TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Rusijoje sulaikytas paskutinis laisvėje buvęs žinomas opozicijos politikas – J.Roizmanas

Rusijos Jekaterinburgo mieste sulaikytas buvęs miesto meras Jevgenijus Roizmanas, praneša BBC. Pasak opozicijos politiko, kuris griežtai pasisakė prieš karą, jam buvo iškelta baudžiamoji byla pagal straipsnį dėl kariuomenės „diskreditavimo“. J.Roizmanas buvo paskutinis žinomas Rusijos politikas, kuris griežtai pasisakė prieš invaziją į Ukrainą, bet išvengė suėmimo.

Kratos nuo 6 val. ryto

Policija oficialiai nekomentavo, dėl kokių priežasčių J.Roizmanas buvo sulaikytas trečiadienio rytą. Rusijos naujienų agentūros TASS ir RIA Novosti citavo savo šaltinius teisėsaugos institucijose, kurie teigė, kad byla politikui buvo iškelta dėl „viešų veiksmų, kuriais siekiama diskredituoti Rusijos Federacijos ginkluotųjų pajėgų panaudojimą“.

Vėliau tai patvirtino pats J.Roizmanas. „280 straipsnio trečioji dalis. Maskvoje pradėta byla“, – sakė politikas žurnalistams pro savo buto, kuriame tuo metu vyko krata, langą. Pasak TASS pašnekovo, byla buvo pradėta dėl vaizdo įrašo jo „YouTube“ kanale.

6 val. ryto kratos buvo pradėtos trimis adresais – namuose, J.Roizmano fonde ir jo privačiame muziejuje.

„Paskutinis laisvėje likęs opozicijos politikas“

Suėmus opozicijos politiką Ilją Jašiną J.Roizmanas buvo beveik paskutinis žinomas Rusijos politikas, griežtai pasisakęs prieš Rusijos invaziją į Ukrainą ir likęs laisvėje.

I.Jašinas buvo patrauktas baudžiamojon atsakomybėn pagal kitą straipsnį – „karinės klastotės“. Jam gresia griežtesnė bausmė – iki 10 metų kalėjimo kolonijoje. Pagal „diskreditavimo“ straipsnį – iki penkerių metų.

„Scanpix“ nuotr./Ilja Jašinas
„Scanpix“ nuotr./Ilja Jašinas

Baudžiamasis straipsnis dėl „diskreditavimo“ inkriminuojamas tik po panašių pažeidimų pagal administracinį straipsnį. Pagal jį J.Roizmanas kovo ir balandžio mėnesiais tris kartus buvo nubaustas 50 tūkst. rublių bauda.

Gegužę jis gavo dar vieną 85 tūkst. rublių baudą pagal kitą straipsnį dėl „nepagarbos“ valdžios institucijoms – už repliką socialiniame tinkle „Twitter“, skirtą Rusijos užsienio reikalų ministrui Sergejui Lavrovui.

S.Lavrovas sakė, kad „specialia karine operacija“ prieš Ukrainą siekiama nutraukti „neapgalvotą visiško JAV dominavimo kursą“. „Ir dėl to nusprendėte savo šalį ištaškyti į sieną?“ – pridėjęs keiksmažodį buvęs Jekaterinburgo meras paklausė ministro.

J.Roizmanas yra populiarus politikas, ne tik buvęs Jekaterinburgo vadovas (2013–2018 m.), bet ir buvęs Valstybės Dūmos deputatas (2003–2007 m.).

J.Roizmanas, kaip ir I.Jašinas, po invazijos atsisakė palikti Rusiją. Jis pats atkreipė dėmesį į tai, kad liko laisvėje, nors buvo persekiojami karo priešininkai, skelbė nuotraukas su I.Jašinu ir Vladimiru Kara-Murza, kurie buvo persekiojami už „karo klastotes“.

„Praėjus šešiems karo su Ukraina mėnesiams (Rusijos prezidentas Vladimiras) Putinas nusprendė atšvęsti šį įvykį, sulaikydamas paskutinį laisvą opozicijos politiką“, – J.Roizmano sulaikymą komentavo taip pat kalinčio opozicijos aktyvisto Aleksejaus Navalno atstovė spaudai Kira Jarmyš.

„[Byla] iš tikrųjų yra dėl vienos frazės – „įsiveržimas į Ukrainą“, – sakė J.Roizmanas, kai buvo išvestas iš buto.

Valdžios institucijos kol kas nekomentavo buvusio Jekaterinburgo mero sulaikymo.

Vėliau pranešta, kad jis sulaikytas 48 valandoms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius