Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 10 29 /23:45

Rusijos Šiaurės Kaukaze – antisemitizmo banga: žydai vejami iš viešbučių, minia užėmė oro uostą

Dagestano sostinėje Machačkaloje – didžiulė įtampa dėl Izraelio ir Palestinos konflikto. Oro uoste susirinkusi didžiulė minia skandavo šūkius ir laukė iš Izraelio nusileidžiančio lėktuvo. Jam nusileidus, minia tikrino iš oro uosto išvažiuojančių žmonių pasus, ieškodami izraeliečių. Galiausiai protestuotojai buvo išvaikyti, o oro uostas uždarytas daugiau nei savaitei. Tuo tarpu, kitame Šiaurės Kaukazo mieste buvo reikalaujama žydus išvyti iš viešbučių.

Žydų nenorintys įsileisti vyrai užgrobė oro uostą

„Iki tūkstančio žmonių užblokavo Machačkalos oro uostą, surengdami antisemitinį protestą prieš atskrendant lėktuvui iš Tel Avivo“, – praneša „Kavkaz.Realii“. Susirinkusieji protestavo prieš Izraelį ir reikalavo išvyti žydus iš regiono.

Oro uostas uždarytas atvykstantiems ir išvykstantiems skrydžiams, o į miestą skrendantys lėktuvai nukreipiami į kitus miestus.

Iš Tel Avivo skridęs „Red Wings“ lėktuvas oro uoste nusileido 7.17 val. vietos laiku, praneša „Flight Radar 24“. Į įvykio vietą atvyko OMON pareigūnai, paskelbta apie pastiprinimą Vidaus reikalų ministerijos padalinių pastatuose Machačkaloje ir Kaspijske, praneša telegram kanalas „Baza“.

Kitas telegram kanalas „Atsargiai, naujienos“ praneša, kad prie išėjimo iš oro uosto gyventojai bandė patikrinti išvykstančiųjų dokumentus, kad įsitikintų, jog jie nėra izraeliečiai. Ieškodama žydų, minia net apieškojo atvažiuojantį riaušių policijos automobilį, praneša dar vietas telegram kanalas „Sota“.

Iš įvykio vietoje darytų vaizdo įrašų ir nuotraukų matyti, kad valdžios institucijos nekontroliuoja situacijos. Į oro uostą vyko daugiau riaušių policijos automobilių. Apie 21.00 val. protestuotojai įsiveržė į kilimo ir tūpimo taką, bandydami prasibrauti į atskrendantį lėktuvą.

Vaizdo įraše girdimi šūviai iš įvykio vietos. Spėjama, kad OMON pareigūnai šaudo į orą.

Izraeliečiai izoliuoti ir saugomi oro uoste

Izraelio saugumo pareigūnas teigia, kad oro uoste saugomi izraeliečiai.

„Šiuo metu ribotas skaičius izraeliečių ir žydų yra izoliuoti ir saugomi oro uoste“, – sako pareigūnas, kurį cituoja „Times of Israel“.

„Siekiame, kad jie išskristų jungiamuoju skrydžiu į Maskvą, kai tik sąlygos tai leis“, – pridūrė jis.

„Izraelio saugumo pareigūnai ir Izraelio ambasadorius bendradarbiauja su vietos saugumo institucijomis“.

Dagestano respublikos vyriausybė pranešė, kad Machačkalos oro uoste dirba teisėsauga.

„Dagestano Respublikos vyriausybė praneša, kad situacija kontroliuojama, teisėsauga dirba įvykio vietoje“, – po to, kai buvo uždarytas oro uostas, per „Telegram“ pranešė šios respublikos, kurios gyventojų daugumą sudaro musulmonai, vyriausybė.

„Izraelis tikisi, kad Rusijos valdžios institucijos gins visus Izraelio piliečius ir visus žydus ir imsis ryžtingų veiksmų prieš riaušininkus bei smurto prieš žydus ir izraeliečius kurstymą“, – sakoma ministro pirmininko Benjamino Netanyahu biuro pareiškime.

Uždarytas daugiau nei savaitei

„Machačkalos oro uostas bus uždarytas lėktuvams priimti (...) preliminariai iki 2023 metų lapkričio 6 dienos 2 val. 59 min. Maskvos (1 val. 59 min. Lietuvos) laiku“, – sakoma Rusijos aviacijos agentūros „Rosaviacija“ pranešime.

Agentūra nurodė, kad Rusijos teisėsauga išvadavo oro uostą nuo minios.

„Nuo 22 val. 20 min. (21 val. 20 min. Lietuvos laiku), teisėsaugos institucijų darbo dėka, aerodromas buvo išlaisvintas nuo neteisėtai įsibrovusių piliečių“, – „Telegram“ pranešė „Rosaviacija“.

Žydų bendruomenę gali tekti evakuoti

Radijo stotis „Laisvė“ praneša, kad savaitgalį antisemitinės akcijos vyko ir kituose Šiaurės Kaukazo miestuose. Spalio 28 d. Karačiajų-Čerkesų respublikos sostinėje Čerkeske surengtas mitingas, kuriame buvo reikalaujama neįsileisti į respubliką Izraelio gyventojų. Spalio 29 d. naktį Dagestano Derbento miesto gyventojai protestavo prieš išgalvotą pabėgėlių iš Izraelio apgyvendinimą vietos viešbučiuose.

Kabardos-Balkarijos mieste Nalčike prie statomo žydų kultūros centro statybvietės buvo padegtos padangos. Ant sienos buvo išpieštas užrašas „mirtis Jahudam“. [žydas arabų kalba], praneša „Baza“.

Dagestano vadovas dėl antisemitinių nuotaikų plitimo apkaltino „Rusijos priešus“. Šiaurės Kaukazo muftijus pasisakė prieš antisemitines akcijas, teigdamas, kad jas kursto provokatoriai, praneša „Kaukazo mazgas“.

Po pietų Rusijos vyriausiojo rabinato Dagestane atstovas Ovadja Isakovas interviu laikraščiui „Podyom“ neatmetė galimybės, kad žydų bendruomenę teks evakuoti iš respublikos.

Raginimus protestuoti prieš atvykstančius žydus ir tikrinti iš Tel Avivo skrendančius keleivius ypač platina televizijos kanalas „Utro Dagestan“, susijęs su Kyjive gyvenančiu buvusiu Dūmos deputatu Ilja Ponomariovu. Jis anksčiau yra sakęs, kad finansuoja kanalą, bet nelemia jo redakcinės politikos. Sekmadienį jis pareiškė, kad kanalas „perėjo į laisvąjį plaukiojimą“.

Minia tikrino, ar viešbučiuose nėra žydų

Naktį į sekmadienį Chasavjurte (Dagestanas) vietos gyventojai atėjo prie viešbučių „Flamingo“ ir „Kijevas“ reikalauti iškeldinti ten tariamai apsistojusius „pabėgėlius iš Izraelio“.

Susirinkusių Chasavjurto gyventojų vaizdo įrašai pasirodė telegram kanaluose, nušviečiančiuose įvykius Dagestane. Teigiama, kad Chasavjurto gyventojai reikalavo, kad viešbučio svečiai eitų prie langų. Jiems nereaguojant, kai kurie minioje buvę žmonės pradėjo mėtyti akmenis į „Flamingo“.

„Mediazona“ praneša, kad vėliau, suderinę veiksmus su Vidaus reikalų ministerija, demonstrantų atstovai pateko į viešbučius ir patikrino kambarius, ar juose nėra izraeliečių.

Po to ant „Flamingo“ durų atsirado skelbimas su tekstu: „Užsieniečiams, kurie yra Izraelio piliečiai (žydai), griežtai draudžiama įeiti! (ir čia negyvena!)“

Antiizraelietiškos nuotaikos

Nuo spalio 7 d., kai palestiniečių grupuotė „Hamas“ užpuolė Izraelį ir nužudė daugiau kaip 1 400 izraeliečių bei paėmė įkaitais daugiau kaip 200 žmonių, įskaitant vaikus, daugelyje Šiaurės Kaukazo miestų vyko palestiniečių rėmimo akcijos.

Izraelis pradėjo atsakomuosius veiksmus prieš „Hamas“ Gazos Ruože – jo veiksmai buvo griežtai kritikuojami daugelyje musulmoniškų šalių.

Čečėnijos vadovas Ramzanas Kadyrovas griežtai pasisakė prieš Izraelį. Savo telegram kanale jis pavadino Izraelio karius „teroristais ir fašistais“, o jų veiksmus Gazos Ruože – „musulmonų genocidu“. R.Kadyrovas taip pat sakė, kad respublikoje kasdien vyksta maldos palestiniečiams paremti.

Dagestano muftijatas sakė, kad tūkstančiai tikinčiųjų centrinėje Džumos mečetėje Machačkaloje atliko bendrą namazą už Palestiną ir visus musulmonus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius