-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijoje sulaikytas Sirijoje kariavęs džihadistas papasakojo apie rengiamus teroro išpuolius

Rusijoje sulaikytas džihadistas, kelis metus kovojęs Sirijos pilietiniame kare, papasakojo apie rengiamus teroro išpuolius ir Rusijos federalinės saugumo tarnybos (FST) agentams įvardino kai kuriuos Rusijos piliečius, prisidėjusius prie teroro aktų, rašo dienraštis „Kommersant“.
Jaish grupuotės karys Sirijoje
Jaish grupuotės karys Sirijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Islambeku pasivadinęs kovotojas teigė kelis metus buvęs „Jaish al-Muhajireen wal-Ansar“ grupuotės nariu. Ši grupuotė priskiriama Basharo al-Assado opozicijos atstovams, tačiau užsiima teroristine veikla, todėl nelaikoma nuosaikios opozicijos dalimi.

Pasak Islambeko, pats jis kovose nedalyvavo, o užsiėmė produktų paieška bei saugodavo būstinę. Būtent vienos iš tokių pamainų sargyboje metu jis buvo sužeistas į koją ir priverstas grįžti medicininės pagalbos į Rusiją, kur jį ir sulaikė federalinės saugumo tarnybos agentai.

Buvusio džihadisto teigimu, Sirijoje kaunasi apie 1500 iš Rusijos atvykusių kovotojų. Daugelis jų rengiasi teroro išpuoliams visame regione, o kai kurie ketina šiuo tikslu grįžti ir į Rusiją. Grupuotė netgi kaupia sprogmenų ir šaudmenų atsargas, kurios bus naudojamos šioms atakoms.

Islambekas tokiu teroristu pavadino ir Rusijos teisėsaugos šiuo metu dėl teroristinės veiklos organizavimo ir kariavimo Sirijoje teisiamą teisės studentą Rašidą Jevlojevą.

Grupuotė netgi kaupia sprogmenų ir šaudmenų atsargas, kurios bus naudojamos šioms atakoms.

Kaltintojų teigimu, buvęs teisės studentas Rusijoje nuo 2013 pavasario iki 2014 metų sausio mėnesio kovėsi Sirijoje. Po to per Stambulą pasiekė Vokietiją, kur jį sulaikė šios šalies teisėsauga. 

2014 metų spalio mėnesį sulaikytas R.Jevlojevas, kaip įtariama, organizavo teroro išpuolį. Ekstradicijos būdu jis buvo perduotas Rusijos teisėsaugai, kuri iškėlė kaltinamus terorizmu.

R.Jevlojevo gynėjai neigia faktą, kad vaikinas kovėsi Sirijoje, teroristinių grupių gretose. Jų teigimu, jis išties lankėsi Stambule, bet tik todėl, kad mokėsi turkų kalbos.

Rusijos FST vadovo Aleksandro Bortnikovo teigimu, iš viso Irake ir Sirijoje gali kautis beveik trys tūkstančiai Rusijos piliečių. Manoma, kad beveik visą „Jaish al-Muhajireen wal-Ansar“ grupuotę sudaro iš buvusių Sovietų Sąjungos valstybių atvykę kovotojai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius