Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Rusijos Dūmoje suabejota Baltijos šalių nepriklausomybės teisėtumu

Rusijos Dūma išsiuntė užklausą generaliniam prokurorui Jurijui Čaikai dėl SSRS Valstybės Tarybos įkūrimo legitimumo. Depuatai teigia, jog esą antikonstituciniai šio valdžios organo sprendimai padarė „milžinišką žalą šalies saugumui, gynybai ir suverenitetui“.
Rusijos parlamentas
Rusijos parlamentas / „Scanpix“ nuotr.

Kaip skelbia ria.ru ir kiti Rusijos portalai, prašymas įvertinti nekonstitucinio valdžios instituto, SSRS Valstybės Tarybos legitimumą, buvo surašytas „Jedinaja Rossija“ partijos narių Jevgenijaus Fiodorovo ir Antono Romanovo.

Dokumente teigiama, kad 1991-aisiais, nepaisant SSRS Konstitucijoje įvestų pakeitimų, buvo įkurta nauja, tų laikų teisėje nenumatyta, tai yra – nekonstitucinė valdžios institucija – SSRS Valstybės Taryba, kurios sprendimai buvo privalomi vykdyti. Teigiama, kad tai numatė SSRS įstatymas Nr. 2392-1 „Dėl SSRS valdžios institucijų valdymo pereinamuoju laikotarpiu“.

Minėtame Rusijos deputatų prašyme kalbama apie Baltijos šalių nepriklausomybės pripažinimą:

„SSRS Valstybės Tarybos sprendimas Nr. GS-1 (dėl Lietuvos pripažinimo nepriklausoma), GS-2 (dėl Latvijos pripažinimo nepriklausoma), GS-3 (dėl Estijos pripažinimo nepriklausoma) įtvirtino žymios ir strategiškai svarbios SSRS dalies atplėšimą, jūros uostų ir akvatorijos netekimą, taip pat padarė įtakos jungtinės šalies gynybos griūčiai, lėmė tai, kad nutrūko ekonominiai ryšiai su Baltijos respublikomis.“

Pasak kreipimosi autorių, akivaizdu, kad SSRS Valstybės Taryba priėmė ne vieną sprendimą, „padariusį didelės žalos šalies suverenitetui, nacionaliniam saugumui ir gynybai“.

Rusijos parlamentarai paprašė, kad teisiškai būtų įvertintas 1991-ųjų įstatymai, kurie reguliuoja teisinį SSRS Valstybės Tarybos, Aukščiausiosios Tarybos, SSRS prezidento statusą.

„Taip pat prašome teisinio išaiškinimo dėl SSSR Valstybės tarybos, SSSR Konstitucijoje nenumatytos valstybinės valdžios institucijos įkūrimo ir veikimo teisėtumo“, – teigiama prašyme.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius