Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Rusijos opozicija: B.al Assado režimo žlugimas bus asmeninis V.Putino pralaimėjimas

Įtampai Sirijoje stiprėjant, Kremliaus kritikai abejoja, kad Vašingtonas ir Maskva Sirijoje įsivels į tiesioginį karinį tarpusavio konfliktą. Vilniuje į Laisvosios Rusijos forumą susirinkusi šalies opozicija pripažįsta: jei Basharas al Assadas būtų nuverstas, tai būtų asmeninis Rusijos prezidento Vladimiro Putino pralaimėjimas.
Basharas al Assadas ir Vladimiras Putinas Rusijos karinių oro pajėgų bazėje Sirijoje
Basharas al Assadas ir Vladimiras Putinas / „Scanpix“/AP nuotr.

Kremliaus kritikai sako, kad Rusijos prezidentas greičiausiai nesitikėjo tokios griežtos Jungtinių Valstijų reakcijos ir karingos Amerikos prezidento retorikos. Tad dabar Kremliui tenka spręsti dilemą – didinti įtampą su Vašingtonu, ar ieškoti atsitraukimo būdų.

„Manau, Kremliuje turi suprasti, kad Rusijos galimybės karinėje srityje konkuruoti su Jungtinėmis Valstijomis ribotos. Todėl manau, dabar Kremlius kuria pasiūlymus, kuriuos bus galima pateikti pasauliui, kodėl vis dėlto Maskva negalės B.al Assado palaikyti iki galo. Tai reiškia, kad dabar, priešingai nei B.Obamos laikais, niekas negelbės V.Putino, jam teks pačiam kapstytis“, – sakė politikos apžvalgininkas Konstantinas Egertas.

Į Laisvosios Rusijos forumą susirinkę Putino kritikai sako, kad jei B.al Assado režimas būtų nuverstas, V.Putinas prarastų sąjungininkų pasitikėjimą. Be to, nepaisant kontroliuojamos žiniasklaidos, pačioje Rusijoje būtų sunku pateisinti pralaimėjimą Sirijoje.

„B.al Assado režimo Sirijoje žlugimas bus asmeninis V.Putino pralaimėjimas. Todėl jei nusikalstamas B.al Assado režimas, prieš savo žmones naudojantis cheminį ginklą, bus nuverstas, o B.al Assadas nuteistas, V.Putinui ir jo režimui Rusijoje tai bus skaudžiausias, gal net mirtinas smūgis“, – kalbėjo vienas iš Rusijos opozicijos lyderių Garis Kasparovas.

„Putinui Rusijoje bus labai sunku paaiškinti rusų žūtis Sirijoje palaikant nuverstą žmogų. Aišku, valstybinė propaganda tai pristatys kaip eilinį amerikiečių sąmokslą. Tačiau ilgalaikėje perspektyvoje teks aiškinti, kodėl kiekvieną kartą amerikiečių sąmokslai sėkmingi, o rusų nelabai“, – teigė K.Egertas. Politikos apžvalgininko teigimu, V.Putinas neapskaičiavo, kad D.Trumpas taiką suvoks per jėgą. Tiek jis, tiek, buvęs Rusijos dūmos narys Ilja Ponomariovas mano, kad karinga Maskvos ir Vašingtono retorika ir liks tik žodžiais.

„Tiesioginio amerikiečių ir Rusijos sudūrimo Sirijoje tikimybė maža. To vengdama Rusija pasirinko hibridinį karą, kai už Rusijos karinius interesus, faktiškai vadovaujamos Rusijos gynybos ministerijos, kariauja privačios karinės grupuotės. Jų žūtys nelaikomos kaip karinė konfrontacija“, – kalbėjo I.Ponomariovas.

G.Kasparovas sako, kad Rusijos gyventojai, nepaisant pasyvumo ir nuolankumo valdžiai, vis dėlto nėra pasirengę didelėms aukoms dėl jos. Tad jei Vakarai neatsitrauks, V.Putinas gali būti įvarytas į kampą.

VIDEO: Aštuoneri konflikto Sirijoje metai: ką kare veikia užsienio jėgos?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius