Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Rusijos antausis jai bandžiusiai pataikauti ES valstybei – įtraukė į nedraugiškų sąrašą

Rusija įtraukė Vengriją į nedraugiškų šalių sąrašą dėl jos dalyvavimo Europos sankcijose ir pagrasino Budapeštui imtis atsakomųjų priemonių. Tai komentare propagandinei Rusijos agentūrai „RIA Novosti“ pareiškė Rusijos ambasadorius Vengrijoje Jevgenijus Stanislavovas.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / „Zuma press“/„Scanpix“ nuotr.

Jis pažymėjo, kad Vengrijos vadovybė savo užsienio politikoje „demonstruoja pragmatišką poziciją“, tačiau patiria ES ir NATO sąjungininkų spaudimą.

„Faktas lieka faktu: Vengrija pasirašė visus Briuselio antirusiškų sankcijų paketus ir yra priversta juos griežtai įgyvendinti. Todėl ji priskiriama prie nedraugiškų Rusijai šalių, kurioms gali būti taikomos mūsų atsakomosios priemonės“, – sakė ambasadorius.

„Scanpix“ nuotr./Viktoras Orbanas ir Vladimiras Putinas Maskvoje
„Scanpix“ nuotr./Viktoras Orbanas ir Vladimiras Putinas Maskvoje

Pasak J.Stanislavovo, sankcijų įvedimas turėjo neigiamos įtakos visoms Maskvos ir Budapešto bendradarbiavimo sritims, pradedant ekonomika ir baigiant žmonių ryšiais. Diplomatas taip pat skundėsi, kad dėl sankcijų kenčia Rusijos ambasados Vengrijoje darbas.

„Tačiau mes išliekame optimistai ir net šiame fone toliau siekiame konstruktyvaus bendradarbiavimo su Vengrija bei išlaikome atvirus dialogo kanalus“, – pabrėžė J.Stanislavovas.

Karas Ukrainoje – Vengrijos pozicija

Iš visų ES ir NATO narių Vengrija vykdo lojaliausią politiką Rusijos atžvilgiu. Nors Budapeštas iš tiesų prisijungė prie Europos sankcijų, šalies premjero Viktoro Orbano politika išsiskiria iš kitų ES šalių.

Vengrija buvo viena iš nedaugelio Europos šalių, kategoriškai atsisakiusių aprūpinti Ukrainą ginklais.

Pavyzdžiui, vyriausybė kategoriškai atsisakė imtis bet kokių veiksmų, kad sumažintų šalies priklausomybę nuo Rusijos naftos ir dujų, ir siekė, kad jai būtų taikomos Europos naftos sankcijų išimtys.

„Reuters“/„Scanpix“/Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas
„Reuters“/„Scanpix“/Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas

Vengrija taip pat blokuoja sankcijas Rusijos branduolinei pramonei ir atsisako dalyvauti Europos bendros pagalbos Ukrainai projektuose. Be to, Vengrija buvo viena iš nedaugelio Europos šalių, kategoriškai atsisakiusių aprūpinti Ukrainą ginklais.

Vengrija blokuoja Ukrainos narystės ES ir NATO perspektyvas, taip pat kiša pagalius į ratus Švedijos ir Suomijos narystės NATO procese. Vengrijos vyriausybė taip pat ragina nedelsiant pradėti taikos derybas dėl Ukrainos, o tai naudinga Kremliui, nes konfliktas įšaldomas Rusijai palankiausiame taške.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius