Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos parlamente – siūlymas naikinti Lietuvos nepriklausomybės pripažinimą

Rusijos Valstybės Dūmos deputatas, valdančiosios partijos „Vieningoji Rusija“ atstovas Jevgenijus Fiodorovas žemiesiems parlamento rūmams pateikė įstatymo projektą, kuriuo siekiama panaikinti Lietuvos Respublikos nepriklausomybės pripažinimą. Jis neabejoja, kad įstatymas bus priimtas.
Temos: 2 Lietuva Rusija

Argumentas: nebuvo surengtas referendumas

Įstatymo projekto aiškinamajame rašte J.Fiodorovas išdėstė, kodėl, jo nuomone, 1991 m. rugsėjo 6 d. Rusijos Valstybės tarybos nutarimas dėl Lietuvos nepriklausomybės pripažinimo „yra neteisėtas“.

„Buvo pažeistas 1990 04 03 TSRS įstatymas Nr. 1409 – 1 „Dėl klausimų, susijusių su sąjunginės respublikos išstojimu iš TSRS, sprendimo tvarkos“, nes Lietuvos Respublikoje nebuvo surengtas referendumas dėl išstojimo iš TSRS ir nebuvo nustatytas pereinamasis laikotarpis visiems ginčytiniems klausimams išspręsti“, – aiškino parlamentaras.

Interviu Gazeta.ru politikas aiškino, kad toks sprendimas „įves tvarką“ teisinėje srityje ir sukurs „skaidrius santykius su visu pasauliu“.

„Valstybės tarybos sprendimas buvo neteisėtas, bent jau ji neturėjo teisės atimti iš SSRS jos teritorinio vientisumo ir atsisakyti jos teritorijų. Atsižvelgiant į tai, kad buvo surengtas referendumas dėl Konstitucijos, kurioje esame apibrėžti kaip Sovietų Sąjungos teisių perėmėja, dabar jos teritorinio organizavimo klausimai mus liečia tiesiogiai. Be kita ko, mes turime atkurti tvarką, kad būtų pašalinti tie teisės pažeidimai, kurie buvo padaryti Gorbačiovo laikais“, – sakė jis.

J.Fiodorovas pridūrė, kad dabar Lietuva vykdo „agresyvią politiką“ Rusijos atžvilgiu, todėl būtina sukurti teisinį pagrindą derybų procesui.

„Lietuva taip pat tiekia ginklus ir, beje, daug dėmesio skiria teisiniams klausimams. Kol kas jie sulaiko Rusijos piliečius, remdamiesi pretekstu, kad jie pažeidžia įstatymus. Taip pat turime sukurti teisinį pagrindą derybų su Lietuva procesui, kad santykiai su ja būtų reguliuojami pagal tarptautinę teisę, o ne pagal sąvokas, kaip tai daroma dabar. Be to, prezidentas iškėlė užduotį dėl vadinamųjų „raudonųjų linijų“ NATO atžvilgiu. Jei yra toks teisinis pagrindas, kyla abejonių dėl Lietuvos narystės NATO. O tai yra galimybė prisijungti prie Kaliningrado srities, reguliuoti koridorių klausimus, žmogaus teises ir visus kitus klausimus, kurie gali apsunkinti Kaliningrado srities gyventojų gyvenimą“, – aiškino Rusijos įstatymų leidėjas.

Nuotr. iš duma.gov.ru /Jevgenijus Fiodorovas
Nuotr. iš duma.gov.ru /Jevgenijus Fiodorovas

Politikas neabejoja, kad įstatymo projektas bus svarstomas ir priimtas artimiausiu metu.

„Ką tik pradėjome diskusijas, niekas neskuba. Tokius klausimus galima ir reikia kelti. Esu įsitikinęs, kad ateityje jis bus priimtas, nes bet kokia neteisybė vienaip ar kitaip baigiasi įstatymu. Tai reiškia, kad santykiai reguliuojami iš teisės pozicijų, o ne iš pozicijos „ką noriu, tą ir darau“, – apibendrino jis.

Bandė jau anksčiau kelti abejones

Lietuva nepriklausomybės atkūrimą paskelbė 1990 m. kovo 11-ąją. Sovietų Sąjunga Lietuvos nepriklausomybę pripažino 1991 m. rugsėjo 6 d., po to, kai žlugo prosovietinis pučas prieš tuometį Sovietų Sąjungos prezidentą Michailą Gorbačiovą. Sovietų Sąjunga nebuvo pirmoji valstybė, pripažinusi Lietuvos nepriklausomybę. Anksčiau Lietuvos nepriklausomybę jau buvo pripažinusios daugiau nei 50 šalių.

„Vieningosios Rusijos“ atstovas J.Fiodorovas jau ne pirmą kartą bando kelti Lietuvos nepriklausomybės pripažinimo teisėtumo klausimą. Dar 2015 m. jis nusiuntė Rusijos generaliniam prokurorui Jurijui Čaikai laišką, prašydamas įvertinti, ar teisėtai buvo sukurta SSRS Valstybės taryba, kuri priėmė daugelį sprendimų, „padariusių didžiulę žalą suverenitetui, valstybės saugumui ir šalies gynybai“.

SSRS Valstybės taryba savo nutarimais įtvirtino Baltijos šalių nepriklausomybę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius