Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos įstatymas dėl tarptautinės žiniasklaidos pripažinimo „užsienio agentais“ yra ataka prieš žodžio laisvę

Rusijos parlamento šią savaitę patvirtintas įstatymas, įpareigosiantis tarptautines žiniasklaidos įstaigas registruotis šalyje „užsienio agentais“, yra ataka prieš žodžio laisvę, penktadienį pareiškė teisių gynimo organizacija „Human Rights Watch“ (HRW).
Spaudos konferencija
Spaudos konferencija / Alfredo Pliadžio nuotr.

Priemones, taikytinas tarptautinei žiniasklaidai, Rusijos Valstybės Dūma ėmė rengti dėl to, kad Kremliaus finansuojama televizija RT, anksčiau vadinta „Russia Today“, buvo priversta užsiregistruoti Jungtinėse Valstijose dirbančia „užsienio agente“.

Įstatymo pataisos, kurioms anksčiau šią savaitę vienbalsiai pritarė Rusijos parlamento žemieji rūmai, ir dėl kurių vėliau balsuos Rusijos Federacijos taryba, suteiks Teisingumo ministerijai įgaliojimus registruoti užsienio žiniasklaidos įstaigas arba kitų šalių finansuojamas rusų žiniasklaidos įstaigas „užsienio agentais“.

Po registracijos jos privalės laikytis tam tikrų reikalavimų, kurie šiuo metu taikomi užsienio šalių finansuojamoms nevyriausybinėms organizacijoms. Atitinkamas įstatymas dėl NVO registravimo „užsienio agentais“ Rusijoje buvo priimtas 2012 metais.

Panašų įstatymą pritaikius Rusijoje veikiančioms ir finansavimą iš užsienio gaunančioms NVO, nemažai jų turėjo užsidaryti.

Kitos skundėsi, kad vyriausybinės institucijos atsisako bendradarbiauti su „užsienio agento“ etikete pažymėtomis organizacijomis, nes daugeliui rusų ši etiketė asocijuojasi su Šaltojo karo šnipinėjimų ir išdavysčių era.

„JAV vyriausybės klaidinantis reikalavimas, kad RT užsiregistruotų pagal (Užsienio agentų registracijos) aktą, suteikė Kremliui pagrindą atsikeršyti, ir jie padarė tai visiškai atakuodami žiniasklaidos laisvę“, – pareiškė HRW Europos ir Centrinės Azijos direktorius Hughas Williamsonas.

„Deja, tas įstatymas ne tik pakenks užsienio žiniasklaidai; dar blogiau: jis nepagrįstai apribos Rusijos piliečių teisę gauti informacijos ir idėjų“, – teigė jis.

„Šis įstatymas yra specialiai sukurtas, kad būtų taikomas pasirinktinai ir politiškai ir nutildytų balsus, kurių nenori, kad girdėtų Rusijos žmonės“, – pridūrė H.Williamsonas.

Rusijos teisingumo ministerija ketvirtadienį pranešė, jog jau informavo JAV finansuojamą „Amerikos balsą“ ir „Laisvosios Europos radiją/Laisvės radiją“, kad jie gali būti teisiškai įpareigoti užsiregistruoti „užsienio agentais“.

Manoma, kad Rusijos Federacijos taryba dar šį mėnesį patvirtins žiniasklaidos įstatymo pataisas, kurios įsigalios, kai jas pasirašys šalies prezidentas Vladimiras Putinas.

Penktadienį lankydamasis „Laisvosios Europos radijo/Laisvės radijo“ biuruose, JAV ambasadorius Maskvoje Jonas Huntsmanas (Džonas Hantsmanas) pareiškė, kad naujasis Rusijos įstatymas „visiškai nėra abipusis“, ir yra daug griežtesnis nei Vašingtono teisės aktas.

„Labai, labai atidžiai seksime Dūmos (parlamento) darbą ir rengiamą įstatymą, nes esame dėl to sunerimę“, – teigė jis.

„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./RT
„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./RT

RT pirmadienį įvykdė JAV Teisingumo departamento reikalavimą užsiregistruoti „užsienio agente“. Departamentas įspėjo: jei televizija nepaklus šiam nurodymui, jos vadovė bus areštuota, o sąskaitos – įšaldytos.

Vašingtonas laiko RT Maskvos propagandos ruporu ir rugsėjį paprašė televizijos užsiregistruoti pagal Užsienio agentų registracijos aktą. Šis aktas yra skirtas užsienio šalių politiniams interesams atstovaujantiems teisininkams ir lobistams.

Maskvoje įsikūręs transliuotojas yra minimas tyrimuose dėl numanomo Rusijos kišimosi į 2016 metų JAV prezidento rinkimus. Rusija tokius kaltinimus neigia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius