Karštas vasaros pasiūlymas! Prenumerata visai vasarai tik - 1,49 Eur.
Išbandyti

Rusijos parlamentas patvirtino konstitucines reformas: atvertas kelias V.Putinui pratęsti prezidentavimą

Rusų parlamentarai trečiadienį pritarė prezidento Vladimiro Putino pasiūlytoms konstitucinėms reformoms. Konstitucijos pataisos Valstybės Dūmoje priimtos trečiuoju ir galutiniu skaitymu. Joms pritarė 383 deputatai, 43 – susilaikė, balsavusiųjų „prieš“ nebuvo.
 Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / „Scanpix“ nuotr.

Kaip anksčiau žurnalistams sakė Valstybės Dūmos pirmininkas Viačeslavas Volodinas, priimtas beveik 390 pataisų paketas. Daugumą jų parengė speciali darbo grupė, sudaryta iš Valstybės Dūmos deputatų, senatorių, visuomenės veikėjų ir ekspertų. Didelę dalį pataisų pasiūlė V.Putinas.

Reformoms dar turės pritarti aukštieji parlamento rūmai – Federacijos Taryba, o balandžio 22-ąją vyks visuotinis referendumas.

Apie planus keisti Konstituciją V.Putinas paskelbė sausį, o po to nekart neigė, kad jomis siekia pratęsti savo buvimą valdžioje. Jo ketvirtoji ir paskutinė kadencija baigiasi 2024 metais.

Tačiau antradienį buvo pasiūlyta viena pataisa, pagal kurią būtų anuliuojamos ankstesnės prezidento kadencijos, tad, jei tam pritars Konstitucinis Teismas, V.Putinas 2024 metais galėtų balotiruotis dar kartą.

Po trečiadienio balsavimo V.Volodinas pareiškė, kad priimti pakeitimai yra „ne tik pagrįsti,.. bet ir nutiesia perspektyvą, šalies vystymosi strategiją“.

Be kita ko, pataisos numato garantijas dėl pensijų ir minimalaus atlyginimo bei suteikia parlamentui papildomus įgaliojimus paskirti vyriausybės vadovą.

Taip pat prezidentas turėtų gauti papildomų galių atleisti teisėjus iš aukštesnės instancijos teismų ir atmesti parlamento priimtus teisės aktus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Geriausia investicija – rūpinimasis savo sveikata
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Užsisakykite
15min naujienlaiškius