurnalistas Leonidas Ragozinas.

Rusijos vidaus reikalų ministerija penktadienį paskelbė devynias nuotraukas, kuriose esą matomi I.Golunovo bute rasti narkotikai. Ministerija taip pat paneigė, kad žurnalistas buvo sumuštas.

Tačiau „Meduza“ netrukus pranešė, kad tik viena iš devynių nuotraukų buvo padaryta I.Golunovo bute. Be to, žurnalisto esą visai ne tokia rašysena – nuotraukose matomi keli lapeliai su užrašais.

Politologas Aleksandras Baunovas iš Carnegie strateginių studijų centro Maskvoje sakė, kad jo artimas draugas I.Golunovas nevartojo stimuliantų, nes jam nepatiko „pasikeitusios sąmonės būsenos“.

Per penktadienį prie Rusijos sostinės policijos būstinės surengtą piketą pareigūnai trumpam buvo sulaikę keletą žymių žurnalistų, tarp jų Viktorą Šenderovičių ir Pavelą Kanyginą iš opozicinio laikraščio „Novaja gazeta“.

Žurnalistai su savimi turėjo plakatų su užrašais „Aš – žurnalistas. Suimkit ir mane“ ar „Žurnalistas – narkobaronas. Jūs tikite šita nesąmone?“.

Rusiško naujienų portalo „Meduza“ redakcija dirba Latvijoje siekdama apeiti cenzūrą, tačiau kai kurie jo žurnalistai gyvena Rusijoje.

Per du dešimtmečius valdžioje Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas nutildė daugumą savo kritikų ir nepriklausomą žiniasklaidą.

Šalyje dar veikia keli opoziciniai ir nepriklausomi leidiniai, tačiau jie patiria didžiulį spaudimą, sako Kremliaus kritikai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius