-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos aktyvumas Sirijoje neramina Vakarų valstybes

Nuotraukos, kuriose esą matomi Rusijos kariai, pranešimai apie karinius krovinius ir Maskvos prašymai leisti transporto lėktuvų tranzitą kursto Jungtinių Valstijų ir jų sąjungininkų nuogąstavimus, kad Rusija slapta didina karinę pagalbą Sirijos režimui.
Rusijos kariai Sirijoje
Rusijos kariai Sirijoje / Twitter.com nuotr.

Maskvos, kuri yra Sirijos prezidento Basharo al Assado sąjungininkė, ginkluotosios pajėgos toje šalyje veikia nuo Sovietų Sąjungos laikų.

Paprastai tos pajėgos laikomos nedidelėje karinėje bazėje Tartuso uostamiestyje, bet pastaruoju metu Rusijos infrastruktūra buvo plečiama, sakė JAV pareigūnai.

Naujai įrengtuose pastatuose gali būti apgyvendinti „šimtai karių“, o netoli Latakijos uostamiesčio taip pat pradėjo veikti mobilioji radiolokacijos stotis, naujienų agentūrai AFP sakė JAV pareigūnai, pageidavę neviešinti jų vardų.

Iš oro padarytos nuotraukos rodo, kad Rusija yra sutelkusi savo operacijas Basselo al Assado tarptautiniame oro uoste į pietus nuo Latakijos Viduržemio jūros pakrantėje, taip pat karinių jūrų pajėgų bazėje Tartuse.

Į Tartusą neseniai atplaukė du jūrų desanto operacijų laivai, o uoste buvo pastebėti apie 12 rusiškų šarvuotųjų transporterių, vienas JAV pareigūnas sakė AFP.

Maskva argumentuoja siunčianti karinę įrangą į Siriją pagal anksčiau pasirašytus komercinius kontraktus, taip pat specialistus, kurie tik apmoko Sirijos armiją.

Maskva argumentuoja siunčianti karinę įrangą į Siriją pagal anksčiau pasirašytus komercinius kontraktus, taip pat specialistus, kurie tik apmoko Sirijos armiją.

Tačiau pastarieji pranešimai leidžia manyti, kad Kremliaus indėlis yra didesnis, nes Maskva spaudžia sukurti platesnį frontą prieš džihadistų judėjimą „Islamo valstybė“ (IS).

Maskva atmetė galimybę siųsti į Siriją savo antžemines pajėgas arba prisidėti prie tarptautinės koalicijos aviacijos kampanijos prieš IS, bet teikia karinę pagalbą Sirijos armijai kaip viena iš nedaugelio išlikusių B.al Assado sąjungininkių, siekdama prisidėti prie „kovos su terorizmu“.

Rusija pastaruoju metu organizavo įvairius susitikimus tarp susiskaldžiusių Sirijos opozicijos grupių, kurios nesutaria dėl B.al Assado likimo.

B.al Assadas kovą sakė, kad pritartų didesnei Rusijos karinei pagalbai Tartuse ir kituose uostuose.

Twitter.com nuotr./Rusijos kariai Sirijoje
Twitter.com nuotr./Rusijos kariai Sirijoje

JAV dienraštis „The New York Times“ šeštadienį pranešė, kad Rusija pasiuntė pirminę kariškių grupę ir nugabeno įrangos, kad būtų pastatyta oro pajėgų bazė netoli Latakijos – B.al Assado režimo tvirtovės pajūrio regione.

Amerikos pareigūnai, pageidavę likti anonimais, taip pat sakė AFP, kad pastarosiomis dienomis Latakijos oro uoste nusileido bent trys Rusijos kariniai transporto lėktuvai – du krovininiai „Antonov An-124 Ruslan“ ir vienas keleivinis lėktuvas.

„Visa tai iš pažiūros rodo, kad Rusija planuoja tą oro uostą paverti kažkokiu priešakiniu oro operacijų centru“, – sakė vienas pareigūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius