TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 03 13 /12:44

Rusijos atakuota karinė bazė Lvivo srityje: ką apie ją žinome

Sekmadienio rytą Rusijos pajėgos atakavo karinį objektą Lvivo regione Ukrainoje. Pranešama, kad į kompleksą buvo paleista 30 raketų. Per ataką prieš Tarptautinio taikos palaikymo ir saugumo centro karinę bazę žuvo daugiau nei 30 žmonių, dar daugiau nei 100 buvo sužeista, skelbia „The Guardian“. O vietos valdžios pareigūnai praneša apie mažesnį žuvusiųjų skaičių. Lvivo meras Andrijus Sadovyjus praneša apie 9 žuvusius ir 57 sužeistus asmenis.
Ukraina
Ukraina / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Dienraščio „The Guardian“ žurnalistas Luke'as Hardingas, esantis Javorive, kur įsikūrusi bazė, sakė, kad žuvusiųjų skaičius viršija tą, apie kurį ankstų sekmadienio rytą paskelbė Lvovo srities gubernatorius.

Maksimas Kozyckis buvo pranešęs, kad žuvo devyni žmonės, 57 buvo sužeisti.

M.Kozyckis sakė, kad suveikė oro gynybos sistema, dalį raketų pavyko numušti. Jo teigimu, preliminariais duomenimis, Rusijos lėktuvai raketas paleido iš savo šalies teritorijos.

„Mano langai drebėjo. Visas namas vibravo. Buvo tamsu. Dangų nušvietė du sprogimai“, – pasakojo „The Guardian“ 27 metų Stepanas Chuma, gelbėjimo tarnybos darbuotojas, kuris su kolegomis nuskubėjo į įvykio vietą.

Jis sakė, kad patvirtinta 20 žmonių žūtis. Vienas liudininkas sakė, kad iš bazės pusės važiavo devyniolika greitosios pagalbos automobilių su kaukiančiomis sirenomis, praneša „Reuters“.

Kaip praneša „Reuters“, sekmadienį prieš pat 6 val. ryto Rusija paleido 30 raketų į kompleksą.

Pranešama, kad įvykio vietoje dirbo gausios greitosios pagalbos pajėgos. Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas šią ataką pavadino teroro aktu ir dar kartą paragino nustatyti neskraidymo zoną virš Ukrainos. O.Reznikovas teigė, kad šioje bazėje būdavo karių iš kitų šalių, kurie mokė ukrainiečių karius, bet jis neturi duomenų, ar karių iš užsienio yra tarp žuvusiųjų ir sužeistų. Pranešama, kad šioje bazėje ukrainiečių karius anksčiau mokė ir instruktoriai iš Lietuvos.

Lietuvos kariuomenės vado atstovė Rūta Montvilė 15min teigė, kad atakos metu Lvivo karinėje bazėje nebuvo instruktorių iš Lietuvos.

„Kai prasidėjo karo veiksmai, visi jie atsitraukė į Lietuvą“, – 15min sakė R.Montvilė.

Prieš kiek daugiau nei savaitę į Ukrainą išvykusi lietuvių savanorių instruktorių grupė, kuri padeda mokyti mobilizuojamus ukrainiečius taktinės medicinos ir ginklo valdymo, taip pat informavo 15min, kad raketų smūgių metu Javorivo bazėje jų nebuvo.

Kaip rašo BBC, Tarptautinis taikos palaikymo ir saugumo centras yra įsikūręs Javorivo mieste, maždaug už už 50 km į pietvakarius nuo Lvivo ir maždaug už 25 km nuo sienos su Lenkija.

Bazės plotas yra apie 390 kv. m, joje gali būti apgyvendinta iki 1790 žmonių, nors nežinoma, kiek žmonių buvo komplekse atakos metu.

Kompleksą paprastai naudoja Ukrainos kariuomenė ir NATO partneriai mokymams ir pratyboms, daugiausia pagal programą „Partnerystė taikos labui“, kuria siekiama stiprinti NATO narių ir ne narių bendradarbiavimą.

Dėl savo padėties Ukrainos vakaruose Lvovas tapo pagrindiniu NATO humanitarinės ir karinės pagalbos tiekimo centru.

„The Guardian“ sekmadienį rašė, kad Rusijos žiniasklaidoje ne kartą kalbėta, kad Kremlius šią karinę bazę laiko slaptu NATO kariniu objektu.

Leidinys skelbė, kad bazė pastaruoju metu buvo atnaujinta tarptautinėmis karinėmis pastangomis, įskaitant JAV, Kanados, Didžiosios Britanijos, Lenkijos ir Lietuvos karių, kurie padėjo mokyti Ukrainos kariuomenę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius