Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos gyventojai nesivilia trokštamų permainų per naują prezidento V.Putino kadenciją

Į pensiją išėjęs raketų kūrimo mokslininkas Anatolijus Aleksandrovičius tiesiai šviesiai siūlo, kaip pagerinti Rusijos sveikatos apsaugos sistemą: „Numeskit ant jos atominę bombą“.
Vladimiras Putinas skaito metinį pranešimą
Vladimiras Putinas skaito metinį pranešimą / „Scanpix“/AP nuotr.

77 metų vyras visą rytą blaškėsi tarp įvairių gydytojų kabinetų Možaiske – 110 km į vakarus nuo Maskvos esančiame miestelyje – norėdamas gauti receptą kraują skystinantiems vaistams.

A.Aleksandrovičius: „Jeigu Rusijoje gydytojas išrašo brangų preparatą, jį aprėkia vietos administracija. Tada vietos administraciją aprėkia sveikatos apsaugos ministerija.“

„Gydytojus erzina pacientai, o pacientus – gydytojai“, – kalbėjo jis apie nepakankamai finansuojamą sistemą.

„Jeigu Rusijoje gydytojas išrašo brangų preparatą, jį aprėkia vietos administracija. Tada vietos administraciją aprėkia sveikatos apsaugos ministerija“, – aiškino pensininkas.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas savo metiniame pranešime pažadėjo per šešerius metus padvigubinti sveikatos apsaugos finansavimą ir imtis daugybės kitų priemonių valstybės socialinėms problemoms spręsti.

Prognozuojama, kad jis sekmadienį triuškinamai laimės prezidento rinkimus ir liks dirbti ketvirtą kadenciją.

A.Aleksandrovičius, kuris į polikliniką atėjo prisisegęs sovietinių medalių, teigė, kad ankstesni Kremliaus pažadai išties mažai ką pakeitė.

„Putinas valdžioje jau 18 metų, tačiau niekas nepagerėjo. Sustiprėjo korupcija. Teismai, prokurorai – visi paperkami. Valdžia susidėjo su nusikalstamu pasauliu, ir Putinas apie tai žino“ – sakė jis.

Prezidento priešrinkiminę kampanija buvo mažai pastebima; jis atsisakė dalyvauti televizijos debatuose ir filmuotis naujose politinėse reklamose.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiro Putino rinkiminis plakatas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiro Putino rinkiminis plakatas

Padedant jam paklusniai valstybinei žiniasklaidai, V.Putinas stengėsi sustiprinti savo įvaizdį ir pabrėžti, kad būtent jam pavyko stabilizuoti valstybę po 10-o dešimtmečio chaoso ir grąžinti Rusijai įtaką pasaulio scenoje.

Tarp rinkėjų ši žinutė tebėra populiari. Kaip rodo valstybinės apklausos, apie 70 proc. rinkėjų balsuotų už V.Putino kandidatūrą, nors daugelis jų pripažįsta, kad du dešimtmečius trunkantis jo valdymas pasižymi rimtomis problemomis.

„Geriau pažįstamas velnias“

Į Možaisko ligoninę dukrą atvedusios 30 metų parduotuvės konsultantės Galinos Belousovos nuomone, šiuo metu Rusijoje sunkiau užauginti vaikų nei sovietmečiu.

G.Belousova: „Viskas nuolat brangsta. Atrodo, kad anuomet buvo lengviau išgyventi negu dabar.“

Pavyzdžiui, jos seneliai turėjo pastovų darbą, o G.Belousovos vyras turi tik laikino darbo ir kartais negauna pajamų ilgiau nei metus.

„Viskas nuolat brangsta. Atrodo, kad anuomet buvo lengviau išgyventi negu dabar“, – sakė ji, pridurdama, kad kasmėnesinių vaiko priežiūros išmokų vos užtenka sauskelnių pakuotei nusipirkti.

G.Belousova abejoja, kad per šešerius metus kažkas pasikeistų, tačiau vistiek planuoja balsuoti už V. Putiną, nes jis žada padidinti išmokas šeimoms.

„Žinoma, tikiuosi, kad Putinas pagerins padėtį, tačiau tuo abejoju. Vis dėlto rinkti kitą prezidentą būtų pavojinga. Bijome, kad jis būtų dar blogesnis. Bent jau žinau, ko tikėtis iš (V. Putino)“, – sakė moteris.

Kiti šio savaitgalio rinkimuose dalyvausiantis septyni kandidatai yra įvairių Kremliaus sutikimą gavusių pretendentų grupė.

Tarp jų – buvusi televizijos realybės šou vedėja Ksenija Sobčiak, ultranacionalistas Vladimiras Žirinovskis ir komunistas milijonierius Pavelas Grudininas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Pavelas Grudininas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Pavelas Grudininas

Kaip rodo apklausos, nė vienas jų negautų daugiau nei 8 proc. balsų, o vykdančiam kampaniją prieš korupciją vienam didžiausių V. Putino kritikų Aleksejui Navalnui buvo uždrausta dalyvauti rinkimuose dėl teisinių priežasčių.

V.Kirikovas: „Būtų gerai, jeigu atsirastų daugiau darbo vietų. Įmonės kenčia, kolūkiai griūva... Žmonės nebeturi kur dirbti.“

„Būtų gerai, jeigu atsirastų daugiau darbo vietų. Įmonės kenčia, kolūkiai griūva... Žmonės nebeturi kur dirbti“, – kalbėjo kelininkas Vladimiras Kirikovas.

Prie kelio, vedančio į Borodiną, kur 1812 metais įvyko kruvinas mūšis tarp Rusijos imperijos ir Napoleono Prancūzijos pajėgų, V.Kirikovas gyrė V.Putiną, kad jis atgaivino šalies gynybos pajėgumus po prezidento Boriso Jelcino paliktų „griuvėsių“.

Vis dėlto 25 metų vyras daug nesitiki iš dar vienos V. Putino kadencijos. „Kad tik nebūtų karo“, – guodėsi jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius