Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Rusijos paradoksas: moterys ištikimai renka V.Putiną, tačiau jų padėtis – nepavydėtina

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, pasiūlęs moterų pensinį amžių padidinti ne, kaip planuota, aštuoneriais, o penkeriais metais, tikino, kad šalyje jos yra itin „mylimos“. Vis dėlto statistika sufleruoja, kad Kremlius šį sprendimą priėmė siekdamas išsaugoti aktyviau politikoje dalyvaujančių moterų balsus, o žmogaus teisių gynėjų ataskaitos primena: vyrų padėtis Rusijoje – kur kas geresnė.
Rusės prie Vladimiro Putino plakato
Rusės prie Vladimiro Putino plakato / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Liepą pristačius įstatymo projektą, kuriuo numatoma pirmą kartą per 90 metų Rusijoje padidinti pensinį amžių, dar kovą prezidento rinkimuose nugalėjusio V.Putino reitingai ėmė sparčiai kristi.

Valstybinio Viešosios nuomonės tyrimų centro (VCIOM) apklausos duomenimis, V.Putino reitingai smuko nuo 80 proc. gegužę iki 64 proc. liepą.

VIDEO: Putino rinkimų cirkas: spektaklis, kurio baigtis buvo aiški iš anksto

Visoje šalyje kilus protestams prieš pensijų reformas ir pasigirdus raginimams, esą Kremliaus vadovas turėtų atsistatydinti, trečiadienį V.Putinas kreipėsi į tautą.

V.Putinas: „Mūsų šalyje požiūris į moteris yra ypatingas, mes jas mylime. Suprantame, kad jos ne tik eina į darbą, bet ir visas namų ūkis įprastai nugula ant jų pečių: jos rūpinasi šeima, augina vaikus, rūpinasi anūkais.“

„Mūsų šalyje požiūris į moteris yra ypatingas, mes jas mylime. Suprantame, kad jos ne tik eina į darbą, bet ir visas namų ūkis įprastai nugula ant jų pečių: jos rūpinasi šeima, augina vaikus, rūpinasi anūkais“, – neva supratingai kalbėjo prezidentas, pasiūlydamas, kad moterų pensinis amžius būtų didinamas ne iki 63-ejų, o 60-ies metų.

TAIP PAT SKAITYKITE: V.Putinas kreipėsi į tautą: siūlė švelninti įstatymo projektą dėl pensinio amžiaus didinimo

Šiuo metu rusės į užtarnautą poilsį išeina anksčiausiai Europoje – 55 metų amžiaus.

Moterys – V.Putino elektorato pagrindas

Vis dėlto analitikai ir opozicija tokiais V.Putino teiginiais netiki, o ir statistika sufleruoja kitokias „rūpesčio“ priežastis.

„Pagrindinė išvada po Putino kalbos: valdžios pareigūnai moterų bijo labiau nei vyrų. Ir, žinoma, jie yra teisūs“, – trečiadienį feisbuke rašė rusų žurnalistas ir politikos konsultantas Ivanas Davydovas.

I.Davydovas; „Pagrindinė išvada po Putino kalbos: pareigūnai moterų bijo labiau nei vyrų. Ir, žinoma, jie dėl to yra teisūs.“

Opozicijos lyderis ir kovotojas su korupcija Aleksejus Navalnas, kviečiantis rusus rugsėjo 9-ąją dalyvauti protestuose prieš pensinio amžiaus didinimą, tikino, kad V.Putino pasiūlymai reiškia, jog iš „moterų pensijų bus pavogta šiek tiek mažiau“.

Laisvosios Europos radijo žurnalistas Carlas Schreckas pastebi, kad V.Putinas „susirūpino“ moterimis, nes jos ilgiau gyvena ir todėl daugiau balsuoja: vidutinė Rusijos moterų gyvenimo trukmė – 77 metai, vyrų – 66 metai.

Be to, 2018-ųjų kovą vykusiuose prezidento rinkimuose, kuriuose, oficialiais duomenimis, už V.Putiną balsą atidavė 76,7 proc. rinkėjų, moterys sudarė 55,4 proc. balsavusiųjų.

Po balsavimo atliktos apklausos duomenimis, 61 proc. V.Putino rinkėjų – moterys.

TAIP PAT SKAITYKITE: Su Filipu Kirkorovu priešakyje balsuojantys Lietuvos rusai renkasi Vladimirą Putiną

Sušvelninti pensijų reformą moterų atžvilgiu galėjo paskatinti ir demografiniai rodikliai: 2017-ųjų duomenimis, Rusijoje gyveno maždaug 10 mln. daugiau moterų nei vyrų, vyresnių nei 55 metų amžiaus.

„Deutsche Welle“ rašo, kad Rusijos moterys V.Putiną gali palaikyti ir dėl jo įvaizdžio. Esą Rusijos prezidentas metų metus buvo vaizduojamas kaip atletiškas, sveikas ir įtakingas vyras.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas atostogauja
AFP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas atostogauja

Pavyzdžiui, pernai Kremlius paviešino pusnuogio atostogaujančio prezidento nuotraukas.

Menka lyčių lygybė

Pernai amerikiečių režisieriui Oliveriui Stone'ui, kuriančiam filmą apie Kremliaus lyderį, rusių pamėgtas V.Putinas teigė: „Aš – ne moteris, man nebūna sudėtingų dienų.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas Kremliuje priėmė JAV kino kūrėją Oliverį Stone'ą
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas Kremliuje priėmė JAV kino kūrėją Oliverį Stone'ą

Šie nepagarbūs žodžiai – iškalbinga vyriausybės požiūrio į moteris iliustracija.

Žmogaus teisių aktyvistai tikina, kad šalyje, kur kas 40 minučių nuo smurto artimoje aplinkoje miršta po moterį, tikrasis smurto mastas yra gerokai didesnis, nei fiksuoja pareigūnai.

2017-aisiais Rusijoje buvo priimta įstatymo pataisa, dekriminalizuojanti smurtą šeimoje, jei aukai neprireikia gydymo ligoninėje, ar apie smurtą pranešama ne dažniau nei kartą per metus.

2017-aisiais Rusijoje buvo priimta įstatymo pataisa, dekriminalizuojanti smurtą šeimoje, jei aukai neprireikia gydymo ligoninėje, ar apie smurtą pranešama ne dažniau nei kartą per metus.

Vadinasi, jei kartą per metus asmuo vaikams ar sutuoktiniui sukelia kraujavimą ir mėlynes, tačiau nesulaužo kaulų, jis gali atsipirkti 15 dienų arešto ar pinigine bauda.

Anksčiau smurtautojams grėsė įkalinimas iki dvejų metų.

123RF.com nuotr./Smurtas prieš vaikus
123RF.com nuotr./Smurtas prieš vaikus

Žmogaus teises ginanti organizacija „Human Rights Watch“ rašo, kad dėl šios įstatymo pataisos „aukos tampa labiau pažeidžiamos“.

Įstatymo pataisos rėmėjai surado šokiruojančių argumentų. Rusijos stačiatikių patriarchato Šeimos reikalų komisijos pirmininkas kunigas Dmitrijus Smirnovas tuomet tikino, kad „valstybės kišimasis“ į šeimos reikalus yra primestas iš Vakarų.

„Dabar Šiaurės Europoje vyksta tokie dalykai, apie kuriuos nė Hitleris negalėjo pagalvoti“, – televizijos laidoje kalbėjo jis.

Populiarus dienraštis „Komsomolskaja pravda“ rašė, esą mokslininkai įrodė, kad vyrų mušamos moterys dažniau gimdo berniukus, todėl turėtų „didžiuotis savo mėlynėmis“.

Populiarus dienraštis „Komsomolskaja pravda“ rašė, esą mokslininkai įrodė, kad vyrų mušamos moterys dažniau gimdo berniukus, todėl turėtų „didžiuotis savo mėlynėmis“.

Rusijos moterų vyriausybė nelepina ir kitose gyvenimo srityse.

Pasaulio ekonomikos forumo 2017-ųjų Pasauliniame lyčių lygybės indekse Rusija užima 71-ąją vietą (kaimyninė Baltarusija – 26, Lietuva – 28 vietą).

Indeksas buvo sudaromas atsižvelgiant į ekonominį dalyvavimą ir galimybes, išsilavinimą, prieigą prie sveikatos apsaugos ir politinį įgalinimą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusės
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusės

Pavyzdžiui, Rusijoje moterims įstatymu vis dar draudžiamos 456 profesijos, įskaitant jūreivio, elektrinio traukinio vairuotojo, suvirintojo ir gaisrininko.

Vis dėlto režimo viršūnėje esančios moterys negailėjo pagyrų V.Putino pasiūlymams dėl pensinio amžiaus didinimo.

„Tai – gerai subalansuotas ir apgalvotas sprendimas, reikalingas norint pasiekti tautos tikslų“, – teigė Kremliaus propagandos ruporu laikomu transliuotojo RT vyriausioji redaktorė Margarita Simonian.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius