-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Rusijos URM: A.Merkel ir E.Macrono reikalavimai dėl Ukrainos – nepriimtini

Rusijos užsienio reikalų ministerija šeštadienį pareiškė, kad Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas neatsakingai kaltina Maskvą eskaluojant įtampą Azovo jūroje ir Kerčės pusiasalyje ir kelia „nepriimtinus reikalavimus“, nekreipdami dėmesio į Ukrainos vyriausybės politikos keliamas „realias problemas“.
Angela Merkel ir Emmanuelis Macronas
Angela Merkel ir Emmanuelis Macronas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

URM pridūrė, kad pritaria vadinamosios Kontaktinės grupės raginimui artėjant Naujiesiems metams ir ortodoksų Kalėdoms užtikrinti tvarias paliaubas Rytų Ukrainoje, taip pat įgyvendinti Minsko taikos susitarimus ir atsakingai rūpintis taikių gyventojų interesais.

E.Macronas ir A.Merkel penktadienį savo bendru pareiškimu paragino Rusiją paleisti ukrainiečius jūrininkus, suimtus per praeitą mėnesį Kerčės sąsiauryje įvykusį incidentą, kai rusų pajėgos apšaudė ir perėmė tris Ukrainos karinio laivyno laivus bei areštavo jų įgulas.

VIDEO: Krymo teismas leido sulaikyti ukrainiečių jūreivius – trys jų spaudimu priversti duoti melagingus parodymus

Maskva tvirtina, kad iš Juodosios į Azovo jūrą plaukę ukrainiečių laivai pažeidė Rusijos teritorinius vandenis, įplaukę į Kerčės sąsiaurį tarp Rusijos aneksuotos Krymo pusiasalio ir šalies žemyninės dalies. Kijevas savo ruožtu sako, kad pagal tarptautines normas ir dvišalius susitarimus Rusija neturi teisės drausti laivybos šiuo vandens keliu.

„Reikalaujame, kad visiems laivams būtų leidžiama saugiai, laisvai ir netrikdomai plaukioti Kerčės sąsiauriu, taip pat nedelsiant, be jokių išankstinių sąlygų paleisti neteisėtai sulaikytus Ukrainos jūrininkus“, – sakoma E.Macrono ir A.Merkel pareiškime.

„Jie, kaip ir visi, privalo sutikti šventes su savo šeimomis“, – pridūrė lyderiai.

Jiedu pridūrė, kad Berlynas ir Paryžius susirūpinęs dėl žmogaus teisių padėties aneksuotame Kryme, Maskvos vykdomų tarptautinės teisės pažeidimų ir jėgos naudojimo Kerčės sąsiauryje.

Tačiau Rusija šiuos kaltinimus atmetė.

„Esame priversti vėl paraginti savo partnerius atsisakyti atvirų „dvejopų standartų“ ir atkreipti dėmesį į tikras problemas ir grėsmes, keliamas jų „globotinių Kijeve“ Europos saugumui ir stabilumui“, – rašoma Rusijos URM pareiškime.

Maskva dar kartą atmetė Vakarų šalių poziciją nepripažinti Rusijos 2014 metų kovą įvykdytos Ukrainai priklausančio Krymo pusiasalio aneksijos.

„Rusija ir toliau tvirtai gins savo suverenumą, stabdys bet kokius mėginimus rengti provokacijas“, – pabrėžė URM.

„Kalbant apie laivybą Kerčės sąsiauriu, Rusijos pusė toliau užtikrina laivybos laisvę šiame regione, remdamasi esamais Rusijos ir Ukrainos susitarimais, vidaus įstatymais ir taikytinomis tarptautinėmis normomis – aišku, atsižvelgiant į realius pavojus saugumui, grėsmes ir galimas provokacijas iš Ukrainos ir jos „draugų“ Vakaruose pusės“, – pridūrė ministerija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius