-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos opozicionieriai dūsauja, kas blogiau: Vladimiras Putinas ar galimi jo įpėdiniai?

Rusai žino, kad jų prezidentas gali būti net dar blogesnis nei Vladimiras Putinas. „Jie galvoja, kad V.Putinas yra vienintelis blogis Rusijoje, ir svajoja juo atsikratyti. Jie turi būti tikri neišmanėliai, kad tikėtųsi, jog kitas Rusijos prezidentas bus geresnis“, – „The Daily Beast“ atviravo vienas Maskvos gyventojas.
Vladimiro Putino skultpūros
Vladimiro Putino skultpūros / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Norint suprasti, kodėl rusai taip aršiai palaiko savo prezidentą (praėjusį mėnesį jį palankiai vertino net 87 proc. gyventojų), reikia atsižvelgti į kelis aspektus. Ne paskutinėje vietoje yra baimė, kad jo įpėdinis gali būti dar blogesnis. Dažnai Rusijos gatvėse galima nugirsti: „V.Putinas yra tinkamiausias Rusijai, ir mes neturime jokios alternatyvos.“

Tačiau net Rusijos prezidento kritikai nėra tikri, kad baigtųsi visos problemos, jeigu rytoj ryte V.Putinas pranyktų kaip blogas sapnas.

Rubliui smengant į prarają, V.Putinui toliau kariaujant Ukrainoje, daugelis rusų pasirenka manyti, kad visos šios problemos – Vakarų sąmokslas prieš Rusiją, ir tik stiprus lyderis gali nuo to išgelbėti. Tai, kad Vakarai tyčiojasi iš savo nuogą krūtinę vis demonstruojančio jų prezidento, visai nepadeda.

Daugelis Maskvoje asmeniškai priima šias patyčias – tiki, kad vakariečiai nori pažeminti ne tik V.Putiną, bet ir visus rusus.

Kremliaus valdoma propaganda tuo naudojasi kurstydama nacionalistinius jausmus – ji rusams parodo visas karikatūras, kuriose pašiepiamas jų prezidentas.

Tačiau net Rusijos prezidento kritikai nėra tikri, kad baigtųsi visos problemos, jeigu rytoj ryte V.Putinas pranyktų kaip blogas sapnas. Šalis tikriausiai greitai rastų poputininį košmarą ir galiausiai norėtų, kad V.Putinas grįžtų.

„Visa sistema yra supuvusi – tokia liks net jeigu V.Putinas ir išnyks“, – įsitikinęs Ilja Azaras, Rusijos nepriklausomos „Meduza“ naujienų agentūros, kuri persikraustė į Rygą, žurnalistas.

I.Azaro teigimu, yra du tikėtiniausi V.Putino įpėdiniai, ir nė vienas neatrodo gerai.

Vienas jų – Dmitrijus Rogozinas, buvęs ambasadorius NATO ir dabartinis vicepremjeras premjeras. Jis yra ideologinis superpatriotinės partijos „Tėvynė“ („Rodina“) lyderis. Jis atsakingas už Rusijos branduolinį arsenalą, kurį žada visiškai atnaujinti iki 2020-ųjų. Tokie pažadai sklinda iš žmogaus, kuris neseniai prabilo apie Aliaskos – arba, jo žodžiais tariant, rusų Amerikos – aneksiją.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Dmitrijus Rogozinas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Dmitrijus Rogozinas

Antrasis – Igoris Sečinas, Rusijos valstybinės naftos gavybos įmonės „Rosneft“ vadovas. Jis dažnai apibūdinamas kaip konservatyviausias iš visų V.Putino „silovikų“. Jis tapo ir Vakarų sankcijų taikiniu.

Neseniai interviu „Der Spiegel“ I.Sečinas pareiškė, kad toks spaudimas V.Putino aplinkos žmonėms neduos jokios naudos Vakarams. „Vakarai nepažįsta Rusijos prezidento, – sakė jis. – V.Putinas nesileis spaudžiamas.“

Vienas įtakingiausių V.Putino aplinkos žmonių Igoris Sečinas pakliuvo po sankcijų dalgiu
Vienas įtakingiausių V.Putino aplinkos žmonių Igoris Sečinas pakliuvo po sankcijų dalgiu

„Abiem atvejais – tiek D.Rogozino, tiek I.Sečino – retorika bus tokia pati, o galbūt ir griežtesnė. Nebus ir jokių reformų“, – „The Daily Beast“ sakė I.Azaras.

Daugelis opozicijos atstovų nori tikėti, kad opozicija V.Putinui šalyje didėja. Tačiau net ir praėjus 25 metams po Berlyno sienos griuvimo Rusija nesugebėjo valdžioje įvykdyti jokių reformų. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius