-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Politinę kultūrą kelia stalo žaidimais: sužaidę „Rusiją be Putino“ žmonės ateina į mitingus

Aktyvistas Pavelas Čuprunovas iš Sankt Peterburgo ieškojo naujos protesto formos, kuri dalyviams būtų saugi ir linksma. Taip gimė stalo žaidimas „Rusija be Putino“, padedantis su opozicijos darbotvarke ir Kremliaus nusikaltimais supažindinti politikoje nedalyvaujančius asmenis. Anot P.Čuprunovo, sudalyvavę žaidimo turnyre, rusai nebebijo prisijungti prie antivyriausybinių protestų.
Pavelas Čuprunovas
Pavelas Čuprunovas / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Iš Ufos kilęs ir 2011-ųjų rudenį Sankt Peterburge studijas pradėjęs P.Čuprunovas į politinę veiklą įsitraukė po to, kai buvo atsitiktinai suimtas kartu su taikios akcijos dalyviais.

Susipažinęs su sulaikytais aktyvistais, jis jau kitą mėnesį užsiregistravo stebėtoju Valstybės Dūmos rinkimuose, ėmė dalyvauti mitinguose, susipažindavo su vis daugiau opozicijos veikėjų.

2018-aisiais dalyvaudamas opozicionieriaus Aleksejaus Navalno organizuotuose protestuose, P.Čuprunovas ėmė savęs klausti: kokių dar yra protesto formų?

Asmeninio albumo nuotr./Stalo žaidimas „Rusija be Putino“
Asmeninio albumo nuotr./Stalo žaidimas „Rusija be Putino“

Taip gimė žaidimo „Rusija be Putino“ idėja.

„Ieškojau formato, kuris nebūtų pavojingas dalyviams, kuris pritrauktų naujus žmones – tuos, kurie būna netoli opozicionierių tūsofkių, bet bijo į jas užeiti. Tuos, kurie bijo garsiai pasakyti, kad Rusija gali būti ir be Putino, nors apie tai galvoja.

Pavadinau žaidimą „Rusija be Putino“, kad žmonės garsiai ištartų šią frazę. Pasirinkau stalo žaidimo formatą, kadangi galima žaisti patalpoje, nereikia iš valdžios gauti leidimo tai daryti gatvėje. Žaidimas linksmas, žaidžiant gaminasi endorfinai. Be to, žaidimo metu žmonės vieni su kitais susipažįsta“, – 15min pasakojo Lietuvoje lankęsis P.Čuprunovas.

VIDEO: Žaidimas „Rusija be Putino“

2018-ųjų rudenį sukūręs pirmąjį žaidimo variantą, P.Čuprunovas jį išbandyti pasiūlė „Telegram“ opozicijos veikėjų kanaluose. Greitai žaidimo kūrėjas ir jo draugai Sankt Peterburge buvo suimti, P.Čuprunovui skirtos penkios paros arešto, pats žaidimas – sunaikintas.

Pasak Čuprunovo, tuomet vietos policijai buvo duotas įsakymas prevenciškai suimti opozicionierius – kad V.Putino vizito Sankt Peterburge metu nekiltų problemų.

Pirma – juokas, vėliau – rimti apmąstymai

P.Čuprunovas didžiąja dalimi žaidimo dizaino rūpinasi pats, jam yra tekę samdyti opoziciją palaikančius peterburgiečių dizainerius. Problemos kyla ieškant spaustuvės – dauguma jų atsisako spausdinti prieš valdančiuosius nukreiptus produktus.

„Kai pasakau, kad reikia atspausdinti stalo žaidimą, spaustuvės atsako: „Žinoma, turime tam visas galimybes“. Tačiau pamatę maketą atsisako“, – teigė aktyvistas.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Pavelas Čuprunovas
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Pavelas Čuprunovas

P.Čuprunovas Sankt Peterburge surengė jau tris žaidimo „Rusija be Putino“ turnyrus. Kūrėjas pasakoja, kad į juos susirinko labai įvairi auditorija – ir pagyvenę žmonės, ir jaunimas.

„Įdomiausia tai, kad į turnyrus atėjo ir tie žmonės, kurie anksčiau nedalyvavo jokioje opozicinėje veikloje. Jie bijojo ir valdžios, ir opozicijos. Valdžios bijo dėl savaime suprantamų priežasčių, o opozicijos todėl, kad valdžia per propagandą sako, jog esame radikalai“, – tikino jis.

Aktyvisto teigimu, turnyrų metu jam pavyko žaidėjus supažindinti su federaliniuose kanaluose nenušviečiamais politiniais įvykiais, pozityvia opozicijos darbotvarke. Vėliau žaidėjus P.Čuprunovas ėmė pastebėti mitinguose – net ir tuos, kurie iš pradžių nedrįso ateiti į turnyrus.

„Jie sakė norėję realybėje pamatyti tuos veikėjus, kuriuos matė žaidimo kortose“, – 15min pasakojo kūrėjas.

Anot P.Čuprunovo, į turnyrą atėję asmenys, kuriems pasiūloma pažiūrėti, kokia Rusija būtų be prezidento Vladimiro Putino, iš pradžių juokiasi.

„Praėjus valandai matai, kaip jie žiūri į kurią nors kortą, ją susieja su realiais įvykiais, aptarinėja. Sako: taip, tokia problema egzistuoja, pamenu, kad buvo ir kita problema. <...> Žmonės pradeda bendrauti, apsikeičia kontaktais“, – P.Čuprunovas.

Neleido dalyvauti rinkimuose

P.Čuprunovas tikina visą vasarą paskyręs bandymams būti įregistruotu kandidatu rinkimuose į Sankt Peterburgo savivaldą. Nors teismas įsakė Rinkimų komisijai jį įregistruoti, surengusi posėdį komisija vienbalsiai nusprendė nepaisyti verdikto.

„Teismas nurodė mane įregistruoti iki rugsėjo 5 dienos 22 valandos. Tą dieną 21 valandą nuėjau prie Rinkimų komisijos biuro, jie, per langą pamatę, kad stoviu ir laukiu, man tiesiog pamojavo, nusijuokė ir užsidarė langą“, – pasakojo P.Čuprunovas.

Asmeninio albumo nuotr./Pavelo Čuprunovo vizitinė kortelė
Asmeninio albumo nuotr./Pavelo Čuprunovo vizitinė kortelė

Anot aktyvisto, valdžia bando jį įbauginti. Štai prieš rinkimų dieną vykusį sankcionuotą mitingą į jo namus atvyko pareigūnai: liepė pasirašyti, kad P.Čuprunovas rengia masinius neramumus, skatins mitingo dalyvius susiremti su policija, ir apskritai užsiima ekstremistine veikla. Aktyvistas atsisakė tai padaryti.

Net ir neįregistruotas kandidatu P.Čuprunovas vykdė kampaniją – mieste stovėjo su plakatu „Esu prieš vagių ir banditų partiją. Susipažinkime – esu kandidatas“.

„Žmonės aktyviai ėmė mano vizitines korteles, klausė, kur galima balsuoti. Pradėjau aiškinti, kokia mano programa, tačiau ji jiems nebuvo svarbi. Svarbu buvo tai, kad atvirai pasisakau prieš „Vieningąją Rusiją“, – 15min pasakojo žaidimų kūrėjas.

P.Čuprunovas pasakojo, kad pirmojo arešto metu 2011 metais jis supanikavo, tačiau galiausiai susitaikė su galimų represijų grėsme.

„Kai tais pačiais metais mane antrą kartą suėmė, buvau ramus, nes turėjau teisininkų, kurie galėjo patarti, telefono numerį. Ėmiau naudotis 51 konstitucijos straipsniu, leidžiančiu neduoti parodymų prieš save.

P.Čuprunovas: „Bėgant metams emocijos atrofuojasi, nebebijai areštų, kad tau skirs parų ar kad į namus ateis pareigūnai. Pradedi nebebijoti ir tiesiog gyveni tokioje realybėje.“

Bėgant metams emocijos atrofuojasi, nebebijai areštų, kad tau skirs parų ar kad į namus ateis pareigūnai. Pradedi nebebijoti ir tiesiog gyveni tokioje realybėje“, –teigė jis.

Ir vis dėlto, kokią Rusiją žaidimo kūrėjas įsivaizduoja iš valdžios pasitraukus V.Putinui?

„Rusijoje yra labai daug politikų, kurie norėtų užsiimti politika, tačiau jiems neleidžiama to daryti. Bus didelė konkurencija, ir tai – labai gerai. Tam, kad Rusijoje įvyktų pokyčiai, būtini sąžiningi rinkimai, kad kiekvienas žmogus galėtų juose dalyvauti.

Manau, kad ateis nauja politikos veikėjų karta. Bus labai įdomu, aš to laukiu. <....> Tikiuosi, kad naujasis šalies vadovas visų pirma sutrumpins prezidento kadenciją ir dalį galių perduos parlamentui“, – 15min sakė A.Čuprunovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius