Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Rusijos karių beprotybė Černobylyje: plėšikavo ir rausė griovius atominėje žemėje

Ukrainiečius sukrėtė „beprotiški“ vaizdai Černobylyje, kuriuos jie išvydo po Rusijos kariuomenės atsitraukimo. Čia buvo paskelbta padidėjusi radioaktyvioji tarša, rašo CNN.
Černobylio zona radiacija
Černobylio radiacinė zona / Praeities žvalgo archyv. nuotr.

Suprasti akimirksniu

  • Teritorija aplink Černobylį, būtent Raudonasis miškas, vis dar yra labiausiai branduolinėmis medžiagomis užteršta teritorija planetoje, o daugiausia radioaktyviųjų dalelių yra dirvožemyje
  • Nors Černobylio elektrinė neveikia, sarkofagą virš beveik prieš 36 metus sprogusio reaktoriaus reikia prižiūrėti, kad būtų išvengta tolesnio radiacijos nuotėkio
  • Vasarį elektrinę užėmė okupacinė kariuomenė. 169 Ukrainos nacionalinės gvardijos karių, saugojusių objektą, likimas nežinomas. Rusų kariai Černobylyje „beprotiškai šeimininkavo“ mėnesį

Vidun įėjus ukrainiečių kareiviui, patalpą užlieja staigus ausį rėžiantis radiacijos matuoklio pypsėjimas. Čia, Černobylio atominėje elektrinėje, dar visai neseniai gyveno rusų kariai, o radiacijos lygis dabar yra aukštesnis nei įprastai, pasakoja CNN.

Patalpoje nematyti radioaktyviųjų medžiagų šaltinio, tačiau Ukrainos pareigūnai teigia, kad pavojingos medžiagos sklinda iš smulkių dalelių ir dulkių, kurias į pastatą atnešė patys rusų kariai.

Jie ėjo visur, o išeidami pasiėmė su savimi ir radioaktyvių dulkių.

„Jie nuvyko į Raudonąjį mišką ir su savimi ant batų parsinešė radioaktyviųjų medžiagų“, – aiškina ukrainiečių karys Ihoris Uholkovas.

„Kitose vietose viskas gerai, bet čia radiacija padidėjo, nes jie čia gyveno“, – pridūrė jis.

CNN buvo suteikta išskirtinė galimybė patekti į Černobylio elektrinę pirmą kartą nuo tada, kai ji grįžo į Ukrainos kontrolę.

Jėgainės personalas aiškina, kad radiacijos lygis patalpoje, kuria naudojosi rusų kariai, šiek tiek viršija tai, ką Pasaulinė branduolinės energetikos asociacija apibūdina kaip natūraliai atsirandančią radiaciją.

Toks vienkartinis kontaktas su radiacija nebūtų pavojingas, tačiau nuolatinis poveikis keltų pavojų sveikatai.

Nerūpestingas elgesys

„Jie ėjo visur, o išeidami pasiėmė su savimi ir radioaktyvių dulkių“, – pasakojo V.Uholkovas.

Tai pavyzdys to, ką Ukrainos pareigūnai vadina nerūpestingu ir neapdairiu Rusijos karių elgesiu, kai jie kontroliavo 1986 m. įvykusios branduolinės katastrofos vietą.

Ukrainos pareigūnai paviešino dronu nufilmuotą medžiagą, kurioje, jų teigimu, matyti toje teritorijoje, kuri yra ypač radioaktyvi, rusų karių iškasti grioviai. Saugioje vietoje, tos teritorijos pakraštyje, CNN žurnalistai matė Rusijos karinio maisto davinio dėžutę, kurios radiacijos lygis 50 kartų viršijo natūraliai susidarančias vertes.

Rusų kariai Černobylį laikė mėnesį ir, kaip manoma, didžiąją laiko dalį veikė užterštose teritorijose.

„Tai beprotiška, tikrai“, – CNN sakė Ukrainos energetikos ministras
Hermanas Halužčenko elektrinėje.

„Tikrai neturiu supratimo, kodėl jie taip pasielgė (nuvyko į Raudonąjį mišką). Bet mes matome, kad jie ten nuėjo. Kariai, kurie ten nuėjo, grįžo čia ir radiacijos lygis padidėjo,“ – sakė ministras.

64 metų Volodymyras Falšovnykas, Černobylio elektrinės pamainos viršininkas, sako, kad darbuotojai dirbo veikiami didžiulio spaudimo ne tik dėl to, kas vyko Černobylyje, bet ir dėl naujienų, kurias jie gaudavo iš išorės.

„Mūsų giminaičiai pradėjo skambinti ir sakyti, kad miestas šturmuojamas, kad yra sužeistųjų ir žuvusiųjų“, – pasakojo jis.

„Mes klausėme rusų, kas vyksta, ir jie atsakė, kad ten nėra reguliarios rusų kariuomenės, bet ir toliau girdėjome, kad vyksta apšaudymas“, – CNN publikacijoje cituojamas V.Falšovnikas, kuris taip pat kaltino rusų karius plėšiant elektrinę.

Karinė apsauga dingo be žinios

„Jie atsiuntė mus prižiūrėti „Rosatom“ (Rusijos branduolinės energetikos agentūros) darbuotojus, o jų lydimi apžiūrėjome neuždarytus sandėlius. Jie visą laiką plėšė šiuos sandėlius“, – kalbėjo elektrinės pamainos vadovas.

Pasak Ukrainos vidaus reikalų ministro, 169 Ukrainos nacionalinės gvardijos kariai, saugoję objektą, buvo uždaryti Šaltojo karo laikų požeminiame branduoliniame bunkeryje, susigrūdę ankštose patalpose be natūralios šviesos, gryno oro ir ryšio su išoriniu pasauliu.

„Jie čia buvo laikomi 30 dienų be pakankamo apšvietimo ir maisto. Jiems nebuvo leidžiama išeiti į lauką. Paskutinę dieną jie buvo išvežti iš čia nežinoma kryptimi“, – tegia Denysas Monastyrskis, stovėdamas bunkerio viduje.

Ministras sako manantis, kad vyrai buvo išvežti į Rusiją per Baltarusiją kaip karo belaisviai, tačiau tiksliai nežino.

„Šiandien apie jų likimą, deja, nieko nežinome“, – pripažino D.Monastyrskis.

Ieškojo pinigų, pagrobė kompiuterius

Ukrainos pareigūnai teigia, kad Rusijos kariai apiplėšė bunkerį ir kitas vietas, kuriose paprastai būna elektrinės darbuotojai, rašo CNN.

Drabužiai, higienos reikmenys ir kiti asmeniniai daiktai šiose patalpose buvo išmėtyti ant grindų.

„Rusijos kariškiai knisosi per visus ukrainiečių drabužius, asmeninius daiktus, ieškodami tikriausiai pinigų, vertingų daiktų, nešiojamųjų kompiuterių“, – tęsia D.Monastyrskis. „Čia vyko plėšikavimas. Rusijos kariškiai vogė kompiuterius ir įrangą“.

Maskva labai mažai pasakojo apie tai, ką jos kariai iš tiesų darė Černobylyje.

Paskutinį kartą Rusijos gynybos ministerija apie branduolinį objektą užsiminė vasario 26 d., patvirtindama jo užgrobimą ir teigdama, esą ėmėsi priemonių užtikrinti energijos blokų, sarkofago ir panaudoto branduolinio kuro saugyklos saugumą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius