Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 07 13 /19:53

Rusijos režimas džiūgauja: Briuselio nurodymas Lietuvai – sveiko proto apraiška

Rusijos užsienio reikalų ministerija pasveikino Europos Komisijos nurodymą Lietuvai atnaujinti sankcionuotų rusiškų prekių tranzitą geležinkeliais į Kaliningrado sritį. Ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova Briuselio paskelbtas gaires pavadino „realizmo ir sveiko proto apraiška“, tačiau kartu pridūrė, kad dar kyla klausimų dėl šio dokumentų turinio.
Kremlius
Kremlius / 123RF.com nuotr.

Taip Rusijos režimo propagandos atstovė reagavo į Europos Komisijos išaiškinimą, kad ES reglamentas nedraudžia geležinkeliais per Lietuvą vežti sankcionuotų prekių tarp pagrindinės Rusijos dalies ir Kaliningrado srities.

Pasak Briuselio išaiškinimo, draudimas taikomas tik karinių prekių tranzitui. Lietuva taip pat turės kontroliuoti, kad prekių srautas labai nenukryptų nuo vidurkio, nes rusams leidžiama vežti tik savo reikmėms.

Lietuva birželį sustabdė sankcionuotų prekių tranzitą per šalį, argumentuodama ES sankcijomis, bet lietuviams nepavyko įtikinti Europos Komisijos nekeisti šios tvarkos.

„Šis sprendimas, kuriuo panaikinami apribojimai tam tikriems geležinkeliu gabenamiems produktams, yra realizmo ir sveiko proto apraiška“, – ministerijos interneto svetainėje paskelbtame komentare teigė Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova.

Tačiau „mums vis dar kyla klausimų dėl šio dokumento turinio“, – sakė M.Zacharova.

„Žinoma, Rusijos pusė nustatys atidžią stebėseną, kaip šie ES žingsniai bus įgyvendinti praktiškai“, – sakoma komentare. Ją cituoja „Interfax“ naujienų agentūra.

URM nuosaiki reakcija

Lietuvos diplomatinė tarnyba pastarąsias tris savaites bandė įtikinti Europos Komisiją neskelbti gairių ir palikti taikomą embargą – Vilniaus vertinimu, nuolaidos Maskvai tik paskatintų agresyvų Kremliaus elgesį.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija po Europos Komisijos išaiškinimo paskelbė nuosaikų komentarą, kuriame akcentavo numatytas išimtis ir Vakarų vienybės svarbą.

Pranešime spaudai susilaikoma nuo viešos kritikos Briuseliui – pabrėžiama, kad „Lietuva, būdama transatlantinės bendruomenės narė ir nuosekli sąjungininkė, negali ignoruoti strateginių Lietuvos užsienio ir saugumo politikos partnerių bei EK pozicijų bei vertinimų“.

Pastaba apie strateginių partnerių poziciją turbūt atspindi tai, kad Europos Komisijos išaiškinimui paramą reiškė vokiečiai ir – neviešais kanalais – amerikiečiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius